Renata Wright (Kurzy.cz)
Důchody a penzijní  |  20.05.2020 08:30:00

Předčasný důchod - při odchodu o 3 roky před důchodovým věkem se vám z odpracovaných let ve výpočtu odečte téměř 10 let.

Zájem o předčasný důchod se dlouhodobě zvyšuje a koronavirová krize míru zájmu ještě prohloubila. Zatímco v roce 2010 bylo v předčasném důchodu necelých 400.000 lidí, tak na konci roku 2019 to bylo už přes 642.000 osob, jak uvádí ČSSZ. Do předčasného důchodu odcházejí častěji ženy než muži. Žadatele neodrazuje ani trvale snížený důchod. Kdy nejdříve můžete do předčasného důchodu odejít? A o kolik se vám důchod trvale sníží?

Pokud uvažujete o odchodu do důchodu dříve než dosáhnete důchodového věku, musíte splnit základní podmínku nároku na důchod – mít minimálně 35 let placení sociálního pojištění (nebo 30 let bez náhradních dob pojištění).

Pokud tedy máte “odpracovanou” potřebnou dobu pojištění, kdy nejdříve můžete do předčasného důchodu odejít? Zákon říká, že pokud je důchodový věk nižší než 63 let, může být předčasný starobní důchod přiznán nejvýše o 3 roky dříve před dosažením důchodového věku. Je-li důchodový věk alespoň 63 let, může být předčasný starobní důchod přiznán až o 5 let dříve, ale ne dříve než od dosažení 60 let věku.
Příklad: Občan s řádným důchodovým věkem 64 let a 2 měsíce může jít do předčasného důchodu nejvýše o 4 roky a 2 měsíce dříve.
Lidé, jejichž řádný důchodový věk bude 65 let (tj. muži narození od roku 1965 a ženy narozené od roku 1971), budou moci mít předčasný starobní důchod přiznaný o celých 5 let dříve před dosažením řádného důchodového věku.

A jak je to s výší předčasného důchodu? Je skutečně srážka za předčasný odchod na penzi tak zásadní? Lidé, kteří zvažují odchod do předčasného důchodu mají různé důvody k tomuto rozhodnutí (zdraví, pracovní uplatnění, rodinné poměry atd.), ale pokud se budeme zabývat pouze finanční stránkou, tak je třeba vědět, že výše krácení předčasného důchodu je závislá na míře “předčasnosti” – čím dříve jdete do předčasného důchodu, tím více se vaše penze doživotně sníží. Procentní výměra vašeho důchodu se sníží za každých 90 kalendářních dnů z doby ode dne přiznání důchodu do dosažení důchodového věku.

Pokud víte, kolik let pojištění budete mít splněno v době svého důchodového věku a o kolik čtvrtletí (devadesátidenních úseků) chcete jít do důchodu dříve, zadejte tyto parametry do naší kalkulačky a udělejte si orientační srovnání vašeho předčasného a řádného důchodu.


* O kolik kalendářních čtvrtletí před důchodovým věkem chcete nastoupit do předčasného důchodu.



04.09. 07:57  Je to hnus. (Kurz)
04.09. 07:49  Je to hnus. (Tes)
26.05. 18:55  Předčasný důchod (jarda)
21.05. 18:21  Předčasný důchod - ? (Miroslav RINDT)
21.05. 18:18  Předčasný důchod - ? (Miroslav RINDT)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688