Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  17.05.2020 10:58:30

Pražská burza v týdnu pod nadvládou akcií STOCK, v očekávání další požitky

  • počet letos kurzově rostoucích emisí se rozšířil na dvě – k Avastu přibyly akcie STOCK
  • likviditu v týdnu tentokrát ovládly akcie MONETA, postaraly se o více než čtvrtinu z celkového objemu 2,82 mld.
  • na akciích CETV objem short pozic klesl na nové minimum
  • nadcházející týden přinese další rozhodné dny na požitky pro akcionáře, uzavře se také výsledková sezóna

Pražská burza se v týdnu pokoušela pokračovat v předchozí 5 týdenní růstové šňůře, když index PXúterý atakoval hranici 900 bodů a tedy 2 měsíční maxima. Optimismus však následně vyprchával a neutrpět ztráty nakonec dokázaly jen 3 emise. Index PX zakončil týden na necelých 868 bodech, tedy oproti předchozímu pátku odepsal 1,58 %.

Nejvýraznější více než dvoucifernou ztrátu utrpěly akcie PHILIP MORRIS, které však v pátek technicky korigovaly díky rozhodnému dnu pro nárok na dividendu 1 560 . Tedy pokud bude akcionáři schválena. V této určité nejistotě se přitom titul bude obchodovat dokonce měsíc a půl, resp. až do úvodu července.


Svou vahou však index PX stáhly především finanční tituly. Nejvíce akcie KB, které zakončily na více než měsíčních minimech. Zpět pod 500 hranici se dostaly konkurenční akcie ERSTE, které od větších ztrát brzdila oslabující koruna. Z historického pohledu jsou na tom však vlastně nejhůře akcie MONETA, které se navrátily na svá historická minima z poloviny března. Negativní vývoj na nich byl doprovázen zvýšenými obchody, resp. titul se stal v týdnu vůbec nejlikvidnějším. Záležet nyní bude, zda na současných cenách titul nalezne technicky podporu.  

indexem PX nicméně v týdnu vlastně nejvíce „cvičily“ akcie Avast. Jejich váha vůbec poprvé v historii překročila již 20 % a zatímco se například v úterý obchodovaly nejvýše od ledna za téměř i 154 , ve čtvrtek je šlo již naopak koupit o 10 % levněji. Titul čeká v týdnu rozhodné datum pro nárok na dividendu 0,103 USD (cca 2,60 ), resp. od čtvrtka se již budou obchodovat bez nároku na tento požitek.

Podobně na tom budou akcie O2, když se budou obchodovat bez nároku na 4 emisní ážio. Právně o tom fyzicky nicméně budou rozhodovat akcionáři, podobně jako u PHILIP MORRIS, také až ex post v červnu. Zveřejněné hospodářské výsledky telekomunikační společnosti dopadly nad očekávání, vzhledem k předchozímu růstu titulu to však již k dalšímu kurzovému posunu nakonec nevedlo. Sledovat se bude, zda se nyní společnost přeci jen navrátí k odkupu vlastních akcií, či se tak stane až později například po schválení nového programu, který má posvětit nadcházející „korespondenční“ valná hromada.

Obdobné solidní zveřejněné výsledky za úvodní čtvrtletí roku neposunuly také akcie KOFOLA a nakonec ani hlavní domácí titul ČEZ. I přes silný vygenerovaný zisk v úvodu roku (v důsledku také značného zdražení elektřiny pro spotřebitele) investoři přeci jen následně vzali v potaz snížený celoroční výhled. Jak jsme již opakovaně dříve upozorňovali, na trhu pokračuje výrazný cenový rozdíl mezi dlouhodobými kontrakty a spotovými cenami elektřiny. Energetická firma přitom tradičně část své produkce musí obchodovat krátkodobě.

Na v týdnu reportované hospodářské výsledky tak nejvýrazněji pozitivně dokázaly reagovat jen akcie likérky STOCK. V domovském Londýně, a podobně u nás, se skokově posunuly zpět k letošním únorovým maximům. Kdo využil březnový propad titulu, vydělává nyní již i přes 70 %.

Posílit dokázaly již jen akcie CETV, u kterých se v návaznosti na obecně živější dění na Wall Street zvýšila na domovském trhu volatilita. Burza Nasdaq v týdnu zveřejnila pravidelné půlměsíční statistiky ohledně short pozic. Dle nich bylo ke konci dubna při spekulaci na pokles prodáno již „jen“ 646 tisíc akcií.


Závěrem možno ještě zmínit, že ve středu se reportem od pojišťovny VIG na pražské burze uzavře výsledková sezóna za 1. čtvrtletí.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688