Ze světa  |  02.06.2020 16:21:20

Covid-19 urychluje osud Hongkongu

Loňské protesty v Hongkongu Číně viditelně pocuchaly nervy, přesto se ve vztahu k ostrovu krotila. Uspořádala sice vojenské manévry na pevnině na dohled Hongkongu, její vojenská posádka přímo na ostrově ale kasárna opustila pouze, aby vyčistila ulice od zbytků barikád po protestujících. Důvod pro opatrnost měla Čína vlastně stejný, jakým byla znepokojena Británie při předání Hongkongu: strach z hospodářského kolapsu prominentního asijského finančního centra v důsledku příchodu vlády pevné ruky. 

Osud Hongkongu byl zpečetěn v roce 1997, kdy Spojené království předalo Číně kolonii v souladu se smlouvami z 19. století. V té době bylo největší obavou Číny, že si zahraničí udrží vliv na to, co bylo už součástí její "pevniny". Kompromisem byla politika „jednoho státu, dvou systémů“, mantra Číny vůči Hongkongu a Tchaj-wanu

Po padesát let by Hongkong mohl pokračovat ve své trajektorii stanovené Brity, než bude plně integrován do pevninských systémů. Možná existovala naděje, že během padesáti letech Čína zmírní svou politiku a bude následovat státy, které opustily komunismus v devadesátých letech. To se však zjevně neděje. Od roku 1997 se Čína rozrostla jako hospodářská a vojenská mocnost. Obavou už není zahraničních vliv. Alespoň ne, jako tomu bylo v 90. letech. Její obavy jsou nyní ekonomické.

Čína může do značné míry blokovat informace o protestech tak, aby „neinfikovaly“ pevninu, a sbírat cenný čas, aby stav vydržel až do roku 2047, kdy je stanoveno převzetí Hongkongu . Čínská vláda má vizi, kterou protestující z Hongkongu nechtějí uznat: dříve či později se Hongkong „vrátí na pevninu”.

Propuknutí epidemie covid-19 však zamíchalo kartami. Je tu ekonomická katastrofa, nezávislá na politických machinacích. Protesty ustoupily nutnosti sociální distance a obav každého jednotlivce o vlastní zdraví a blahobyt. 

Ačkoli je Čína plísněna Západem za jednání v počátku nákazy, Západ spolu se zbytkem světa je stále více závislejší na Číně, která je v čele boje proti krizi. Spojené státy se průběžně vzdávají svého postavení globálního leadera. Nyní je v zájmu Číny předvést svou moc a autoritu, když náklady jsou příliš nízké, aby ji odradily.

Demonstranti mohou zuřit, ale hra se chýlí ke konci. Pokud se vydají do ulic, riskují nejen reakci Čínské lidové armády, ale i druhou vlnu pandemie ve společnosti, která má v živé paměti nakazu SARS. Mezinárodní společenství může zuřit, ale riskuje ztrátu čínské výrobní kapacity v boji proti pandemii ve svých zemích a regionech. USA mohou zuřit, ale prezident Trump nutně potřebuje podporu restartu americké ekonomiky před listopadovými volbami, a tedy Čínu, která přislíbila nákupy amerického zboží. 

Takové je brutální vystřízlivění po rozmachu protestů v loňském roce. Kdo je ochoten riskovat s Čínou válku, aby jí vyrval a trvale zabezpečil ostrov Hongkong? Nezdá se, že by tu byl hráč, který si na to vsadí. Ať už si o situaci myslíme cokoli, Hongkong był odevzdán Číně v roce 1997.

George Hays II
Vedoucí katedry mezinárodních vztahů
Anglo-American University v Praze

AAU

Anglo-americká vysoká škola, z.ú., užívající v angličtině název Anglo-American University, byla založena v roce 1990. Nabízí studentům ve svých studijních oborech (hospodářská správa, právo, mezinárodní vztahy, humanitní studia, žurnalistika a další) výuku v souladu s americkými vzdělávacími standardy v malých, interaktivně vedených studijních skupinách.

AAU jako první evropská vzdělávací instituce získala v roce 2016 prestižní americkou akreditaci WSCUC, která akredituje takové renomované vysoké školy, jako je Stanford University, University of California, Berkeley, nebo Chapman University, s níž AAU poskytuje společný MBA program.

Více informací na: www.aauni.edu

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688