Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  21.05.2020 06:21:05

Benzín skokově zdražuje, minima jsou již za námi

Na silnicích se intenzita provozu již pomalu blíží normálu. Své jistě sehrává rozvolňování opatření ohledně koronaviru, ale oproti minulým rokům jistě také stále nízká cena pohonných hmot dělající radost i motoristům citlivějším na jejich cenu. Na konci dubna jsem v posledním článku o pohonných hmotách zmiňoval, že se sice ještě můžeme v úvodu května dočkat drobného zlevnění, nicméně že jsme již na cenovém dnu. Současný vývoj to již potvrzuje a především u Naturalu 95 lze vysledovat dokonce výrazný cenový skok i o 1,60 . Tedy u nejlevnějších pump.

Jak známo z řetězců čerpacích stanic je u nás cenovým lídrem ONO (Tank-ONO), kde se na přelomu měsíce cena litru Naturalu 95 dostala jen na 21,90 . Tedy na hodnotu, za kterou motoristé byli schopni dané palivo natankovat v tomto století snad jen u nejlevnějších pump počátkem roku 2002. Tehdy totiž průměrná cena tohoto paliva klesla ke 23,20 . Průměrné ceny Naturalu 95 jsou však nyní podstatně vyšší, když cenové rozdíly u jednotlivých pump jsou snad nejmarkantnější v historii. Tedy zejména v dubnu, kdy dosahovaly i 8 .

Cena Naturalu 95 se každopádně již v minulém týdnu u zmiňovaného řetězce ONO vyšplhala na 23,50 . U některých jiných řetězců ještě naopak pokračuje pokles cen. Za danou cenu lze tak nyní Natural 95 z řetězců natankovat také u obchodních domů Makro. U dalších nejznámějších řetězců Mol, Shell, Benzina, OMV, Pap Oil, ale i státního EurOil se však ceny stále drží mnohem výše. Některé z nich po předchozím zlevňování dokonce již ceny začaly zvedat. Každopádně na nejdražší destinaci, resp. dálnici D1 panuje nadále „klid“. Zde snad mají stále všechny řetězce shodně poruchu na stojanech, resp. cena na nich nadále stagnuje na 29,90 Kč…

Průměrná cena Naturalu 95 (Beznín) a Nafty u domácích čerpacích stanic


Průměrná cena Naturalu 95 tak letos dosáhla svých zhruba 11 letých minim v sobotu 9. května, kdy klesla na 25,60 . Nyní se již dostává o 40 haléřů výše. Své sehrálo opětovné oslabení korunydolaru k hladině 25,50, ale především burzovní růst cen ropy (Brent již nad 35 USD) a samotného benzínu od rafinerií. Svůj vliv má jistě také v úvodu článku zmiňovaný návrat motoristů na silnice, resp. nárůst spotřeby/poptávky. Na samotném grafickém znázornění vývoje ceny galonu benzínu na burze je vidět výrazné pokračování umazávání březnového propadu. Zejména v posledních 3 týdnech.

Nafta po čase levnější než Natural 95

Příznivci dieselových motorů mají nyní možnost své plechové miláčky v porovnání „krmit“ levněji, resp. u ONO stále za 22,90 . Průměrná cena Nafty se v mezičase dále snížila, je však oproti ONO stále ještě o více než 3 vyšší a vlastně ani nepokořila poslední minima z února 2016. Svého tak 4 letého dna každopádně dosáhla Nafta rovněž 9. května na 25,76 . Její nárůst za posledních 10 dnů je oproti Naturalu méně intenzivní a stala se v porovnání v průměru levnější.

K návratu k zimním cenám letos nedojde?

Při pohledu na futures kontrakty týkající se cen benzínu by šlo nyní predikovat, že by zdražování mělo být nyní spojeno s nastupující letní motoristickou sezónou. Kontrakty až do srpna se obchodují nad dolarem, resp. právě pro poslední měsíc prázdnin nejdráže - aktuálně ve čtvrtek večer nad 1,07 USD. Vzdálenější jsou již levnější, resp. nejvíce prosincový o více než desetinu, když se obchoduje u 0,95 USD.



Přečtěte si také:

09.08.2023Benzín i nafta skokově zdražují. Padne hranice 40 Kč? Petr Lajsek (Purple Trading)
31.05.2023Benzín začal zdražovat. Bude litr opět stát 40 Kč? Petr Lajsek (Purple Trading)
16.11.2022Čeká nás opět dražší benzín než nafta? Petr Lajsek (Purple Trading)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688