Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  19.05.2020 08:28:24

Německý ZEW index ukáže, že cesta vzhůru bude trnitá (Ranní zpráva z finančního trhu)

Po nečekaně silném nárůstu optimismu německých finančních investorů nám květnový ZEW index ukáže, že cesta ze současného koronavirového marasmu nebude přímočará. Naději do budoucna dají dílčí americké statistiky z trhu nemovitostí, i když samotná dubnová čísla rozhodně dobrá nebudou. Duben by ale měl být i v USA tím nejhorším měsícem.

Aktivita na americkém trhu nemovitostí v dubnu na dně

Dnešní ekonomický kalendář nahrává mírně americkému dolaru na úkor eura. Obáváme se totiž ve srovnání s konsensem horšího výsledku německého květnového ZEW indexu. Americká datatrhu nemovitostí sice také příliš povzbudivá nebudou, možná ale naznačí první jarní vlaštovku a příchod lepších dat v dalších měsících. Koruna kvůli prázdnému kalendáři zůstane ve vleku globálního dění.

Němečtí finanční investoři zřejmě zkorigovali svá dubnová očekávání. Obáváme se, že nečekaně příznivé dubnové číslo ZEW indexu očekávání bylo přestřelením a květnový průzkum bude návratem k realitě. ECB i německá vláda razantně zareagovaly na počátku koronavirové krize a podpořily ekonomiku, finanční trhy byly nejvolatilnější v březnu. Duben byl ve znamení významného zklidnění na trzích, v květnu ale byl patrný návrat rizikové averze. První data z reálné ekonomiky začala ukazovat na to, jak vážná situace vlastně je.

Aktivita na nemovitostním trhu v USA hledá své dno. Po březnovém poklesu nově zahájených staveb o 22,3 % m/m to zřejmě v dubnu nebylo o moc lepší. Ale ani výrazně horší. A to přesto, že duben byl měsícem, v jehož celém průběhu byla americká ekonomika ochromena opatřeními v boji proti šíření koronaviru. Razantně klesající úrokové sazby se totiž začínají promítat i do levnějšího financování prostřednictvím hypotečních úvěrů. To se již pomalu začíná na trhu projevovat.

Trhy se radují ze zprávy o slibném vývoji vakcíny

Globální i lokální finanční trhy polily z počátkem nového týdne živou vodou zprávy o slibném vývoji vakcíny proti covid-19 z dílny americké biotechnologické firmy Moderna. Její experimentální vakcína vykazuje znaky pozitivní reakce imunitního systému. Další povzbudivou zprávou pro trhy pak byla dohoda Německa a Francie na podpoře fondu na podporu ekonomiky ve výši 500 mld. EUR. Pokles rizikové averze se obecně projevil nejenom na akciových trzích, ale patrný byl i vzestup tržních úrokových sazeb a výnosů státních dluhopisů na obou stranách Atlantického oceánu. Na měnovém páru euro versus dolar ze situace samozřejmě profitovalo euro. To zaznamenalo největší intradenní zisk za posledních šest týdnů. Pozitivní odezva byla patrná i na středoevropských devizových trzích. Nejvíce si připsala nejrizikovější měna regionumaďarský forint, a to více než půl procenta. O tři desetiny procenta si polepšila koruna, jejích kurz posílil k hladině 27,60 CZK/EUR, nejmenší profit (0,2 %) zaznamenal polský zlotý. Optimismus se na trzích udržel i v průběhu asijské seance. Náladu investorům zvedl v závěru americké seance prezident americké centrální banky J. Powell. Banka je podle něj připravena použít všechny své nástroje a ponechat úrokové sazby blízko nuly do té doby, než se ekonomika zotaví.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688