Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  15.05.2020 09:42:43

O2 oznámilo výsledky nad konsenzuálmími i našimi odhady, výhled zůstává solidní


O2 oznámilo tržby 9,6 mld (+3,7% r/r), což bylo asi 2% nad konsenzuálními odhady, když silný růst v pevném internetu (+12%) a solidní české tržby z mobilních služeb (+1,3% y/y) vyvážily klesající tržby na Slovensku (-4%). Tržby byly nad našimi odhady zejména díky silným prodejům hardwaru (+27% r/r díky poptávce po pevném wifi internetu a O2TV) a také díky silným tržbám z ICT (+34% díky vládnímu kontraktu). EBITDA zisk činil 3,1 mld. (+6,5% r/r), asi 2,4% nad konsenzem díky vyšším tržbám o něco vyšší marži. EBITDA marže činila 32,2% (+270 bb r/r), což bylo mírně pod našimi odhady zejména díky vyšším odpisům nesplácených pohledávek a vyšším marketingovým nákladům, zatímco servisní a údržbové náklady na síť klesly díky předchozím investicím. OPEX náklady mimo oprávky nesplácených pohledávek byly víceméně nezměněny, díky vyšším marketingovým investicím. Čistý zisk činí 1,27 mld. (+2,6% r/r), asi 2,8% nad konsenzuálními odhady díky vyšší EBITDĚ a nižším odpisům, zatímco náklady na financování (+79% r/r) byly mírně vyšší nad našimi odhady kvůli vyššímu hrubému dluhu. Čistý dluh (7,8 mld. bez započtení leasingu) a FCF (1,2 mld. ), byly lepší než se očekávalo. Čistý dluh/EBITDA bez zahrnutí leasingu klesl mezikvartálně na 0,6x z 0,7x, což bylo dle očekávání. Dopad COVID19: Firma uvedla, že koronavirus výsledky za 1Q20 příliš neovlivnil, s tím že větší dopad začal být pozorován od dubna. Obchodní aktivity nicméně pokračují a firma je vůči situaci relativně imunní. Restriktivní opatření ovlivňují tržby z roamingu a vedou ke značně vyšší lokální aktivitě. Tržby HW a nových služeb se snížily, zatímco odchody zákazníku zůstávají nízké.

Výsledky za 1Q20 byly zřetelně jak nad našimi tak konsenzuálními odhady díky vyšším prodejům hardwaru a také volatilním tržbám z ICT. Mimo tyto víceméně jednorázové zisky ukázal 1Q20 silný růst v pevném internetu a O2TV a silný 17% růst v mobilních datech, v souladu s našimi odhady. To bylo částečně kompenzováno nižšími prodeji hardwaru, MTR a tržbami z roamingu (-13% r/r) na Slovensku. Počet zákazníku a ARPU na Slovensku bez zahrnutí prodejů hardwaru nicméně rostly. OPEX náklady byly mírně nad našimi odhady kvůli vyšším oprávkám na nesplácené pohledávky v souvislosti s aplikací IFRS9 kvůli COVID-19. Fima rovněž investovala do marketingu, což hodnotíme pozitivně. FCF bylo meziročně výrazněji silnější.

Celkově hodnotíme výsledky jako mírně pozitivní, čistý dopad z COVID-19 byl celkově pozitivní a výhled zůstává odolný. Vyšší prodeje hardwaru se nebudou opakovat, ale silný růst v mobilních datech a pevném internetu by měly kompenzovat ztracené tržby z roamingu a celkově pomalejší obchodní aktivitu.

Petr Bártek, analytik

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:50  Týden na akciových trzích: Ztrátový týden, S&P500 testuje hranici 5 tis. bodů -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688