mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  28.05.2020 18:15:00

Úprava pravidel pro překračování státních hranic České republiky a cestování do Švýcarska

Úprava pravidel pro překračování státních hranic České republiky a cestování do Švýcarska

28.05.2020 | Aktualizováno: 28.05.2020 / 18:15

Vláda ČR rozhodla o úpravě pravidel pro překračování státních hranic České republiky.

ŠVÝCARSKO

1. PŘICESTOVÁNÍ DO ČESKÉ REPUBLIKY:

Občané ČR mají dvě možnosti příjezdu do ČR: nástup čtrnáctidenní karantény, nebo předložení potvrzení o absolvování testu, vydané lékařem či orgánem ochrany veřejného zdraví, osvědčující, že byl proveden test na přítomnost COVID-19 s negativním výsledkem. Potvrzení se vypisuje na formulář, který je ke stažení z přílohy, obsažené v závěru této zprávy. Test nesmí být starší než čtyři dny a cestující si ho zajišťuje předem sám na vlastní náklady. Potvrzení je třeba předložit již při hraniční kontrole, na hranicích se testy za tímto účelem neprovádí. Test lze sice absolvovat i do 72 hodin od vstupu na území ČR, do jeho výsledku je však nutno setrvat v karanténě.

Povinnou nařízenou karanténu stanoví krajská hygienická stanice, příslušná podle místa bydliště nebo ohlašovaného pobytu, a to na základě telefonického oznámení bezprostředně po vstupu na území ČR.

Velvyslanectví ČR v Bernu nedisponuje informacemi o odběrových místech ve Švýcarsku, které testy na přítomnost COVID-19 provádějí. S případnými dotazy je třeba se obracet na ošetřujícího lékaře nebo místní zdravotní úřad (Gesundheitsamt).

Úplný výčet všech kategorií cizinců a podmínek, za nichž smí přicestovat do České republiky, lze nalézt v tabulce na webové stránce Ministerstva vnitra ČR:

v českém jazyce: https://www.mvcr.cz/clanek/koronavirus-informace-mv.aspx

a

v anglickém jazyce: https://www.mvcr.cz/mvcren/article/coronavirus-information-of-moi.aspx

2. VSTUP NA ÚZEMÍ ŠVÝCARSKA A TRANZIT:

Před případnou nutnou cestou doporučujeme českým občanům, aby si před cestou u Velvyslanectví Švýcarska v Praze nebo u švýcarského regionálního konzulárního centra ve Vídni ověřili, zda se podmínky pro vstup a pobyt ve Švýcarsku nezměnily. Současně doporučujeme před každou cestou do Švýcarska registraci v systému DROZD.

Informace o opatřeních aktuálně platných ve Švýcarsku, včetně relevantních odkazů, naleznete na webových stránkách příslušných místních úřadů.

Stále platí, že do Švýcarska mohou ze zahraničí vstoupit bez omezení pouze švýcarští občané a cizinci s platnými pobytovými tituly ve Švýcarsku. Výjimky pro další kategorie osob lze nalézt na webové stránce Státního sekretariátu pro migraci (SEM) ve čtyřech jazycích:

https://www.sem.admin.ch/sem/de/home/aktuell/aktuell/faq-einreiseverweigerung.html

Tranzit přes švýcarské území je umožněn těm cizincům, kteří jinak nesplňují podmínky pro přicestování, jestliže zamýšlejí a mají možnost pokračovat v cestě a vstoupit na území dalšího státu (SRN, Rakouska, Itálie nebo Francie).

Na hranicích Švýcarska se sousedními státy nadále probíhají namátkové kontroly.

3. DOPRAVA:

Veřejná doprava ve Švýcarsku funguje pravidelně.

Informace o možnostech dopravy do ČR naleznete na webových stránkách našeho velvyslanectví v pravidelně aktualizovaném článku „Možnosti dopravy do ČR

Stále platí, že švýcarská letiště umožňují cizincům tranzit přes Švýcarsko pouze s potvrzeným návazným letem bez opuštění tranzitního prostoru letiště. Není tak možné využívat švýcarská letiště, zejména Curych, jako místa, ze kterého se Češi z různých koutů světa mohou dostat zprostředkovaně do ČR, aniž by měli zajištěn návazný let, případně mohli jinak hodnověrně doložit opuštění Švýcarska.

4. OPATŘENÍ:

Na osoby, které vstoupí na území Švýcarska ze zahraničí, nejsou aplikována žádná zvláštní karanténní a hygienická opatření.

Švýcarské úřady důrazně doporučují dodržovat přísná pravidla hygieny a sociálního distancování. Nošení roušek ve veřejném prostoru povinné není.

5. ODKAZY NA DALŠÍ MÍSTNÍ INSTITUCE:

Spolkový úřad pro zdravotnictví:

https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov.html


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování


Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688