Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  22.05.2020 17:53:41

„Nike“ oživení a unikátní akciová kombinace?

Americká rozpočtová kancelář kongresu CBO je váženou institucí, která mimo jiné tvoří projekce ekonomického vývoje. Podívejme se dnes na ty aktuální spolu s úvahou nad tím, co vlastně čeká trh a co jej drží nahoře.

CBO a „Nike“ oživení

V prvním grafu je vyznačen očekávaný vývoj amerického produktu. Můžeme hovořit o oživení ve stylu „Nike“, které ale nebude dost silné na to, aby do konce roku 2021 zvedlo produkt na úrovně z konce minulého roku. Jinak řečeno, postupně bude oživení slábnout, což by obecně byl například scénář, kdy by docházelo k hlubším a strukturálním popandemickým změnám v ekonomice.



Podle druhého grafu by měla nezaměstnanost kulminovat kolem 16 % a pak by se měla rychle vydat směrem dolů. Nicméně v následujících čtvrtletích se bude stále pohybovat na historicky hodně vysokých úrovních:


Třetí graf ukazuje očekávaný vývoj sazeb. Výnosy desetiletých vládních obligací se na počátku roku 2019 pohybovaly u 3 %, nyní se nachází hluboko pod 1 % a podle CBO se do konce roku příštího nedostanou výrazněji nad 1 %. CBO přitom čeká, že letos se americká inflace dostane na 0,6 % a příští rok na 1,5 %.


Klíčovou vstupní proměnnou těchto i jiných projekcí je bezpochyby epidemický vývoj a s ním spojené sociální distancování. CBO se rozhodla pro předpoklad, že toto distancování dosáhlo svého vrcholu v dubnu a bude postupně polevovat. Celkově tyto projekce vnímám jako takovou střední cestu mezi „Véčkaři“ na straně jedné a těmi, kteří hovoří o dlouhém útlumu na straně druhé.

Co čeká trh?

Liz Ann Sonders ze Schwabu na Twitteru ukazuje následující graf, ve kterém srovnává dlouhodobý vývoj cen akcií a zisků (první graf) a vývoj těchto dvou proměnných v tomto roce (graf druhý):

Zdroj: Twitter

Čísla z prvního grafu ukazují na korelaci mezi zisky a cenami akcií ve výši 0,9. Letos je stejná, ale s opačným znaménkem. Jinak řečeno, dlouhodobě se ceny akcií a zisky drží pevně za ruce (tj. valuace se dlouhodobě moc nemění). Nyní se ale obě proměnné utrhly s tím, že ceny jdou nahoru, zatímco zisky očekávané v následujících 12 měsících klesají. Na otázku „co čeká trh“ by se podle toho dalo odpovědět, že trh není ohledně fundamentu následujících měsíců také nijak zvlášť optimistický, ale pak podle něj musí přijít prudké zlepšení, které by onu mezeru mezi cenami a krátkodobými zisky vysvětlovalo. Pokud by totiž měl nastat dlouhodobý útlum, nemohly by se ceny od zisků odtrhnout uvedeným způsobem.

Je tu ale ještě jedna možnost: Trh je skeptický i ohledně dlouhodobějšího vývoje ziskovosti, ale výrazně mu pomáhá nízký náklad kapitálu. Jinak řečeno, valuace nejsou nahoru taženy vyšším dlouhodobým růstem, ale nízkou požadovanou návratností. Ta je složena z bezrizikových výnosů a rizikových prémií a jak jsme viděli výše, sazby by měly být ještě na konci příštího roku u 1 %. Což odpovídá celkovému útlumu, ale dalo by se tvrdit, že v takovém prostředí by měly být rizikové prémie vysoko. Aswath Damodaran ale na svém blogu tvrdí, že podle jeho kalkulací se rizikové prémie u akcií značně znormalizovaly.

Nechme nyní stranou co by k normalizaci rizikových prémií v současném prostředí vysoké nejistoty mohlo vést. Pokud by měl pan Damodaran dobrý odhad, akcie by těžily z ideální a unikátní kombinace mimořádně nízkých bezrizikových sazeb a zároveň nízkých rizikových prémií. Ani v delším období by tedy nemusela přijít nijak výrazná zisková rally a ona mezera v grafu od paní Sonders by dávala smysl.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688