Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  28.05.2020 15:49:45

Koronavirus dodal Alibabě na síle, gigant roste dál

Alibaba Group Holding se zdá být jedním z největších čínských firemních vítězů v době koronakrize. Získává tak příležitost rozšířit své podnikání a upevnit svůj status jako kritická součást sociálně-ekonomického motoru země. Zatímco mnoho společností z narušení způsobeného virem krvácí, provoz na online tržišti Alibaba prudce nabral na síle a spolu s ním i poptávka po službách jako dovážka potravin. Místní úřady se dokonce obrátily na cloudovou divizi Alibaby, aby vytvořila aplikace na sledování zdraví.


Společnost, která se po vypuknutí SARS v roce 2003 stala přední čínskou společností v oblasti e-commerce, je nyní i zaměstnavatelem a bankou. Poptává více než 100 000 pracovních míst a nabízí půjčky malým a středním podnikům za miliardy dolarů v době, kdy ostatní své výdaje omezují. Tato firma se tak v životě spotřebitelů ještě více zakořenila, a to pravděpodobně více než její soupeři, jakými jsou Tencent Holdings nebo JD.com, kteří se také snaží o podobné, ale menší, iniciativy.

"Jde o klasickou strategii gangsterů: Když trh sklouzne dolů, jedna společnost zariskuje, a pak, když se vrátí zase nahoru, má celý trh," řekl Jeff Towson, profesor investic na Pekingské univerzitě. Ale o plánu Alibaby půjčit letos malým a středním podnikům 282 miliard dolarů, který byl oznámen v březnu, řekl: "To je něco, co jsem neviděl ... u žádné jiné společnosti v takovém měřítku.“

Tento vzorec se opakuje i ve Spojených státech, kde technologičtí giganti jako Amazon.com a Microsoft byli schopni přečkat bouři koronaviru lépe než jejich menší vrstevníci a současně posílit svou pozici nejen na trhu, ale i ve struktuře samotné společnosti. To naznačuje, že velké technologické společnosti, jako je i Alibaba, se budou dále zvětšovat a potenciálně potlačovat menší firmy, uvedli analytici.

Pro Alibabu to ale nepřináší jen samé dobré zprávy. Růst internetového nakupování celkově zpomaluje. Společnost zaznamenala u vnějších investic v posledním čtvrtletí, během kterého byl dopad viru nejzávažnější, ztrátu 1,09 miliardy dolarů.

Přesto internetoví obchodníci uvedli, že Alibaba byla schopna využít krizi k tomu, aby předhonila své nové soupeře, jako např. Pinduoduo. Navázala na dřívější kroky k propagaci služeb např. na živé streamování, které díky zákazu cestování nabralo na oblibě jak u uživatelů, tak i obchodníků. V pátek vykázala nárůst čtvrtletních výnosů o 21 % a tržeb v klíčovém sektoru o 19 %, což předčilo očekávání trhu. Její vedení přitom v únoru předpovědělo, že virus způsobí naopak pokles prodejů. Více k výsledkům Alibaby ZDE.

"Po viru musí přejít offline prodejci na online," uvedl Josh Gardner, který provozuje přední online prodejny pro zahraniční značky u Kung Fu Data. "Alibaba má proti JD.com dominantní postavení, s výjimkou několika kategorií elektroniky, a Pinduoduo je hlavně pro zboží s nízkými maržemi."

Analytik u Pacific Epoch Steven Ču uvedl, že divize dovážky jídel Alibaby Ele.me dokázala během viru dohnat svého dominantního vrstevníka Meituan Dianping, a to hlavně tím, že nabídla slevy. Počet denních aktivních uživatelů Ele.me vzrostl na zhruba 15 milionů z 10 milionů, zatímco uživatelů Meituan přibylo na 17 milionů z 15 milionů, ukazují data od Analysys.

Společnost se také rozrostla díky propuštěným pracovníkům z restaurací a maloobchodu. Její platforma pro dovážené produkty Kaola, supermarket Hema a Ele.me společně přijaly nebo si najaly až 140 000 pracovníků. Kao Tao-siang, 20 let, sdělil agentuře Reuters, že do Ele.me nastoupil jako řidič v dubnu, když se restaurace, pro kterou pracoval, po uvolnění karantény znovu neotevřela. "Znám spoustu lidí, kteří si nemohou sehnat práci," řekl. "Takže je jejich přátelé seznamují s těmito aplikacemi.“

Virus také nakopl její podnikání mimo e-shopy: Divize cloudové technologie navýšila výnosy za první kvartál o 58 %. Aplikace pro zasílání zpráv na pracovišti Dingtalk zaznamenala v únoru více než 1 000% nárůst stažení přes Apple Store díky tomu, že se práce i výuka se přesunuly do domácích počítačů, ukázala data ze SensorTower. Nyní je lídrem v kategorii, o kterou bojují vůdci sociálních médií jako Tencent a ByteDance.

Analytici uvedli, že virus a sílící postavení Alibaby pravděpodobně podpoří trendy, které znepokojují některé lidi v Číně, ale i jinde. Ele.me například zrychluje nárůst tzv. gig ekonomiky, ve které mají lidé více pracovních úvazků a která často poskytuje méně stabilní zaměstnanost. DingTalk předznamenává éru práce na dálku a mezi některými uživateli si vysloužila kritiku za to, že zaměstnavatelům umožňuje pečlivě sledovat aktivitu svých zaměstnanců.

Katt Gu, která sleduje čínský internetový sektor v poradenské firmě Sujitech v Šanghaji, uvedla, že by tento trend mohl ještě ztížit šance menších začínajících firem konkurovat v oblasti, kde dominuje několik obrů. "Všechny tyto společnosti, když narostou a všimne si jich Alibaba, tak jsou prostě skoupeny - takže nikdy nedostanou šanci stát se velkými společnostmi," dodala.

Zdroj: Reuters

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688