Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  19.05.2020 17:49:28

Příběh J.C.Penney a ochrana před akcionáři

James Cash Penny založil v roce 1902 společnost dnes známou jako JCPenney. Jeho cenová politika a péče o zákazníka vedly k rozvoji firmy, na kterou ale po více než 100 letech dolehla současná koronakrize. A již dlouhou řadu let před ní ziskovost trpěla kvůli změnám v maloobchodu a podle některých názorů i kvůli manažerským a strategickým chybám. Nyní tedy firma zažádala o ochranu před věřiteli, byl vypracován restrukturalizační plán, v jehož rámci bude uzavřena řada obchodů. Podívejme se, co nám tento příběh vypráví.

Dejme tomu, že mě JCPenney něčím zaujala někdy před několika měsíci. Nechci jí ale zase věnovat příliš mnoho času, a tak se podívám jen na pár základních čísel. Co zjistím?

Za prvé, tržby již řadu let klesají, stejně jako provozní zisky, které se poslední dva roky drží na černé nule. Čisté zisky jsou již roky v červených číslech. Tento vývoj si lehce zasadím do celkového dění v odvětví.

Za druhé, provozní tok hotovosti se během posledních pěti let pohybuje mezi 330 – 430 miliony dolarů, bez jasného trendu. Po investicích do dlouhodobých provozních aktiv firmě v průměru zbylo necelých 40 milionů dolarů. Ale po investicích čistých (firmy prodávala aktiva) to už bylo asi 130 milionů dolarů a za posledních pět let tedy celkem 650 milionů dolarů. Klíčová otázka: Co s těmito penězi JCPenney udělal?

Za třetí, dividendy a odkupy byly během posledních pěti let na nule. Což je pochopitelné a mohli bychom to považovat s ohledem na to, jakým tlakům firma čelila, za samozřejmé. Ona to ale zase taková samozřejmost být nemusí. Míním tím to, že z pohledu rizika by mohla řada firem utnout dividendy a odkupy mnohem dříve, než v praxi činí. Souvisí to s poznámkou na konci.

Za čtvrté, dluhy. Podle výkazu toku hotovosti firma za posledních pět let splatila firma dluhy v hodnotě převyšující 1,6 miliardy dolarů. Jak bylo uvedeno výše, její provoz po čistých investicích na to přispěl oněmi 630 miliony dolarů. Kde se vzala zbylá miliarda? Z hotovosti, kterou firma držela v rozvaze. Ta klesla z 1,3 miliardy dolarů na 0,3 miliardy dolarů ve fiskálním roce 2020.

To je tedy základní příběh jednoduchých čísel posledních let. Vidíme, že firma navzdory nulové ziskovosti hotovost vydělávala. Což nám (opět) ukazuje, že ziskovost jako čistě účetní položka může být zavádějící. Zde je rozdíl způsoben hlavně odpisy. Přesněji řečeno tím, že jsou výše, než investice (do zisku promlouvající náklad je tak výše, než skutečný výdaj). To, co firma vydělávala, ale stále soustavně nestačilo na snižování dluhů. Otázkou je, jak by další vývoj vypadal bez současné pandemie. Podle některých indikátorů se totiž situace začala obracet k lepšímu.

Pár valuačních poznámek a ochrana před akcionáři

Před oněmi několika měsíci mě také zajímala valuace: Kapitalizace před třemi měsíci dosahovala asi 250 milionů dolarů. Tehdy se požadovaná návratnost mohla zhruba pohybovat kolem 10 %. Pokud bychom počítali se stabilním volným tokem hotovosti, musel by JCPenney na ospravedlnění tehdejší kapitalizace vydělávat akcionářům ročně asi 25-30 milionů dolarů. Toto číslo můžeme poměřit s oněmi cca 40 miliony dolarů volného toku hotovosti (bez vlivu prodeje aktiv), který ale nestačil ani na výraznější splátku dluhů (každopádně patřil celý věřitelům). Před několika měsíci bych to stejně jako nyní na sebe nějak jednoduše napasovat nedokázal – trh mohl počítat se zmíněným zlepšením fundamentu, uvažovat o akcii jako o reálné opci...

JCPenney každopádně požádala o ochranu před věřiteli a já si v této souvislosti dovolím ještě připomenout téma, které jsem tu v poslední době zmínil několikrát. Dá se tvrdit, že v řadě koutů ekonomiky je dluhů až dost. Tím myslím to, že podobně jako JCPenney mohou mít problém tyto dluhy utáhnout. Na měnící se svět byl nasazen nějaký fixní požadavek a ono se podobně jako u JCPenney ukazuje, že tento požadavek je nereálný. Což vyvolává šok. Pokud by onen požadavek byl ale flexibilní, k podobným šokům násobícím rizika a nejistoty by nedocházelo. O podobnou ochranu před akcionáři se nežádá.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

05.06.2020Zbankrotovaná J.C.Penney zavře v USA 154 prodejen Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
20.08.2013Tržby J.C.Penney ve 2Q poklesly, méně než se čekalo Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
09.11.2012Ztráta J.C.Penney ve 3Q rostla více než se čekalo Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
10.06.2011J.C.Trichet připravil trhy na zvýšení sazeb v červenci Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688