msk.cz (Moravskoslezský)
Z regionů  |  22.05.2020 00:00:00

Moravskoslezský kraj: Testování dobrovolníků na protilátky proti koronaviru ukončeno

Na začátku května spustil Moravskoslezský kraj testování na nový typ koronaviru. Jeho cílem bylo ověřit promořenost obyvatel na jeho reprezentativním vzorku. Dobrovolníci se hlásili pomocí webové aplikace, která testování usnadnila a zajistila, aby se na odběrových místech netvořily fronty. Data nyní zpracovává Zdravotní ústav Ostrava, vyhodnocení bude k dispozici v následujících dnech.

„Děkujeme všem občanům za ochotu se do projektu zapojit. Ostravská univerzita navrhla testovací vzorek, který obsahoval 72 kategorií podle věku, pohlaví a sedmi okresů v regionu. Díky webové aplikaci, kterou vytvořili zaměstnanci krajského úřadu, se nám podařilo potřebný vzorek lidí otestovat. Dobrovolníci si mohli vybrat přesný termín i místo odběru, takže vše proběhlo koordinovaně, bez zmatků nebo čekání,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Upřesnil, že cílem tohoto testování, na kterém Moravskoslezský kraj spolupracuje se Zdravotním ústavem Ostrava, Krajskou hygienickou stanicí v Ostravě, Ostravskou univerzitou a Vysokou školou báňskou-Technickou univerzitou Ostrava, je zjistit, zda jsou mezi obyvateli kraje lidé, kteří nákazu COVID+ prodělali, ale neví o tom. Testovalo se pomocí rapid testů, v případě, že se ukázala přítomnost protilátek v krvi, musel se testovaný podrobit ještě PCR testu a počkat na jeho výsledek v karanténě.

Testování probíhalo ve čtyřech vlnách. Začali jsme pilotním testováním necelé stovky zaměstnanců krajského úřadu. Ověřili jsme, si že naše aplikace funguje perfektně, a že se můžeme do projektu naplno pustit. V prvním kole jsme otestovali necelou tisícovku lidí, následovalo druhé kolo. Ukázalo se, že nám chyběly určité kategorie, a tak jsme přidali poslední kolo testování, které se zaměřilo na pokrytí chybějících vzorků,“ vysvětlil náměstek hejtmana kraje pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka a upřesnil, že bylo nutné zaměřit se na odběry mužů ve věku 15 až 24 let a na obyvatele Bruntálska.

V průběhu projektu se testovalo na stávajících odběrových místech v areálech nemocnic v Ostravě, Opavě, Krnově, Havířově, Frýdku Místku, Karviné, Třinci, Odrách, Bílovci, Bohumíně a Bruntálu, ke kterým přibyly další odběrová místa mobilní. Ta byla občanům k dispozici v Ostravě, Frenštátu pod Radhoštěm, Rýmařově, Frýdlantu nad Ostravicí, Hlučíně, Opavě a Novém Jičíně.

„Ještě jednou všem dobrovolníkům, kteří se projektu zúčastnili, děkuji. Výsledky nám, ale i dalším dotčeným odborníkům, kterým dáme data k dispozici, ukážou reálný obraz epidemiologické situace v našem regionu,“ uzavřel hejtman kraje Ivo Vondrák.


22. května 2020
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688