Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  19.05.2020 14:38:29

Nad ekonomikou se stahují mračna

Některé části světa už začínají uvolňovat protikoronavirová opatření a finanční trhy se snaží vyhlížet optimisticky. Nemalou měrou je v tom podporuje ochranný val peněz a úrokové sazby, které dosáhly samého dna. Podobně, jako když udeří hurikán nebo jiná živelná pohroma, jsou po odeznění katastrofy nejvíce zřejmé dlouhodobější dopady. Na povrch tak v posledních týdnech začínají vyplouvat škody, které na světové ekonomice napáchaly dlouhé týdny nečinnosti.

 

V nadcházejících měsících budeme patrně svědky celé vlny bankrotů i významného poklesu očekávaných podnikových zisků a zároveň bude přetrvávat vysoké riziko nezaměstnanosti. Dobrovolný social distancing, neboli zachovávání společenského odstupu, bude v nadcházejících měsících znamenat problémy pro celé odvětví spojené s poskytováním zážitků, ať už se jedná o výstavy a cestování, nebo restaurace a kina. Potřeba držet si odstup však může zároveň zvýšit poptávku po benzínu, protože lidé budou pravděpodobně před hromadnou dopravou upřednostňovat osobními automobily.
 

Kromě výše uvedených rizik je ovšem třeba zvážit také riziko tzv. druhé vlny a samozřejmě také pokračující spor plynoucí ze vzájemného obviňování mezi Trumpem a Čínou. S tím souvisí možné riziko dalšího oslabení akciového trhu, posílení dolaru a japonského jenu, které poslouží jako bezpečné útočiště.

Trh s ropou se díky omezení produkce a oživení poptávky znatelně zotavuje a již brzy najde novou rovnovážnou polohu. v případě drahých kovů se zdá, že budou dále posilovat kvůli poptávce po bezpečném útočišti a diverzifikaci, zatímco potravinové komodity zůstanou kvůli vyhlídkám na dostatečnou nabídku spíše oslabené.

 

Po více než měsíci obchodování v úzkém pásmu zlato nyní konečně zpřetrhalo okovy, které ho poutaly k hladině 1700 USD za unci. V poslední době je hnalo vzhůru hlavně opětovné oslabení akciového trhu, varování ohledně dalších vyhlídek ze strany amerického Fedu a rostoucí míra nezaměstnanosti.

 

Pandemii viru covid-19 není snadné zkrotit a navíc zde stále existuje již zmiňovaná obava z možného návratu v podobě druhé vlny, která se může vrátit i do míst, kde byla krize úspěšně zažehnána. Na mnoha místech však situace není ani dosud pod kontrolou a USA i další země riskují, že dopady krize dále prodlouží, když se budou některé státy či regiony pokoušet znovu vrátit k normálnímu fungování dřív, než virus plně zvládnou.

 

Zlato versus stříbro
Když zlato prolomilo pásmo nad 1720 dolarů za unci, získalo tím na atraktivitě i stříbro a poměr jejich cen klesl na 107 (uncí stříbra za unci zlata), což je nejnižší hodnota od poloviny března. Další klíčovou úrovní, na kterou se trhy zaměří, bude 16,5 dolarů za unci a poté 17,50 dolarů za unci. Zlato bude mezitím nejspíš muset prolomit dubnové maximum na 1747 dolarech za unci, než o něj znovu projeví zájem hedgové fondy, které – stejně jako v případě stříbra – celý minulý měsíc objem svých býčích sázek snižovaly.


Pokud jde o takzvanou papírovou poptávku po drahých kovech, došlo k zásadnímu rozkolu mezi taktizujícími obchodními firmami, které sledují momentum, mezi něž patří i většina hedgových fondů, a dlouhodobějšími investory, ať už drobnými nebo institučními, kteří využívají fondy ETF orientované na stříbro a zlato. COT (Commitments of Traders) report za týden končící 5. květnem ukázal, že hedgové fondy, vyděšené téměř 40% propadem od února do poloviny března, omezily od února býčí sázky na stříbro o 85 %, takže se ocitly na jedenáctiměsíčním minimu. Investoři do ETF naopak až na drobné březnové zakolísání stříbrné ETF od ledna stále nakupují. Celková držba už dosáhla rekordních 98 milionů uncí. Stejný vývoj je možné pozorovat i u zlata, kde držba ze strany ETF dosahuje nových rekordních maxim, zatímco hedgové fondy omezily své čisté dlouhé pozice ve futures na jedenáctiměsíční minimum.
 

Pro kovy obecně jsou ale příznivé i zprávy z čínských výzkumných institucí, které informují o tom, že obchodníci s komoditami hromadí hmotný majetek. Firmy produkující kovy získaly v rámci programů na podporu zotavení z pandemie covid-19 levné úvěry a zdá se, že tyto prostředky nahrnuly do komodit, protože sází na to, že bude opětovné zvýšení cen výnosnější než další produkce. Čímž lze také částečně vysvětlit nedávné posílení mědi a pokles zásob monitorovaných burzou Shanghai Futures Exchange.

 

Měď dosáhla osmitýdenního maxima na hladině 2,43 dolarů za libru, ale poté jí došla pára. Zprávy z Číny i přesnější údaje o hospodářském zotavení tohoto největšího spotřebitelského trhu světa jsou sice i nadále povzbuzující, podle nás však současné vyhlídky nabádají spíše k opatrnosti. Rostoucí nabídka ze strany znovuotevíraných důlních společností zasažených koronavirem nastoluje otázku, zda bude zvýšení poptávky, zejména ze strany čínských výrobců, stačit k tomu, aby už letos nedocházelo k akumulaci nadbytečných zásob.


A tak jsme i nadále skeptičtí, zda se dokáže měď dlouhodobě udržet nad klíčovou hladinou odporu 2,50 USD za libru, což je oblast zajišťující tomuto kovu podporu celé tři roky před tím, než došlo letos v březnu k jejímu prolomení a propadu na 2 dolary za libru.


Ropa dále stoupá a při zpětném pohledu lze říci, že krátkodobý propad ceny WTI do záporu minulý měsíc patrně zachránil celý trh a nastartoval zotavení, jehož jsme nyní svědky. Tváří v tvář zvýšenému riziku naplnění nádrží a rozsáhlého kolapsu cen vystupňovali významní producenti po celém světě své úsilí o omezení produkce. Právě to, spolu s oživením poptávky, označila International Energy Agency ve své dosud poslední zprávě Oil Market Report za klíčovou příčinu zotavení, k němuž už měsíc dochází. 

Toto posílení však mělo za následek také kolaps time spreadů, což může v nadcházejících měsících znamenat, že se bude vracet ropa z tohoto druhu spekulací. Kromě vývoje cen ropy Brent na počátku tohoto měsíce ukazují níže uvedené grafy také zúžení šestiměsíčního spreadu mezi futures s termínem 20. července a 21. ledna.

 

Vzhledem k tomu a také s ohledem na předpovědi, že se poptávka ještě nejméně další rok úplně nezmátoří, máme pocit, že současné zotavení může nakonec zajít na úbytě. Také je třeba počítat s rizikem, že někteří američtí producenti břidlicové ropy zoufale bojují o přežití, a tak mohou svou produkci ve chvíli, kdy cena dosáhne ekonomicky přijatelných 30 dolarů za barel, zase rychle obnovit.
V případě ropy jsme i nadále přesvědčeni, že má dlouhodobě býčí vyhlídky, ale tento svůj názor vyjadřujeme raději investicemi do velkých naftařských společností s dobrým kapitálovým zajištěním a ne do produktů, jako jsou ETF, které pracují s cenami futures.
 

O autorovi:

Ole Hansen začal pro Saxo Bank pracovat v roce 2008 a od roku 2010 pracuje jako hlavní komoditní stratég. Jeho prací je tvorba strategií a analýz globálních komoditních trhů definovaných fundamentálními ukazateli, náladou trhu a technickým vývojem.
Ole Hansen je autorem týdenních zpráv, které mapují vývoj na trzích s komoditami a současně klientům poskytují názory na obchodování v rámci značky SaxoStrats. Pravidelně přispívá do vysílání i tištěných médií jako jsou CNBC, Bloomberg, Reuters, Wall Street Journal, Financial Times a Telegraph. Před příchodem do Saxo Bank pracoval Ole Hansen 18 let v londýnské City jak v obchodě tak i v oblasti multi-asset hedgeových fondů.
Má zkušenosti s obchodováním i investicemi a je respektovaným stratégem, který se pravidelně setkává s klienty Saxo Bank po celém světě. Bankovní vzdělání získal Ole Hansen v Danske Bank.

Globální online investiční banka

Skupina Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let poskytuje jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím svých technologií a zkušeností. Mnohokrát oceněné obchodovací platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Více informací na:www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688