Martin Krištoff (CFD World)
Okénko investora  |  28.05.2020 12:55:34

OPEC+ musí naplánovat „exit“ strategii

Saudská Arábie a její spojenci v rozšířené skupině zemí vyvažujících ropu OPEC+ začaly sotva implementovat snižování produkce, takže se může zdát předčasné začít mluvit o potřebě strategie ukončení.

Důležitou součástí úspěšného řízení trhu je vědět, kdy zvýšit výrobu a kapacitu, aby zabránily nadměrným investicím konkurentů a potenciální konkurence.

Největším problémem seskupení OPEC bylo vždy zvýšení produkce v době po poklesu cen – spíše než nadále zadržovat dodávky v naději na růst cen komodity. Po snížení produkce v letech 2009, 2017 a 2019 omezovaly Saudská Arábie a její spojenci produkci přehnaně dlouho a umožnily příliš vysoký růst cen.

Výsledkem bylo prudké zvýšení produkce konkurenčních výrobců, hlavně odvětví břidlic ve Spojených státech, které nakonec využily tržní podíl, což přispělo k novému propadu cen a vrátilo OPEC zpět na první místo v produkci ropy. Cyklus nadměrné výroby, poklesu cen, snižování produkce organizací OPEC, čerpání zásob, neudržitelného zvyšování cen, prudkého růstu břidlicové produkce a obnovení nadměrné nabídky způsobil na trhu s černým zlatem obrovskou volatilitu.

Pokud Saudská Arábie a její spojenci OPEC+ chtějí tento cyklus zmírnit, musí reagovat na zvýšení cen stejně rychle a agresivně jako na pokles cen. Zejména Saudská Arábie musí vnímat čerpání zásob a rostoucí ceny jako signál pro zvýšení vlastní produkce předtím, než producenti prostřednictvím břidlic využijí takovou příležitost jako první.

Martin Krištoff

hlavní analytik CFD World

Martin Krištoff je hlavní analytik v CFD World. Před tím působil více než dva roky jako finanční analytik u obchodníka s cennými papíry CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s. Věnoval se zejména portfolio managementu a analýzám akciových titulů z hlediska fundamentálních i technických ukazatelů. Nadále se zabývá fundamentálními a technickými analýzami především akciových titulů."





CFD WORLD

CFD WORLD poskytuje komplexní globální a investiční služby. Kromě možnosti obchodovat forex a CFD na akciích, komoditách a indexech mohou také klienti obchodovat s fyzickými akciemi. Začínající investoři uvítají příjemné a uživatelsky přívětivé rozhraní platformy MT5. Zkušenější investoři najdou všechny pokročilé nástroje a kompletní servis, na který jsou zvyklí. CFD WORLD disponuje nejnovějšími technologiemi a inovacemi při zajištění absolutní bezpečnosti pro své klienty. CFD WORLD přijala závazek dodržovat nejvyšší stupeň ochrany prostředků svých klientů ve smyslu směrnice o trzích a finančních nástrojích (MiFID II) a s dohledem a regulací Kyperské komise pro burzy a cenné papíry (CySEC) s CIF licencí číslo 242/14.

Více na https://cfdworld.com/cs/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688