Vojtěch Machek (Finex.cz)
Okénko investora  |  21.05.2020 11:12:17

Warren Buffett se začal zbavovat akcií ze svého portfolia. Měli bychom to brát jako varování?

Warren Buffett, akcie

 .

Warren Buffett, kvůli svým úspěšným predikcím na akciovém trhu často nazývaný „věštcem z Omahy“, pořádně šokoval akciové trhy poté co se zbavil většiny akcií aerolinek a bank. Většina z těchto titulů tak utrpěla ještě větší ránu, než kterou jim přinesl samotný koronavirus. Není tak divu, že si tento krok našel mnoho kritiků, ale i podporovatelů.

Máme tedy jeho kroky brát jako varování nebo se raději spolehnout na svoji intuici?

Warren Buffett přišel kvůli koronaviru o 49,8 miliardy dolarů

Koronavirus se nevyhnul opravdu nikomu, a to ani Warrenu Buffettovi a jeho společnosti Berkshire Hathaway, která za první čtvrtletí tohoto roku vykázala ztrátu 49,8 miliardy dolarů (1,2 bilionu korun). Jen pro přiblížení společnost v minulém roce vykázala naopak zisk 21,66 miliardy dolarů a není tak divu, že věštec z Omahy musel začít nějak jednat.

Známý optimista tak začal v dubnu rozprodávat akcie aerolinek a bank ve velkém. Je tak celkem jisté, že i přes zmírňování opatření proti koronaviru samotný Buffett stále nevěří, že by budoucnost finančních trhů byla tak růžová, jak někteří doufají. Vše však může být řízeno i Buffettovým strachem z dalšího vývoje, který nejspíše není schopen správně odhadnout.

Vlastně podle některých zdrojů takovou ztrátu, ke které jeho společnost přišla ani nečekal. Berkshire má však stále i nějaká esa v rukávu, a ještě v březnu disponovala na svém účtu 137 miliardami dolarů.

I když je pochopitelné, že Buffett se snaží především nejlépe sestavit své portfolio i během takovéto krize, našlo si jeho rozhodnutí mnoho kritiků. Mezi ty největší kritiky se tak samozřejmě řadí zastupitelé z řad vedení postižených společností, kteří jeho razantní krok v žádném případě nečekali. Největší problém však vidí právě v jeho vlivu, který může donutit i ostatní investory následovat jeho kroky.

Otázkou tak zůstává, jak jednotlivé akcie reagovaly na jeho rozhodnutí a kam budou směřovat nyní ? 

Největší ránu utrpěly akcie aerolinek

Pandemie koronaviru nejvíce ovlivnila právě aerolinky a investice do nich se právě teď nezdá jako nejlepší nápad i při zvážení toho, že některé z nich měly již předtím finanční problémy. Jejich ztráty se tak dotkly i samotného Buffetta a i přes vědomí ještě vetší finanční ztráty se rozhodl prodat většinu akcií čtyř největších aerolinek v USA.

Do nich jeho společnost Berkshire začala investovat už v roce 2016 a v loňském roce tak držela téměř desetinový podíl v Delta Air Lines, United Airlines, Southwest Airlines anebo American Airlines.

Zajímavé však je, že Warren Buffett se dlouhou dobu investicím do tohoto sektoru vyhýbal. Svůj názor však změnil a zdá se, že jeho intuice předtím byla správná. Podle serveru BBC, tak svého kroku lituje a investování do aerolinek sám označil za chybu.

Ke svému kroku přidal Buffett prohlášení: „Svět se pro aerolinky změnil.“

Prodej akcií měl na akcie samozřejmě dopad a při pohledu na graf akcií Delty můžeme vyčíst, že spadla ze svého čtyřročního suportu, ze kterého se zatím nevzpamatovala. Stejně tak svůj suport z roku 2015 ztratila i Southwest Airlines, přičemž prodej jejich akcií stoupl na dvanáctileté maximum.

 Měsíční graf ceny Delta Air Lines. (zdroj: stockcharts.com)

Měsíční graf ceny Delta Air Lines. (zdroj: stockcharts.com)

Ostatní tituly na tom samozřejmě nejsou o moc lépe a v současnosti se nedá očekávat, že by se jejich cena měla nějak razantně zlepšit. V tomto případě jsou kroky Buffetta v celku pochopitelné.

Bankovní sektor jako druhý na ráně

Buffett se však nezbavil jen aerolinek ale i akcií některých bank, přičemž při bližším pohledu zjistíme, že jde především o banky, které se řadí mezi ty investiční, a naopak ty komerční v jeho portfoliu stále zůstávají.

Právě akcií u prvních zmíněných bank se Buffett začal zbavovat ve velkém, a to především u Goldman Sachs. U ní snížil svůj podíl o 84 %, což hned druhý den poslalo společnost na burze o 2 % níže.

Měsíční graf ceny Goldman Sachs. (zdroj: stockcharts.com)

Měsíční graf ceny Goldman Sachs. (zdroj: stockcharts.com)

Zarážející je však právě výběr této banky, která byla pro Buffetta srdeční záležitostí a při minulé finanční krizi jí značně pomohl postavit se zpět na nohy. Toto rozhodnutí tak ukazuje, že prodej akcií byl opravdu razantní a strach Buffetta z dalšího krvácení trhů je stále velmi silný.

Berkshire však snížil svůj podíl i v dalších bankách, a to i v JP Morgan nebo Bank of New York Mellon, která tak klesla pod svůj suport z roku 2016, z čehož se jí však povedlo opět zvednout. Naopak například titul Bank of America stále zůstává v jeho portfoliu.

Některé tituly se čistce také nevyhnuly

Buffett však svůj podíl snižoval i u dalších titulů, které podle něj nemají za této situace dostatečný potenciál. Mezi nimi se tak našly například akcie Travelers Companies, Synchrony Financial nebo i akcie Amazonu.

Jednou z nejvíce řešených akcií byly také ty od energetické společnosti Phillips 66, kterým se do doby, než Buffett začal prodávat dařilo poměrně dobře. Právě u ní se však názory většiny investorů rozchází a někteří stále věří, že se jedná o správnou investici.

Akcie, které mají stále Buffettovu důvěru

I přesto všechno jsou na akciovém trhu i tituly, které věštec z Omahy stále drží a nejspíš se ani nebojí, že by je koronavirová krize mohla nějak ohrozit. Mezi nimi najdeme například American Express, Bank of America, Coca-Cola nebo Wells Fargo.

V jeho portfoliu však velké místo stále beze změny zabírají akcie technologické společnosti Apple, do které začal horlivě investovat v roce 2016.

Warren Buffett však pouze neprodával, ale během prvního čtvrtletí i nakupoval. Během doby, kdy se pandemie koronaviru stále šířila světem se samotný Buffett ani jeden z jeho poradců Ted Weschler a Todd Combs neodvážili započít další pozici na trhu, to však skončilo 31. března.

V ten den jeho společnost přikoupila podíl ve společnosti PNC Financial Services o 6,08 %. Tento titul tak Warren Buffett prozatím stále drží.

Doporučení věštce z Omahy

Z kroků Warrena Buffetta tak můžeme vyčíst, že jeho hlavní zprávou je především varování před samotným akciovým trhem, který je teď pro něj samotného nestabilním územím. Stejně tak názor, že akcie aerolinek nejsou zrovna sázka na jistotu drží momentálně většina investorů.

Větší pozornost však představují právě banky, u kterých Buffett s velkou pravděpodobností vyhodnotil, že největší riziko můžeme očekávat právě u investičních bank.  Zjednodušeně tak můžeme ale brát jeho stanovisko tak, že bychom měli být hlavně opatrní při investování do akcií. To vše však můžeme jen odhadovat.

Naopak nám ale Warren Buffett dal jedno jasné doporučení, kterého se teď drží, a to navýšit svůj podíl v hotovosti a raději se zaměřit na indexové fondy.

A jaký je váš názor na kroky Warrena Buffetta? Budete se řídit jeho radami nebo raději dáte na svoji intuici? Napište nám svůj názor do komentářů.

Vojtěch Machek

Spoluzakladatel finančního magazínu Finex.cz existujícího od roku 2014. Nejvíce se zajímá o kryptoměny a akcie amerických technologických společností. Své portfolio ale diverzifikuje i investicemi do fyzických drahých kovů.






Finex.cz

Již od roku 2014 jsme váš objektivní průvodce světem financí a přinášíme vám hodnotné články z oblasti online obchodování, financí a investic. Ať už jste začátečník či expert, zajímají vás kryptoměny, akcie, osobní finance či legislativa, u nás získáte cenné know-how, rady i inspiraci. Píšeme o komplikovaných tématech jednoduše, avšak komplexně a s hlubokým porozuměním.

Více na https://finex.cz/.

23.05. 20:44  31.brezna (Michal)
21.05. 18:10  Chybne informace (Michal)
21.05. 17:27  Warren Buffett - změna (Vojtěch Machek)
21.05. 11:32  Warren Buffett - změna (FinStep)

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688