mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  13.05.2020 10:50:00

Koronavirus Ammán, Jordánsko - situační update

Koronavirus - situační update

19.03.2020 / 10:47 | Aktualizováno: 13.05.2020 / 10:50

V režimu 24 hodin po 7 dní v týdnu fungují celkem 4 telefonické / nouzové linky Velvyslanectví ČR v Ammánu: tel. 00962 6 592 705 1, tel. 00962 6 592 705 2, mobilní tel. 00962 797 301 990, mobilní tel. 00962 772 293 276.

SITUACE

Souhrnně evidováno 576 případů onemocnění novým koronavirem, z toho 390 uzdravených, 9 úmrtí. V současnosti se v nemocnicích léčí 93 pacientů. Počet testovaných přesáhl 123 tisíc.

CESTOVÁNÍ

Jordánské hranice všemi směry včetně vzdušného prostoru nadále zůstávají hermeticky uzavřeny. Z důvodu šíření koronaviru není počínaje večerními hodinami dne 26. 3. 2020 možné vstoupit ani vycestovat z druhého největšího jordánského města Irbid a jeho přilehlého okolí. Nadále platí zákaz pohybu mezi jednotlivými governoráty země.

OPATŘENÍ

Počínaje 12. 5. 2020 je prodloužena možnost vycházení v čase 8 až 19 (nikoli dosavadních 18 hodin). Systém střídání sudých a lichých SPZ v terénu zůstává nadále v platnosti - netýká se pouze vozidel MHD, které mohou operovat denně, nicméně jejich obsazenost nesmí překročit 50% mj. za předpokladu dodržení hygienických předpisů (nasazení roušek, masek na obličej a rukavic na rukou). Fungovat mohou další poskytovatelé dopravních služeb - Uber, Kareem, žluté taxi (městské) a bílé (příměstské) disponující zvláštním povolením pro pohyb mezi governoráty - písemnou výjimku musí mít při osobě také pasažéři bílých taxi, neboť překračování hranic jednotlivých jordánských provincií je nadále zakázán, resp. jsou z něj vyňati pouze pracovníci zdravotnického sektoru, testovací týmy COVID-19 a další specifické případy.

První den třídenního svátku Eid al-Fitr u příležitosti ukončení postního měsíce ramadánu spadající v případě Jordánska na 23. 5. 2020 (a trvající do 26. 5. 2020) se ponese v duchu úplného zákazu používání osobních vozidel, lidé budou moci chodit pouze pěšky; všechny obchody a restaurace poskytující pouze donáškové služby zůstanou zavřené.

Každý pátek je nadále dnem úplného zákazu vycházení.

Zaměstnanci veřejného sektoru se vrátí do práce počínaje 26. 5. 2020.

Premiér Razzaz rozhodl dne 3. 5. 2020 o vydání Výnosu č. 10 během pokračujícího výjimečného stavu platícího v zemi; nejdůležitějším bodem je odložení termínu pro podání daňových přiznání na konec čerrvna 2020; další nový výnos téhož data, v pořadí č. 11, se vztahuje k povinnému nošení roušek a rukavic, vstupuje-li kdokoli do prostor jakéhokoli jordánského ministerstva, státní instituce, firmy, nákupního střediska, lékárny. Poslíčci pracující pro donáškové služby potravin či hotových jídel z restaurací musí také nově bez výjimky nosit roušky a rukavice. Pokuty dosáhnou 20-50 JOD pro jednotlivce (v přepočtu 640 až 1 600 CZK), pro podnikatelské subjekty 100 - 200 JOD (3 200 až 6 400 CZK).

Všichni prodávající i nakupující ve všech více než 20 velkých obchodních nákupních centrech po celé zemi povinni nosit roušky - lze je zakoupit také u vchodu do zmíněných prostor. Kromě obchodů s potravinami uvnitř těchto center se otevřely zákazníkům také další zaměřené na prodej obuvi, textilu či kosmetiky. Restaurace, provozovny rychlého občerstvení, kina a dětské koutky tamtéž nicméně nadále zůstávají uzavřeny.

Jordánský ministr školství uvedl, že děti, žáci a studenti se v letošním školním / akademickém roce do školek, škol a na půdu univerzit již nevrátí. Toto oznámení je v rozporu s jeho dřívějšími prohlášeními. Dne 3. 5. 2020 se do soukromých škol naopak opětovně nastoupili jejich ředitelé, učitelé a administrativní pracovníci s cílem připravit závěrečné zkoušky.

V provozu je telefonní linka 193 určená k nahlášení podezřelých případů / možné nákazy u jednotlivých osob v sousedství či porušování zákazu vycházení mimo pevně stanovené časy; nadále fungující linka 911 rovněž v režimu 24/7 je primárně určena těm, kdo mají zdravotní obtíže a potřebují lékařskou pomoc.

U všech řidičů kamionů se zbožím vjíždějícím na jordánské území je vyžadováno, aby certifikátem doložili, že byli negativně testováni na onemocnění novým koronavirem.

REPATRIACE JORRDÁNSKÝCH OBČANŮ ZPĚT DO VLASTI

Druhá etapa repatriací proběhne mezi 15. a 17. 5. 2020, všechny osoby čeká povinná 14 denní karanténa v hotelech u Mrtvého moře, následně dalších 14 dní v karanténě domácí.

EKONOMIKA

Počínaje 5. 5. 2020 je povoleno všem výrobnám (pekařství aj.) povoleno obnovit svou činnost v rozsahu před omezeními spojenými s koronavirem. Totéž platí pro průmyslové závody a výrobny zboží nacházející se ve zdejších zónách volného obchodu (nejvýznamější se nacházejí s rudomořském přístavu Aqaba a další v Zarqa vzdálené cca 25 km od Ammánu).

Ministr veřejných prací, výstavby a infrastruktury potvrdil, že práce na všech rozestavěných inženýrských dílech (mostech, dálnicích aj.) pokračují podle plánu, který se nebude měnit.

Restaurace mohou poskytovat pouze donáškové služby hotových jídel do 20. hodiny.

JEDCO (Jordan Enterprise Development Corporation) dne 1. 5. 2020 spustila zvláštní program na pomoc malým a středním podnikům s cílem zotavit se z následků koronavirových opatření v Jordánsku i zahraničí. Celkem 680 JOD (v přepočtu 882 tisíc EUR) pochází ze státní kasy, JEDCO představuje administrátora tohoto měšce s penězi, který mu byl svěřen.

Platí zákaz vývozu rýže, cukru a zeleniny z Jordánska.

 

Již v polovině března 2020 schválil vládní kabinet premiéra Omara Razzaze následující opatření:

  1. uzavření všech vzdělávacích institucí v zemi (jesle, školky, školy, univerzity), výuka bude nadále probíhat prostřednictvím e-learningu,
  2. přerušení veškerého leteckého spojení Jordánska se světem – netýká se pouze přepravy zboží,
  3. veškeré veřejné akce kulturního, sportovního a jiného rázu se ruší, týká se také všech modliteben (mešity, kostely),
  4. obyvatelům je doporučeno neopouštět své domovy vyjma nezbytných případů,
  5. zákaz návštěv ve zdravotnických zařízeních,
  6. uzavření všech turistických památek až do odvolání,
  7. kina, bazény, sportovní kluby jsou uzavřeny, dokud nebude rozhodnuto jinak,
  8. uzavření restaurací pro veřejnost, jídlo je možné si objednat pouze prostřednictvím donáškových služeb,
  9. státní instituce jsou uzavřeny,
  10. všichni jordánští občané, kteří se vrátili do vlasti do 17. 3. 2020 včetně (i cizinci, kteří do země přiletěli), museli ihned povinně do čtrnáctidenní karantény v hotelech u Mrtvého moře a Ammánu.Všichni, včetně cizinců, byli propuštěni ve dnech 30. a 31. 3. 2020 do následné čtrnáctidenní domácí karantény.

Jordánské úřady doporučují ohledně nejnovějšího vývoje v souvislosti s koronavirem sledovat webové stránky WHO (Světové zdravotnické organizace), kde jsou denně publikovány nejnovější údaje.

Velvyslanectví ČR v Ammánu zůstává nadále připraveno poskytnout českým občanům odpovědi na všechny otázky související se zmíněným respiračním onemocněním ve vztahu k této blízkovýchodní zemi. Zároveň doporučuje sledovat webové stránky Ministerstva zahraničních věcí ČR a informace týkající se obecného doporučení ke koronaviru ve světě pod následujícím odkazem: https://www.mzv.cz/jnp/cz/cestujeme/aktualni_doporuceni_a_varovani/omezeni_dopravy_koronavirus.html

Pokud jde o obchodní a ekonomickou sféru, resp. pohyb zboží v Jordánsku, nebyl vydán žádný zákon omezující dovozy. Přeshraniční dovoz zboží kamiony ze sousedních zemí funguje, včetně zásobování leteckým kargem. Všechny dovážené výrobky musejí mít příslušné sanitární, nebo fytosanitární cerifikáty. Devizové rezervy země na nákupy a další platby mají vystačit na 7 měsíců. V oblasti dodávek, velkoobchodu a prodeje nebyly vydány jordánskou vládou omezující pokyny. Podmínkou je, aby dovážené výrobky měly požadované certifikáty. Krize silně postihne důležitý sektor turistiky. Vláda hledá alternativní dovozy, kterými by nahradila dovoz z Číny.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688