Kateřina Jandová (Quaentas)
Finanční rady  |  21.05.2020 16:43:55

Trading s moderními nástroji: vysoké zisky a vysoká rizika

Uživatelé tradingových platforem mají k dispozici nástroje profesionálních obchodníků s akciemi, ale podceňují často rizika. Online svět totiž zpřístupnil obchodování cenných papírů široké veřejnosti, a není tak už jen výhradou vybraných skupin obyvatel. Člověk nemusí chodit do banky nebo hledat makléře, teoreticky nepotřebuje ani konzultovat, do čeho a jak investovat. Dokonce ani nemusí mít výkonný počítač a kolem něj řadu monitorů, jak to vídáme ve filmech o investičních bankéřích z Wall Street.

Ke stejným ziskům se může dostat s obyčejným „smartphonem“, na který si zdarma stáhne obchodní aplikaci, jakou je například MetaTrader. Obchodovat tak může doslova kdekoliv a kdykoliv. K tomu za poslední léta vzrostl seznam instrumentů, respektive typů aktiv, jako jsou deriváty, se kterými lze obchodovat na retailovém trhu, a s nimi spojené možnosti, ovšem i rizika využívání finanční páky.

Aby si uživatel dokázal lépe představit pákový obchod, ukážeme si jej na rozšířeném investičním nástroji nazývaném „rozdílová smlouva“ (zkratka CFD – z angličtiny „contract for difference“).

Na rozdíl od akcií nebo měn se rozdílové smlouvy začaly v investování používat teprve relativně nedávno – v 90. letech minulého století. Sloužily z počátku investičním institucím pro pojištění proti pohybu kurzů akcií a dalších aktiv. Teprve časem se z nich stal produkt uplatňovaný na trhu drobnými investory a obchodníky.

Při využití instrumentu CFD se obchodník nestává vlastníkem fyzické akcie. Nemá tak nárok na podíl na zisku, ani na žádné rozhodovací pravomoci. Na druhou stranu neplatí například burzovní poplatky a obchodování s CFD je rychlejší a jednodušší oproti tradičním aktivům.

CFD jsou finanční deriváty, které se používají ke spekulaci na pohyby cen. Zjednodušeně vzniká CFD otevřením pozice a končí jejím uzavřením. Spekulovat lze na pokles, či růst cen. Při uzavření pozice se vyrovná spekulace obchodníka se skutečným průběhem ceny. Dochází tak k realizaci zisku, či ztráty. To bývá dále násobeno využitím finanční páky, která umožňuje doplnění objemu vlastního kapitálu o často podstatně vyšší objem cizího kapitálu. Obchodování s vyšší „částkou“ tak vede ke zvýšení zisku, anebo k prohloubení ztráty – podle toho, jak obchodník odhadl vývoj ceny podkladového aktiva.

Pro konkrétní představu, jak finanční páka v rámci CFD funguje, uvádím zjednodušený příklad. Použijeme pro něj skutečný pohyb akcií firmy Facebook mezi 17. 6. 2019 a 18. 6. 2019. Akcie měla hodnotu 185 USD (17.6.2019 při začátku obchodní seance). Druhý den na konci obchodního dne hodin měla hodnotu 188,5 USD. Šlo tedy o nárůst 1,89 %. V tabulce s příklady obchodů se pákový efekt pohybuje od 1:1 do 1:5. Vidíme tři různé výsledky podle velikosti páky. Zisk nebo ztráta nastává podle toho, zda spekulujeme na pokles, nebo na růst. Ukážeme si příklad, kdy obchodník očekával růst akcií FB a spekuloval na něj.

 

 *Modelový výpočet nezahrnuje poplatky brokerů.

Předpokládejme tedy, že obchodník 17. 6. na začátku obchodní seance otevřel pozici v hodnotě 10 000 USD se spekulací na růst a druhý den večer ji uzavřel. Trh šel opravdu nahoru. Bez použití pákového efektu realizuje zisk 189 USD. Při použití pákového efektu 1:5 jeho zisk dosáhne 946 USD. Stejnou výši by naopak měla jeho ztráta, pokud by býval spekuloval na pokles ceny.

Jak lze na příkladu vidět, finanční páka může dopomoci k vysokým ziskům, ale zároveň způsobit stejně vysoké ztráty. Proto je nutné, aby si obchodník uvědomil, jak moc je ochotný riskovat. Pokud požaduje investor u obchodování nízkou míru rizika, tak obchodování akcií pomocí CFD nebude šálek jeho kávy. Také začátečníkům na trzích se nedoporučuje používat páku. Pro investory s kladným vztahem k riziku může být tento druh obchodování vítaným členem portfolia, i když ani zkušenější tradeři zpravidla nevyužívají páku větší než 1:5. Při rozumných pravidlech risk managementu lze ovšem vytvořit obchodní systém i s větší pákou.

Kateřina Jandová

Kateřina Jandová

Vystudovala právo na Masarykově univerzitě v Brně. Ve vedoucích pozicích působí přes 14 let, v oblasti financí se pak pohybuje od roku 2008. Přes 7 let se zabývala oblastí compliance ve společnosti Grant Capital a.s., která na trhu působí jako investiční zprostředkovatelská společnost. Od roku 2016 je pak zodpovědná za vedení společnosti Quaentas s.r.o., která podniká na kapitálovém trhu.



Quaentas s.r.o.

Quaentas s.r.o. je česká společnost zaměřená na podnikání na kapitálovém trhu. Zabývá se poskytováním investičních služeb, administrativní a technickou podporou pro oblast investičních nástrojů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688