Radomír Jáč (Generali Investment)
Makroekonomika  |  21.05.2020 10:40:06

Ekonomika eurozóny je v recesi

Průzkum PMI hlásí, že ekonomická aktivita v eurozóně v květnu pokračovala v poklesu, ten se ale v porovnání s dubnem zmírnil. Ke zmírnění poklesu aktivity došlo ve službách i ve zpracovatelském průmyslu s tím, jak se postupně uvolňují omezení související s koronaviremPrůzkum PMI ale zároveň naznačuje, že služby i průmysl vykáží v letošním druhém čtvrtletí výrazný pokles, což bude ostatně platit o ekonomice jako celku. 

Složený (kompozitní) indikátor PMI, jenž mapuje celkovou ekonomickou aktivitu v eurozóně, vzrostl v květnu ze své rekordně nízké úrovně 13,6 na úroveň 30,5, což představuje lepší výsledek, než se čekalo, a zároveň nejvyšší úroveň za uplynulé tři měsíce.

Úroveň indikátoru PMI ovšem zůstává hluboko pod úrovní padesáti bodů, jež představuje hranici mezi růstem a poklesem ekonomické aktivity. Jinými slovy: ekonomická aktivita v eurozóně v květnu nadále klesala, tempo poklesu ale bylo mírnější než v březnu a dubnu. 

Pokles se zmírnil jak ve službách, tak ve zpracovatelském průmyslu, přičemž oba sektory hlásí o něco lepší výsledky, než se pro květen čekalo. Aktivita v ekonomice je i nadále zasažena restrikcemi zavedenými v rámci boje proti pandemii koronaviru.

Postupné uvolňování některých restrikcí ale vede k tomu, že se míra poklesu aktivity přece jen zmírňuje a zároveň se zlepšuje výhled do dalších měsíců – míra optimismu se ovšem zvedá z velmi nízkých hodnot.  

Úroveň indikátoru PMI za duben a květen by sama o sobě naznačovala pro letošní druhé čtvrtletí mezičtvrtletní pokles HDP eurozóny zhruba o 10 %. Pro připomenutí, v letošním prvním čtvrtletí klesl HDP eurozóny mezičtvrtletně o 3,8 %, což představuje z hlediska dynamiky propadu dosavadní rekordV prvním čtvrtletí HDP eurozóny klesl meziročně o 3,2 % a pokud by ve druhém čtvrtletí mezikvartálně propadl o 10 %, tak by meziroční pokles HDP činil více než 13 %. 

 Ekonomika eurozóny je v recesi, mezičtvrtletní pokles HDP za letošní druhé čtvrtletí by ale měl představovat nejprudší výkyv a počínaje třetím čtvrtletím by se HDP mohl začít v mezičtvrtletním srovnání oživovat, meziročně ale bude i nadále vykazovat pokles. Obdobný vývoj, tedy prudký propad hospodářské aktivity ve druhém čtvrtletí jako celku, jenž by měl být následován postupným oživením v letošním druhém pololetí, lze čekat i pro středoevropský region včetně české ekonomiky 

Pro vývoj v dalších měsících bude i nadále klíčové, jak se bude dařit uvolňovat omezení přijatá v boji proti koronaviru a jak pozitivně na to budou schopny reagovat jednotlivé sektory v ekonomiceObecně se předpokládá, že se ekonomiky vrátí na svou předkrizovou úroveň nejdříve v roce 2022, což platí i pro většinu středoevropských ekonomik. 

Pro třetí čtvrtletí očekávám oživení hospodářské aktivity v eurozóně, i tak ale vykáže HDP eurozóny za letošní rok výrazný pokles: pro rok 2020 jako celek čekáme propad HDP eurozóny o 8 %. roce 2021 by se ekonomika měla vrátit k růstu i v celoročním vyjádření, samotný výkon v roce 2021 ale dle všeho nebude stačit ke kompenzaci letošního poklesu.Pro rok 2021 počítáme s růstem HDP eurozóny zhruba v oblasti 4,5 %. Pro srovnání: HDP České republiky letos dle našich odhadů klesne o 7,3 %, v roce 2021 by ale měl následovat růst zhruba na úrovni 5 %.

Radomír Jáč

Radomír Jáč

Radomír Jáč působí na kapitálových trzích již dvacet let, a to s praxí na pozici hlavního analytika v předních investičních bankách a asset management společnostech aktivních na středoevropských trzích. Profesně pokrývá makroekonomický vývoj včetně měnové a rozpočtové politiky, vývoj měnových kurzů či výnosů vládních dluhopisů, především ve středoevropském regionu (včetně české ekonomiky) a v eurozóně. Vystudoval VŠE v Praze se zaměřením na hospodářskou a sociální politiku, ekonomické teorie a finanční trhy. Volný čas dělí mezi své nejbližší, běh a literaturu.


Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s.

Logo Generali

nabízí individuálním investorům a institucím komplexní produkty a služby v oblasti kolektivního investování a investičního managementu. Spravuje české podílové fondy vedené v českých korunách a irské investiční fondy nabízené v CZK, EUR a PLN. Nabídku přímých investic individuálních investorů do široké škály podílových fondů doplňuje nabídka produktů pravidelného investování, investičních programů a produktů životního cyklu. Mezi hlavní institucionální klienty patří pojišťovací a zajišťovací společnosti a penzijní fondy a současně obhospodařuje aktiva nejvýznamnějších částí Generali CEE Holding B.V. Společnost působí na trhu od roku 1991 a podle údajů Asociace pro kapitálový trh ČR je největším správcem aktiv v České republice. Její aktiva ve správě přesahují 289 mld. Kč. Řadí se tak mezi vedoucí firmy rovněž v regionu střední a východní Evropy.

Generali Investments CEE je součástí skupiny Generali, nezávislé italské finanční skupiny se silnou mezinárodní působností, která vznikla v roce 1831. Skupina Generali patří mezi přední světové pojišťovny s předepsaným pojistným 70 miliard euro (v roce 2016). Ve více než 60 zemích světa zaměstnává 74 tisíc odborníků. Skupina Generali zaujímá vedoucí postavení na trzích západní Evropy. Stále významnější pozici získává v Asii a také v regionu střední a východní Evropy. V 10 zemích tohoto regionu je skupina Generali jedním z předních poskytovatelů pojištění prostřednictvím holdingové společnosti Generali CEE Holding B.V.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688