Z regionů  |  21.05.2020 11:10:02

Právě probíhá jednání zastupitelstva hlavního města Prahy

Dnes probíhá 17. jednání Zastupitelstva hlavního města Prahy. Zasedání je veřejné a je možné se ho účastnit, zastupitelstvo ale žádá občany, aby preferovalo sledování online přes webové stránky. 

Byl schválen upravený program a začalo samotné jednání. Na programu jednání je několik bodů v souvislosti s Covid-19, s meritem od přijímání opatření (nákupy a distribuce ochranných prostředků a dezinfekce, doprava v letním režimu, nevstupování předními dveřmi do prostředků MHD, hygienická opatření v městské dopravě, přesun opravy dopravní infrastruktury na nynější období, zneplatnění modrých parkovacích zón, péče o lidi bez domova) po podporu podnikání utlumeného vlivem koronaviru v Praze.

Zazněl i návrh zastupitele Nepila na hrazení očkování proti chřipce všem občanům hlavního města, z důvodů obavy ze souběhu podzimní vlny chřipky a Covid-19. Zatím je očkování proti chřipce hrazeno v rámci zdravotního pojištění občanům nad 65 let a lidem s vybranými diagnózami, návrh usiluje o rozšíření na všechny Pražany s tím, že by Magistrát nějakou cestou očkování proplácel. Primátor Hřib ve svém vystoupení argumentoval, že ohrožené skupiny k bezplatnému očkování proti chřipce mají přístup a využívají ho málo, že je to v gesci a dostatečně ošetřeno ministerstvem zdravotnictví a pojišťovnami, že je to nesystémové. Nicméně v dalším příspěvku zaznělo, že se chystá kampaň na podporu očkování proti chřipce a synergie těchto postupů by mohlo mít velmi pozitivní efekt. Praha je otevřená, velmi riziková, a proto by v tuto chvíli nesystémové opatření se později mohlo promítnout do systémových opatření

Patrik Nacher využil svého vstupu k blahopřání primátorovi Hřibovi k jeho narozeninám a jménem zastupitelů za ANO mu předal jako ironický dar globus s vyznačením České republiky, protože se prý primátor jaksi věnuje i zahraniční politice...

Hovoří se (poměrně bouřlivě) i o schváleném uzavření části Smetanova nábřeží, někteří namítají, že tento záměr byl přijat bez správného koaličního projednání, jednotliví zastupitelé hovoří o tom, že materiál nebyl korektně probrán a dostatečně vyargumentován, nejsou provedeny úvahy nebo dokonce studie, co uzavření bude znamenat pro dopravu - jestli ji to nepřevede na protější stranu Vltavy, případně do Karoliny Světlé a dalších ulic, kde bydlí rezidenti.

Především se ohradila Praha 1, že to "není úžasné" - co s dopravou na obou březích řeky? Vás nezajímá stanovisko občanů-rezidentů? Rozhodl o tom náměstek primátora Scheinherr bez diskuse s městskou částí, a zdá se, že v souvislosti s cyklopruhy takto jedná častěji, připomíná zastupitel Vodrážka za Prahu 13. K tomuto bodu se zastupitelstvo vrátí v programu v 16:00 hodin, kdy dorazí primátor Prahy 1, který by se k této problematice rád vyjádřil.

Dalším návrhem je snížení plateb za pražskou vodu (vodné a stočné -5 %) tak, aby občanům Prahy se udržela cena v loňské výši a v této době na ně nedopadalo další zdražení, uvedl Patrik Nacher.

V 17:00 hodin bude na pořadu jednání petice občanů ke změně územního plánu - bod k "Petici proti zástavbě areálu SK Prosek", kdy se uvažuje o umožnění výstavby v prostoru, který historicky byl vyhrazen sportu. Pro umožnění zástavby a změnu územního plánu je zastupitelstvo Letňan, kterému tyto pozemku z většiny patří, hlasy proti přicházejí především z Proseka a Střížkova. Toto území je rušnou ulicí Kbelskou a nezastavěným polem od Letňan odděleno. Noví rezidenti, kteří bydlí v novější "letňanské" zástavbě mezi ulicemi Lovosická a Kbelská - a po umožnění výstavby v prostoru současného sportovního areálu by jich ještě mnoho přibylo - využívají z logiky uspořádání výstavby především dopravní i občanskou vybavenost Proseka a Střížkova. 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688