Swiss Life Select (Swiss Life Select)
Hypotéky  |  20.05.2020 11:06:39

Fincentrum Hypoindex duben 2020: Navzdory pandemii objemy překvapivě trhají rekordy


Navzdory pandemii se duben letošního roku stal nejsilnějším čtvrtým měsícem v historii ukazatele Fincentrum Hypoindex. Objemy sice oproti březnu poklesly, přesto banky poskytly hypoteční úvěry za 17,845 miliardy korun. Průměrná úroková sazba hypoték klesla na 2,39 procenta.

„Po třech měsících růstu přišel v dubnu pokles průměrné úrokové sazby hypotečních úvěrů. Průměrná úroková sazba hypoték podle ukazatele Fincentrum Hypoindex oproti březnu poklesla o pět bazických bodů na 2,39 procenta. Pokles sazeb je překvapivý i přesto, že Česká národní banka (ČNB) již v březnu dvakrát snížila sazby. Banky se totiž vypořádávají s vyšším rizikem a stále ještě přijímají žádosti o odklad splátek. Do hry ale vstupuje i konkurenční boj. Sazby v březnu a dubnu snížily především menší banky,“ řekl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Graf 1: Fincentrum Hypoindex duben 2020
 
Zdroj: Fincentrum Hypoindex

Historicky nejsilnější duben
Očekávaný dramatický propad hypotečního trhu kvůli pandemii koronaviru nepřišel. V dubnu bylo poskytnuto 6 744 hypoték v celkovém objemu 17,845 miliardy korun. V meziročním srovnání vzrostl počet poskytnutých hypoték o 349 a objem o více než 3,2 miliardy korun.

„Oproti březnu sice poskytly banky o 650 hypoték méně a objem poklesl téměř o jednu miliardu korun, přesto objem poskytnutých hypoték letos v dubnu překonal i dosud rekordní duben roku 2017, a stal se tak nejsilnějším dubnem v historii ukazatele Fincentrum Hypoindex,“ řekl Jiří Sýkora, Fincentrum & Swiss Life Select.

Tabulka 1: Vývoj objemů poskytnutých hypoték v dubnu 2003 až 2020


























Zdroj: Fincentrum Hypoindex

„Navzdory poklesu sazeb byl zájem o hypoteční úvěry nižší než předchozí měsíc. A to jak v počtu, tak v celkovém objemu, který v dubnu dosáhl 17,8 miliard korun. V porovnání s březnovým objemem 18,8 miliard korun se jedná o přibližně 5% propad. Vzrostla naopak průměrná výše hypotéky, a to na novou rekordní úroveň 2 645 985 korun. I díky tomu se nakonec uplynulý měsíc stal nejsilnějším dubnem z pohledu objemů poskytnutých hypoték v historii Fincentrum Hypoindexu,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Vzhledem k tomu, že banky přes uvolnění limitů úvěrových ukazatelů ze strany ČNB poskytují hypotéky převážně do 80 procent zástavní hodnoty nemovitosti (LTV) namísto povolených 90 procent, je dubnový výsledek nečekaný.

„Zájemce o hypotéku je kvůli většímu riziku případného budoucího nesplácení ještě pod větším drobnohledem než před koronavirovou krizí. Banky omezují například i některé druhy příjmů, které akceptují pro výpočet bonity žadatele. S hypotékou se v současné době mohou rozloučit lidé, kteří pracují například v cestovním ruchu či pohostinství,“ doplnil řekl Jiří Sýkora, Fincentrum & Swiss Life Select.

ČNB zaskočila trh
ČNB na začátku května zaskočila trh, když snížila základní sazbu o 75 bazických bodů na 0,25 procenta. Analytici očekávali, že centrální banka sníží sazby pouze o 0,5 procentního bodu.

Jen několik dní po zasedání centrálních bankéřů navíc člen bankovní rady Tomáš Holub připustil, že ČNB nevylučuje možnost využití dalších nástrojů na měnové uvolnění, od devizových intervencí až po záporné sazby, pokud si to ekonomická situace vyžádá.

Minulý týden ale guvernér ČNB Jiří Rusnok zavedení devizových intervencích v dohledné době vyloučil. V nejbližší době by tak podle analytiků mohla ČNB snížit úrokové sazby na nulu a další nástroje využít až ve druhé polovině roku, pokud nedojde k oživení tuzemské ekonomiky.

Úrokové sazby hypoték by přesto kvůli nejistotě, která panuje na hypotečním trhu, výrazněji klesat nemusely. Na začátku května snížila hypoteční sazby Moneta Money Bank, a to o 0,2 procentního bodu na 2,62 procenta. Banka Creditas od poloviny května zlevnila hypotéky o 0,21 procentního bodu na 2,09 procenta. Největší hypoteční banky ale zatím stále vyčkávají.

Tabulka 2: Souhrnné údaje Fincentrum Hypoindex duben 2020

 


Fincentrum & Swiss Life Select

Fincentrum & Swiss Life Select je přední finančně-poradenskou společností v České republice, která poskytuje komplexní finanční služby na nejvyšší kvalitativní úrovni. Je součástí finanční švýcarské skupiny Swiss Life, předního poskytovatele penzijních a finančních řešení v Evropě s tradicí již více než 160 let. Skupina spravuje aktiva v hodnotě 254 mld. CHF, zaměstnává přibližně 8 600 osob a zhruba 14 000 profesionálních finančních poradců. Akcie Swiss Life jsou obchodovány na burze v Curychu a jsou rovněž zařazeny do hlavního indexu SLI (Swiss Leader Index), který zahrnuje 20 největších společností obchodovaných na burzách ve Švýcarsku.

Společnost Fincentrum & Swiss Life Select a.s. zveřejňuje také každý měsíc hodnoty ukazatele Fincentrum Hypoindex® a čtvrtletně Index českého investora CII750. Dále provozuje odborné portály investujeme.cz a hypoindex.cz

Více informací na: www.fcsls.cz a www.swisslife.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

06.04.2023Fincentrum Hypoindex duben 2023: Kdy sazby změní směr? Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688