Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Podnikání  |  26.05.2020 10:34:27, aktualizováno 31.05.2020 09:04:54

S následky pandemie se bude téměř polovina firem potýkat déle než půl roku, změní se i způsob práce

S dopady pandemie se bude podle průzkumu mezinárodní sítě poradenských společností Moore Global potýkat alespoň tři měsíce téměř polovina jejích klientů (45 %). A minimálně se šesti měsíci zase počítá 42 % z nich. Změny se promítnou i do způsobu a struktury práce, ve firmách se stane standardem home office a důraz na online prostředí. Z dlouhodobého hlediska by tak krize mohla posílit roli digitálních technologií v různých odvětvích. České republice ale může přinést až čtvrt milionu nezaměstnaných.

Podle celosvětového průzkumu sítě Moore Global mezi jejími klienty má až 96 % z nich obavy z dopadů koronavirové pandemie, a to především těch dlouhodobých. Až 45 % podniků počítá s tím, že následky krize budou pociťovat ještě alespoň další tři měsíce. Pro 42 % z nich je zase pravděpodobnější dokonce až šestiměsíční horizont. Stejné procento firem také uvedlo, že kvůli koronaviru provádí změny ve způsobu práce. Vedle preventivních opatření se jedná například o částečný přesun prodejů zboží a služeb do online prostředí, anebo fungování zaměstnanců v režimu home office. Ten povinně pro všechny zaměstnance zavedlo 36 % firem

Role technologií posílí 

Třetina podniků podle průzkumu věří, že po skončení preventivních opatření budou více využívat digitální technologie. K tomu se podle Moore Czech Republic začínají více přiklánět i české firmy. „Mnoho z nich nemělo nastavené procesy řízení, nedostatečné kybernetické zabezpečení nebo jim chyběl hardware. Improvizovat musely kvůli mimořádné situaci a hromadnému home office nejen soukromé podniky, ale zejména veřejné instituce. Některé úřady například nesmí v rámci své agendy využívat programy jako Skype nebo Teams, u jiných bylo zase nutné zaměstnance dodatečně proškolit,“ vysvětluje Radovan Hauk, partner Moore Czech Republic. „Lze tedy očekávat, že v řadě subjektů dojde také k přenastavení procesů jak směrem dovnitř, tak i navenek, aby se zlepšila jejich připravenost v případě neočekávaných událostí,“ dodává. 

Rezervy na více než půl roku má jen čtvrtina firem

Kromě strukturálních změn se firmy nejčastěji potýkají s finančními problémy. Z průzkumu vyplývá, že pouze čtvrtina z nich disponuje dostatečnými prostředky pro pokrytí nákladů a pohledávek v příštích šesti měsících. „V tomto ohledu je podobná situace i v České republice. Zejména pro malé firmy, které nedisponují většími rezervami, znamená útlum jejich aktivit problémy, které se naplno projeví až ve střednědobém výhledu. Mnoho z nich bude nuceno přijímat přísná úsporná opatření, včetně propouštění,“ říká Radovan Hauk. Podle jeho odhadu by jen v Česku mohlo vlivem aktuálních událostí přijít o práci až 250 tisíc lidí. Naopak rozšiřovat svou pracovní sílu se z globálního hlediska dle průzkumu chystá beze změn či odkladů jen desetina firem

Dlouhodobé výhledy

Mezi dlouhodobá opatření, jejichž důležitost bude v důsledku pandemie stoupat, patří podle průzkumu zejména intenzivní zapojení moderních technologií a změny ve způsobu práce zaměstnanců. Velká část podniků (až 82 %) zároveň neplánuje měnit svou cenovou politiku. „Do budoucna můžeme očekávat častější využívání online transakcí, internetového prodeje a elektronické komunikace namísto osobního kontaktu,“ dodává Radovan Hauk. 




Moore Czech Republic

Společnost Moore Czech Republic je součástí jedné z největších mezinárodních sítí nezávislých auditorských a poradenských firem. Moore Global Network Limited (do září 2019 Moore Stephens International Limited) zaměstnává po celém světě přes 30 000 odborníků ve více než 260 nezávislých firmách a 110 zemích.

Moore Czech Republic sídlí v Praze a je vedena jednateli a společníky Petrem Kymličkou a Radovanem Haukem. Ti s sebou pod značku Moore přivedli kromě svých pracovníků z dřívější společnosti BDO Advisory také specializované dceřiné společnosti Servodata, DataScript a S-COMP, které se orientují na poskytování komplexních služeb v oblasti IT a vzdělávání.

Více informaci na : www.moore-czech.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec