Letní teploty v Česku: až 42 % domácností uvažuje o pořízení klimatizace

Průzkum společnosti Energie ČS, který pro ni realizovala agentura Foresite Marketing, se zaměřil mimo jiné na to, jaké technologie lidé používají v domácnostech, a o jakých uvažují, že by si pořídili. Nejčastěji lidé zvažují pořízení klimatizace, která se v posledních letech začíná stávat nezbytnou součástí českých domácností kvůli narůstajícím teplotám především v letních měsících, kdy dosahují tropických hodnot.

„Klimatizaci doma využívá zatím pouze 7 % českých domácností. Avšak 42 % respondentů její pořízení zvažuje. Konkrétně 21 % respondentů odpovědělo, že její pořízení zvažuje a dalších 21 % pak, že by o nákupu mohlo uvažovat. Tento fakt podporuje trend modernizace českých domácností a také poslední velmi horká léta,“ říká Jan Kovalský z Energie ČS.

Pořízení klimatizace v dnešní době už není výsadou jen moderních interiérů, stále častěji si je pořizují lidé i v bytových či panelových domech. Kromě klasických klimatizačních jednotek, které jsou zabudované v interiéru, lze pořídit i ty přenosné. Mobilní klimatizace, často slouží spíše jako dočasné nebo nouzové řešení, avšak na letní sezónu mohou být dostačující. Zabudované, tzv. dojité klimatizační jednotky (s venkovní a vnitřní částí), pak sice vyžadují vyšší investici, ale své uplatnění často najdou celoročně, protože řada z nich umožňuje kromě chlazení vzduchu v létě i jeho ohřívání a topení v zimních měsících.

Průzkum realizovala na reprezentativním vzorku 500 lidí agentura Foresite Marketing s.r.o.

 

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika