Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  21.05.2020 09:19:30

Rozbřesk: ČNB s nekonvenčními nástroji nebude spěchat

Tomáš Holub z ČNB včera podobně jako guvernér mírnil obavy trhů z opětovného zavedení kurzového závazku (intervence proti koruně 2). Jakoukoliv debatu nad nekonvenčními nástroji v tuto chvíli označil za hypotetickou. Česká koruna tak díky tomu dobývá zpět ztracené pozice a vrací se ke 27,30 EUR/CZK.

ČNB by podle našeho názoru přistoupila k nekonvenčním měnově-politickým nástrojům ve chvíli, kdy by došlo na alternativní “černý” scénář, ve kterém se epidemie opakovaně vrací a vede k novým uzavírkám ekonomiky. Pak by mohl opět zesílit odliv peněz z Česka, což by mohlo zvýšit rizikové prémie pro financování vlády i podnikového sektoru.

V takovém případě však považujeme stejně “nový kurzový závazek” i “záporné sazby” jako málo pravděpodobné nástroje. Daleko pravděpodobnější by v takovém případě podle nás byla česká forma kvantitativního uvolňování zaměřená na krocení delších výnosů. Ta by efektivněji držela měnové podmínky přiměřeně uvolněné.

I pokud by nedošlo na černý scénář, může ČNB po vyčerpání tradiční munice zkusit pomoci ekonomice skrze program “funding for lending” (do zástavy za poskytnutou likviditu by si mohla brát úvěry poskytnuté v rámci nového programu COVID III). To by však připadalo v úvahu až ve chvíli, kdy by se garantované úvěry rychle rozjely a některé finanční instituce narážely na likviditní mantinely - v takové situaci dnes ani zdaleka nejsme.

Dnes na trzích bude pozornost přitahovat zejména první výsledek podnikatelských nálad (PMI) za květen. Čísla z eurozóny ukáží, jak moc se po historickém dubnovém propadáku vrací podnikům krev do žil.

TRHY
CZK a dluhopisy

Česká koruna pozvolna maže ztráty a posouvá se ke 25,30 EUR/CZK. S tím, jak strach z nového kurzového závazku pomalu mizí a na globálních trzích převládá optimismus, může se česká měna pokusit ještě o rozšíření zisků. Hranice 27,00 EUR/CZK však zatím pro ní bude pravděpodobně těžko překročitelnou bariérou.

Zahraniční forex
Všeobecně dobrá nálada podpořená německo-francouzským návrhem na fiskální stimul a možná i obavy z toho, co by v zápisu z posledního zasedání Fedu umožnilo, aby se eurodolar dotknul hranice 1,10. V zápise z jednání z FOMC se především neobjevily žádné apely na zavedení záporných úrokových sazeb, což je pro dolar vzpruhou do budoucna.

Dnešek bude z pohledu dat velmi zajímavý, neboť dopoledne bude eurozóna reportovat důležité indexy podnikatelských nálad (PMI) a odpoledne naopak přijdou další týdenní data z amerického trhu práce. Ve všech případech se zřejmě dočkáme zlepšení.

Ropa
Cena ropy Brent včera prolomila hranici 35 dolarů za barel, podpořena druhým týdnem v řadě, ve kterém klesaly zásoby surové ropy ve Spojených státech. Ještě o něco výrazněji klesly zásoby přímo v Cushingu, což potvrzuje zlepšující se kondici fyzického trhu. Proces rebalancování nabídky a poptávky tak nabírá na síle společně s tím, jak se globálně restartuje spotřeba ropy a zároveň OPEC+ tlumí vlastní produkci. Předběžná čísla z jednotlivých členských zemí naznačují vysokou míru disciplíny, a to dokonce i v případě tradičních hříšníků - například Rusko dosahuje již v prvních 20 květnových dnech téměř 100 % plnění kvót.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688