mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  13.05.2020 18:35:00

Koronavirus ve Střední Americe

Koronavirus ve Střední Americe

09.04.2020 / 17:45 | Aktualizováno: 13.05.2020 / 18:35

Aktuální informace o opatřeních Guatemaly, Hondurasu, Salvadoru, Belize a Nikaraguy, která mohou ovlivnit vaše cesty.

Salvador od 12. 3. 2020 nepouští na své území žádné turisty ze zahraničí, nedovoluje jim odcestovat, navíc jsou zakázána veškerá letecká spojení. Vstup se umožňuje pouze cizincům, kteří mají v Salvadoru povolen dlouhodobý či trvalý pobyt. Pro všechny přijíždějící občany Salvadoru je nařízena povinná karanténa, jsou zavřeny školy a zakázány sportovní a kulturní akce. Lidé nad 60 let a těhotné ženy mají zakázáno chodit do práce. K 13.5 je v zemi evidovaných 643 aktivních případů nákazy, 20 lidí zemřelo a 374 se již vyléčilo. Policie zadržuje všechny, kdo nedodržují pravidla karantény, která byla prodloužena o dalších 14 dní.

Guatemala: Dne 15. 3. bylo ohlášeno první úmrtí na koronavirus, vláda zároveň zakázala vstup do země všem cizincům. Od 17. 3. jsou zakázána veškerá letecká spojení, hraniční přechody s Mexikem zůstávají otevřeny. Od 14. 3. jsou zakázány sportovní akce, religiózní aktivity, oslavy, jsou zavřené školy. V zemi platí od 22.3 zákaz vycházení v časech 16:00 - 04:00, který kontroluje policie v ulicích. Všichni s příznaky koronaviru se mají dát (zdarma) vyšetřit v národní síti nemocnic, země má zatím k 13.5 1052 nakažených, 120 vyléčených a 27 zesnulých.

Honduras uzavřel své hranice pro cizince (tedy s výjimkou Hondurasanů). Jsou zakázány mezinárodní lety. V případě podezření na nakažení virem mohou zdravotníci rozhodnout až o 14 denním zdravotním dozoru či karanténě. Jsou zakázány veškeré soukromé i veřejné aktivity kulturní, sportovní, religiózní, aj. Jsou uzavřena obchodní centra, mimo obchodů s potravinami. Je vyhlášen zákaz vycházení, kromě cest do práce a pro nutné nákupy, případně pro lékařskou pomoc, země má k 13.5 1748 nakažených, 121 lidí zemřelo a 211 se vyléčilo.

Belize dne 23. 3. vyhlásila stav nouze pro oblast Ambergis Caye, kde byla zaznamenána první nákaza novým koronavirem. Spolu s tím bylo vyhlášeno uzavření barů klubů a kasín, restaurace mohou vydávat pouze jídlo s sebou. Zůstávají zakázány veřejné a soukromé akce čítající více než 100 lidí a školy neposkytují výuku minimálně do konce března. Jsou uzavřeny hranice, od 23.3 i mezinárodní letiště v Belize City. Cizinci se do země nevpouštějí. Vláda doporučuje zvýšenou hygienickou prevenci a žádá, aby lidé pečlivě monitorovali svůj zdravotní stav a v případě potíží okamžitě vyhledaly lékařskou pomoc. Země nemá evidováno k 13.5 žádné nakažené, 16 lidí se z coronaviru vyléčilo a 2 lidé na něj zemřeli.

Nikaragua zatím nepřijala žádná opatření typu karanténa či zamezení vstupu, a to ani pro turisty přijíždějící ze zemí s vysokým počtem nakažených. V případě podezřelých případů vláda hodlá převážet pacienty do nejbližších lékařských zařízení na další testy a případnou léčbu. K 13.5 jsou v zemi evidováni 10 nakažených, 7 vyléčených a 8 zesnulých na koronavir-19. Celkový počet nakažených je pravděpodobně mnohonásobně vyšší, jediné dostupné informace jsou vládní údaje. Vláda se snaží udržet iluzi virem nenarušeného života v zemi a pokračuje v pořádání masových akcí, neomezila se výuka na školách ani universitách. 13.4 vláda pořádala opět masové akce s hudbou a divadlem, kterých se zúčastnily tisíce lidí. I přes absenci snahy o zastavení šíření nemoci požádal prezident Daniel Ortega o 470 milionů dolarů Mezinárodní měnový fond na pomoc právě proti šíření Covid-19.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Pá   9:22  New quality productive forces to power Shanghai's development China state infooffice (scio.gov.cn)
Čt 15:48  Oslavy Roku české hudby v Brazílii mzv.cz (MZv ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688