Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  15.05.2020 10:04:28

O2 CR: Kvartální výsledy nad odhady, silný fundament (Komentář k výsledkům hospodaření)

Dnešní výsledky operátora O2 CR za první kvartál tohoto roku jsou mírně lepší než očekávání trhu. Zvýšila se ziskovost, když při růstu tržeb drží společnost striktní nákladovou disciplínu. Restriktivní opatření plynoucí z nákazy covid-19 zasáhly zejména prodeje hardwaru a roaming.

Hlavní trendy: (1) V prvním čtvrtletí vzrostl počet zákazníků O2 TV i zákazníků vysokorychlostního internetu. Co se týká samotných tržeb a jednotlivých sektorů, tak české operace, mobilní i fixní meziročně vzrostly, ale na Slovensku došlo k poklesu (-3,9 % y/y). Důvodem byl nižší prodej hardwaru a klesly propojovací poplatky. Nižší tržby za prodaný hardware byl vidět i v ČR. Očekáváme, že po uvolnění restrikcí se postupně bude tato situace zlepšovat. Tržby z pevných linek si polepšily více, než jsme čekali, hlavně kvůli ICT službám. Meziročně byly vyšší o 12,4 %. Proti našemu odhadu došlo k nárůstu právě u ICT služeb. Od začátku roku došlo také k změně reportingu, kdy se některé výsledky přesunuly z mobilního sektoru do fixního. Celkově tržby vzrostly o 3,7 % y/y. Mobilní výnosyČR přidaly 1,3 % y/y a mírně překonaly naše odhady. (2) EBITDA vzrostla o 6,5 % proti stejnému období loňského roku a dosáhla 3,1 mld. CZK. EBITDA marže vzrostla o 0,9 pb na 32,3 %. (3) Čistý zisk je meziročně vyšší o 2,6 %. Odpisy byl zhruba na stejné úrovni jako vloni a odrážejí vyšší investice v minulých letech. Vzrostly úroky z dluhu, na čemž se podepsala slabší koruna. (4) O2 pokračuje v investování do slovenské sítě. Investiční náklady od začátku letošního roku činily 581 mil. CZK, což je téměř o čtvrtinu více než vloni. Jejich podíl na celkových výnosech narostl z 5,1 (loni) a představoval 6,0 %. (5) Čistý dluh vůči EBITDA se oproti konci minulého roku (0,68x) snížil na 0,61x. Důvodem byl nárůst hotovosti, což souvisí s probíhajícím vyplácením zálohy na dividendu (17 CZK). V druhém kvartále by právě kvůli výplatě dividendy mohlo zadlužení vzrůst. Stávající zadlužení je stále výrazně pod střednědobým cílem managementu na úrovni 1,5x.

Dopad na předpovědi: Výstavba a rozvoj vlastní sítě na Slovensku by měla dále zlepšit hospodářské výsledky zejména díky nižším platbám za národní roaming. Patrné by měly být další úspory v oblasti IT. Profitabilitě by měly nadále přispívat výnosy z digitální televize, kvalitnější zákaznická základna a rostoucí přenos dat. Výše investic v letošním roce by se nakonec mohla pohybovat v blízkosti střednědobého cíle managementu 5 až 6 % tržeb, když chystaná aukce frekvencí proběhne až v příštím roce.

Dopad na cenu akcií a doporučení: Dnešní výsledky hospodaření překonaly naše odhady a hodnotíme je pozitivně. Předpokládáme, že by dnes měly akcie otevřít růstem. Dopad covid-19 byl vidět v březnu, ale na celkové výsledky to podstatný vliv nemělo. O2 ukázalo, že dokáže generovat silný hotovostní tok. FCF vzrostlo o podstatných 70 % na 1,2 mld. CZK. Navíc na současných cenách akcií je velmi zajímavý dividendový výnos 9,5 %. Akcie dle nás zůstávají fundamentálně podhodnocené, a proto nadále držíme nákupní doporučení s cílovou cenou 293 CZK za kus.

Rizika: Za největší riziko považujeme přísnější regulaci. Dalším je i výrazné posílení české koruny vůči euru, které by se promítlo na nižších tržbách ze slovenského mobilního segmentu vyjádřených v českých korunách. Příchod čtvrtého operátora by mohl tlačit na marže společnosti.

Očekávané události: Výsledky hospodaření za druhý kvartál a první polovinu roku měly být oznámeny začátkem srpna.
Autor: Bohumil Trampota

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688