Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.05.2020 09:09:49

Rozbřesk: Česko musí zrychlit vlastní pomoc ekonomice, nové peníze z EU jsou vzdálené

Slibný zárodek evropského fondu na řešení krize z dílny Francie a Německa začíná narážet. Jeho spuštění dřív než v roce 2021 není podle francouzského ministra financí pravděpodobné, a tak se členské země budou muset primárně spolehnout na pomoc z domácích zdrojů. Objem prostředků (500 miliard euro) by přitom v případě, že by šlo o přímou finanční podporu (ne úvěry) byl už zajímavý. Z pohledu Česka bude tak jako tak kriticky důležité, jak bude definován postižený region, popřípadě odvětví nebo podnik.

Správné by bylo, aby pomoc transparentně plynula do regionů s největším post-covidovským ekonomickým propadem nebo do všeobecně dostupného evropského nástroje (například příspěvky na dlouhodobější evropský kurzarbeit). Naopak pro Česko nevýhodné by bylo, kdyby měly peníze plynout do regionů s nejvyšším počtem nakažených (na obyvatele). To mohou být paradoxně regiony s volnějšími karanténními opatřeními a mírnějšími ekonomickými dopady.

V tuto chvíli jsou ovšem peníze z EU hodně vzdálené a řešení krize zůstává na národních vládách. To platí i pro Česko, kde zatím pomoc stále proudí velmi pomalu. Podle našich odhadů se český podnikový sektor potýká s nedostatkem hotovosti okolo 200 miliard korun. Celková načerpaná pomoc podnikům skrze zajištěné úvěry, odklady daní a přímé finanční injekce (jako kurzarbeit) přitom podle dostupných informací a našich odhadů výrazně nepřesahuje 30 miliard korun.

Pokud rychle nezačnou k podnikům proudit úvěry z nového programu COVID III, bude navíc nedostatek peněz v podnikovém sektoru dál narůstat. I proto je v tuto chvíli nutná nejen rychlejší implementace stávajících programů, ale i úvaha nad novými nástroji. Mohlo by jít například o štědřejší a dlouhodobější program podpory zaměstnanosti (Antivirus B) nebo o delší odklady plateb sociálního a zdravotního pojištění.



*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Česká koruna dál maže ztráty z předešlého týdne s tím, jak trhy přehodnocují původní obavy ze startu “nového” kurzového závazku ČNB. Koruna se posunula pod 27,50 EUR/CZK a pokud ji nezastaví výraznější zhoršení nálady na globálních trzích, bude se spíše pokoušet o rozšíření zisků.

Zahraniční forex
Včerejší vystoupení šéfa Fedu před americkým Kongresem nebylo nijak dramatické, aby s eurodolarem pohnulo zásadnějším způsobem. Jay Powell připomněl poměrně pesimistický výhled pro americkou ekonomiku s tím, že Fed je připraven akceptovat ztráty z nákupů dluhopisů (včetně těch korporátních).

Odhlédneme-li od zpráv týkajících se koronaviru, tak centrální banky zůstanou v popředí zájmu s tím, že asi nejzajímavější (a pro dolar nebezpečný) může být večer zveřejněný zápis z posledního jednání Fedu. Z něj se můžeme dozvědět, jak agresivní Fed při dalším uvolňování měnové politiky ještě může být a zdali záporné úrokové sazby jsou v USA opravdu mimo hru.

Ropa
Ropa Brent se pohodlně drží na dostřel hranice 35 USD/barel, zatímco americká lehká ropa WTI konsoliduje pozice okolo úrovně 32 USD/barel. Včerejší expirace červnového futures kontraktu na ropu WTI proběhla naprosto bez problémů, což jen potvrzuje, že ropný trh má již to nejhorší zřejmě za sebou (za předpokladu zvládnutí koronavirové pandemie). Navíc, v podobném duchu hovořila také data z dílny Amerického petrolejářského institutu, který překvapil dalším poklesem zásob surové ropy ve Spojených státech. Dnes přijdou na řadu oficiální čísla od EIA, kterým bude proto trh věnovat zvýšenou pozornost.

Akcie
Americké akciové trhy uzavřely včerejší obchodní den v záporu, kdy tak zkorigovaly pondělní zisky. Index S&P 500 oslabil o 1,1 % na úroveň 2922 bodů. Nejhorší výsledek z celého indexu S&P 500 vykázala společnost Kohl’s. Její akcie propadly o 7,6 % v reakci na reportované výsledky, kdy firma vykázala za 1Q ztrátu 3,20 USD na akcii při odhadu nastaveném na 0,61 USD. Tržby se snížily na 2,16 mld. USD z 3,82 mld. USD o rok dříve. Zveřejněná čísla poznamenala i dalšího maloobchodníka, a to Home Depot, který oslabil o 3 %. Walmart pak ztratil i přes počáteční zisky a rostoucí online prodeje 2,1 %. Výrazně naopak rostly akcie HP, které zpevnily o 3,8 %. Dařilo se rovněž společnosti Square nebo Gopro, které posílily přibližně o tři procenta. Index Dow Jones oslabil o 1,6 %, S&P 500 o 1,1 % a Nasdaq o 0,5 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688