Patria (Patria Finance)
Daně a účetnictví  |  27.05.2020 09:19:30

Rozbřesk: Vládní daňový balíček míří mimo cíl aneb proč se vyhnout “loss carryback”

Vláda tento týden přijala daňový balíček, který má bohužel řadu mezer. Pomoc v první fázi krize by měla být dočasná a měla by současně řešit výpadky hotovosti ve firmách a stimulovat udržení zaměstnanosti. A to nejlépe skrze všeobecně dostupné nástroje - krize postihuje podniky napříč celou ekonomikou.

Správným přístupem jsou například všeobecně dostupné překlenovací úvěry z programu COVID 3, program na podporu zaměstnanosti Antivirus nebo odklady plateb sociálního a zdravotního pojištění. Naopak plánované snížení DPH u ubytovacích služeb a na kulturní akce je problematické - a to především trvalost pomoci. Hotely a sportoviště možná čelí největším výpadkům hotovosti v druhém a třetím kvartále, proč ale pomáhat skrze trvalé snížení DPH? Trvalejší následky mohou nést nakonec úplně jiná strategičtější odvětví. Navíc nižší DPH nijak pozitivně neovlivňuje zachování pracovních míst (podobné výtky lze uplatnit i vůči plánovanému snížení silniční daně).

Největší problém se ale skrývá v opatření umožňujícím firmám odepsat letošní ztrátu ze zisků v letech 2018 a 2019 a získat zpět zaplacenou daň (tzv loss carryback). Opatření by v neregulované formě mohlo být extrémně drahé a s vysokou pravděpodobností selektivně podpoří velké firmy (s lepším přístupem k hotovosti) aniž by je nutilo udržovat zaměstnanost a úroveň mezd. Navíc může nadnárodní společnosti (pokud nebude systém omezen) motivovat k přesouvání daňových ztrát do Česka a my se tak nechtěně staneme “smetištěm” pro ztráty z celé Evropy.

Je pravda, že systém funguje v některých evropských zemích, ale vždy v omezené formě - s jasným limitem na odepsatelné ztráty. Zavedení takového limitu by mohlo omezit některá rizika včetně převodu ztrát do ČR. I tak je ale třeba si přiznat, že dnes existují lepší způsoby, jak utratit desítky miliard korun na podporu ekonomiky - například skrze štědřejší a lépe dostupné programy na podporu zaměstnanosti Antivirus.


TRHY

CZK a dluhopisy

Středoevropským měnám včetně koruny se daří a oceňují pokles averze k riziku na globálních trzích. Je však otázkou, zda si korunu nakonec troufna na klíčovou psychologickou hranici 27,00 EUR/CZK. Víc než mizerná čísla z domácí ekonomiky (příští týden krom HDP čekáme dubnový průmysl a maloobchod) ji asi budou zajímat nadále průběh uvolňování opatření.


Zahraniční forex

Všeobecná euforie z konce korona krize žene riziková aktiva rychle vzhůru a s nimi globálně oslabuje dolar. Když k tomu připočteme i takové výroky jako třeba vyjádření německé členky bankovní rady ECB I. Schnabelové, že si Bundesbanka (a potažmo ECB) z nedávného rozhodnutí německého ústavního soudu nic nedělá, nelze se pak divit, že se eurodolar stále tlačí k hranici 1,10. Eurodolaru navíc prozatím nijak nevadí ani narůstající napětí mezi USA a Čínou v otázce udržení demokracie v HongKongu.

Klesající averze k riziku a rozplývající se karanténní opatření pomáhají mazat ztráty středoevrospkých měn, které nabraly v průběhu krize. To platí jak o forintu, tak především o zlotém. Obě středoevropské měny si totiž uchovaly kladný úrokový diferenciál vůči euru, což platí i po včerejším zasedání maďarské centrální banky (MNB) a bude velmi pravděpodobně platit i po dnešním zasedání polské NBP. Ta pokud dnes ponechá svoji oficiální úrokovou sazbu na úrovni 0,5% může zlotý navíc dále střednědobě podpořit.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

Čt   9:16  BDO: Zaměstnávání dohodářů bude výhodné, ale jen když je firmy zaregistrují jako... BDO Česká republika (BDO Česká republika)
04.04.2024  Daňová podpora výzkumu a vývoje - 2022 ČSÚ (ČSÚ)
02.04.2024  Kdo se musí registrovat k FATCA? JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688