Inzerce (Inzerce)
Investice  |  18.05.2020 09:07:24, aktualizováno 20.05.2020 16:01:01REKLAMA

Češi chtějí více spořit, banky je ztrestají nulovými úroky

Z nedávného průzkumu zpracovaného agenturou IPSOS vyplynulo, že tři čtvrtiny Čechů si chtějí naspořit alespoň tříměsíční finanční rezervu pro nenadálé situace. Češi si tak vzali ponaučení ze stávající koronavirové pandemie a chtějí být v budoucnu na obdobné situace lépe připraveni. Aktuální situace na trhu z hlediska výše výnosů z vkladů snaze Čechů více spořit ale bohužel příliš nenahrává.

Úrokové sazby míří k nule

Česká národní banka v rámci svého úsilí podpořit krizí sužovanou ekonomiku přistoupila v březnu ke dvojímu snížení základní dvoutýdenní repo sazby z původních 2,25 % až na 1 %. A vzhledem k tomu, že ČNB letos očekává propad tuzemské ekonomiky o osm procent, přistoupila bankovní rada na svém zasedání na začátku května k dalšímu významnému snížení základní sazby až na aktuálních 0,25 %.

Tyto kroky nezůstaly dlouho bez odezvy u komerčních bank, které již přistoupily k výraznému snižování výnosů z vkladů. Úrokové sazby na spořicích účtech nebo termínovaných vkladech tak například snížila ČSOB, Expobank, Wüstenrot, Creditas, Sberbank, Trinity Bank, Air Bank, Equa bank, Fio banka, ale také J&T Banka nebo Waldviertler Sparkasse Bank.

Inflace roste

To bude na jedné straně znamenat s postupem času levné hypotéky, ale na straně druhé také téměř nulové úroky na oblíbených spořicích účtech a termínovaných vkladech. Držet peníze na bankovních vkladech se tak nevyplatí. Tím spíše ne v situaci, kdy míra inflace v posledních týdnech a měsících výrazně vzrostla.

Asi každý z nás zaznamenal, že významně podražilo ovoce a zelenina, ale také trvanlivé potraviny nebo vepřové. Na vině je narušení mezinárodního obchodu způsobené pandemií koronaviru, pokles kurzu koruny, ale také sucho. Zvyšování cen přitom zdaleka nemusí být konec.

Měsíční vývoj meziročního indexu spotřebitelských cen

Zdroj: Český statistický úřad

Znehodnocování úspor

Aktuální průměrný výnos na pětiletém termínovaném vkladu činí jen něco málo přes 1 %. Sazby na oblíbených spořicích účtech jsou většinou pod 1 %. Při zohlednění míry inflace, která v březnu činila 3,4 %, to znamená, že ročně přijdeme o více než 2 % z hodnoty našich úspor. Vyhlídky na zlepšení jsou bohužel poměrně mizivé – období nulových sazeb a pumpování peněz do ekonomiky zřejmě bude trvat roky a zdaleka se nebude týkat jen České republiky.

Jak tedy nad inflací vyzrát?

Je tedy zřejmé, že se bude ještě více posilovat stávající trend, kdy Češi stále častěji využívají alternativní možnosti uložení volných prostředků a oblibují si nové způsoby, které jim umožňují jednoduše a rychle investovat své úspory s atraktivním výnosem.

K těmto možnostem patří například P2P (peer-to-peer) nebo P2B (peer-to-business) platformy, které propojují lidi, respektive firmy, které si potřebují půjčit, s investory, kteří mají volné zdroje a hledají způsob, jak je zhodnotit. Investor se tak dostává v podstatě do pozice banky a získává podíl na výnosu z poskytnutého úvěru. Tyto platformy se těší velké oblibě zejména v Anglii a Spojených státech, kde mají více než desetiletou historii a miliardové obraty. V České republice patří k P2B platformám i společnost RONDA INVEST, která se mimo jiné vyznačuje tím, že:

  • financuje životaschopné projekty malých a středních podnikatelů podnikajících v tuzemsku
  • nejprve každý projekt důkladně prověřuje, financuje z vlastních zdrojů a teprve následně umožňuje investorům do nich investovat
  • všechny projekty, které nabízí k investování, jsou zajištěny bonitními nemovitostmi ve vybraných lokalitách České republiky, čímž je významně eliminováno riziko, které investoři podstupují
  • nabízí investorům výnos až 6 % ročně
  • investovat je možné od 1.000 Kč, a to jednoduše ONLINE z pohodlí domova
  • investor neplatí žádné vstupní ani pravidelné poplatky
  • investoři dostávají výnosy každý měsíc na svůj účet
  • všichni investoři dostávají své výnosy včas, a to i ve stávající nelehké době

Srovnání výnosu pětiletého termínovaného vkladu, míry inflace a výnosu modelového portfolia RONDY INVEST

Zdroj: www.finparada.cz , Český statistický úřad, RONDA INVEST

Modelové portfolio RONDY INVEST je složeno ze všech úvěrů, které jsou v aktuální nabídce k investování a vychází z předpokladu, že investor investuje do každého úvěru stejnou částku. Všechny investice mají cílovou dobu splatnosti do 5 let.

Graf výše znázorňuje srovnání průměrného ročního výnosu pětiletého termínovaného vkladu, míry inflace z března 2020 a ročního výnosu modelového portfolia u RONDY INVEST.

Modelové portfolio RONDY INVEST s přehledem překonává vysokou inflaci i přesto, že se jedná o poměrně bezpečnou investici zajištěnou nemovitostmi.

Chcete se dozvědět, jak investování do úvěrů funguje? Podívejte se na další informace na TÉTO STRÁNCE, nebo využijte bezplatnou telefonní linku 800 023 099 či e-mail: info@rondainvest.cz.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 10:10  Nvidia: Zveřejnění nových AI čipů Research (J&T BANKA)
Út 10:01  Tohle kolo souboje s inflací jsme vyhráli Jan Berka (Roklen24)
Út   9:46  Makro: Smíšený vývoj cen výrobců Research (J&T BANKA)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688