mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  13.05.2020 11:28:00

Situace ohledně vývoje šíření nákazy v Rusku. Informace pro české občany v Rusku. COVID-19 - aktuality k 13.5.

COVID-19 - aktuality k 13.5.

23.03.2020 / 11:52 | Aktualizováno: 13.05.2020 / 11:28

Přinášíme českým občanům informace o zdravotních opatřeních v regionu. Souhrn za celé teritorium Ruské federace je v denních svodkách pravidelně aktualizován na webu velvyslanectví ČR v Moskvě.

Aktualizovaná denní svodka informací s využitím údajů z regionů, zpracovaných generálními konzuláty v Petrohradu a Jekatěrinburgu se nachází na webu velvyslanectví v Moskvě zde.

Situace ohledně vývoje šíření nákazy v Rusku

Na území RF je k dnešnímu dni oficiálně potvrzeno 242 271 případů nákazy (10 028 za poslední den) a celkem 2 212 úmrtí. Bylo provedeno více než 5,9 miliónu testů. Režim částečné karantény zavedlo již více než 50 regionů RF. Uralský region je aktuálně v první desítce regionů v Rusku podle počtu nakažených a zaujímá 7. místo. Celkem bylo v oblasti diagnostikováno 2 298 případů (o 135 více za poslední den).

Přední ruští virologové se domnívají, že tyto údaje nejsou příliš vypovídající o reálně situaci. Předpokládají totiž, že 80% Rusů má jen lehčí symptomy nebo je nemá vůbec a lékařskou pomoc nevyhledává. Ke dni 18.4. se byla ohlášena v oblasti první oběť koronaviru. Zemřelý 54 letý muž podlehl zápalu plic, a přestože byl dvakrát negativně testován, koronavirus u něho byl diagnostikován až posmrtně. Podle lékařů mohlo dojít k ovlivnění odebraných testovacích vzorků v průběhu jejich přepravy do laboratoře. V oblasti koronaviru dosud podlehli 3 nakažení.

Informace pro české občany v Rusku

Konzulární úsek GK v Jekatěrinburgu je pro veřejnost uzavřen. V daný okamžik se vízové a konzulární služby neposkytují (Czech POINT, ověření podpisu, ověření předkladu, apod.).

Vláda ČR svým nařízením s platností ode dne 11.5. ukončila povinnost evidence cestovatelů ze zahraničí. Povinnou karanténu pro osoby navracející se ze zahraničí, lze nahradit certifikátem o negativním testu na Covid-19 ne starším 4 dnů. Více viz článek "Povinnosti při návratu do ČR".

Na soukromé testy na koronavirus se lze přes web objednat v laboratořích na uvedeném seznamu v ceně cca 2 000 rub.). Uralské laboratoře nově získaly certifikaci na potvrzování vzorků z odběrů na podezření z nákazy, udělaných v místě, a nebudou je tak muset posílat do referenční laboratoře "Vektor" v Novosibirsku. Zrychlí se tak informovanost o epidemii v oblasti.

Ministerstvo vnitra RF až do 15. června považuje za platné všechny typy víz cizinců a občanů EU na území RF, jimž vypršela platnost a nestihli se vrátit domů. Více informací na webu Ministerstva vnitra RF.

Zbývající cestovní možnosti v Rusku/mimo Rusko

Z Ruska je možné vycestovat lety společností Belavia na trase Moskva-Minsk-Praha. Přímé letecké spojení Jekatěrinburg-Praha zatím nebylo obnoveno. Žadatele, kteří mají zájem o repatriaci, doporučujeme postupovat podle zveřejněných informací. Rusko od 30.3. uzavřelo všechny své hranice, tj. pro automobilovou, železniční pěší a říční dopravu (neplatí pro diplomaty a jejich rodinné členy, kurýry diplomatické pošty, členy oficiálních delegací opouštějící Rusko a občany RF vyjíždějící za hranici kvůli úmrtí příbuzného). Vjezd i výjezd z Moskvy jsou stále možné. Moskevské metro funguje bez omezení. Lety z Moskvy do Prahy jsou pozastaveny. Občané s dvojím občanstvím (z toho jedno ruské) od 29.4. již mohou vycestovat z Ruska.

Na letištích v RF byl omezen počet vracejících se cestujících na 500 denně v Moskvě a 200 denně na jiných letištích v Rusku. Největší ruské letecké společnosti Aeroflot, Ural Airlines a S7 snížily frekvence letů z Moskvy do regionů na příští týden o více než polovinu. Gubernátor Sverdlovské oblasti V. Kujvašev nicméně vyloučil omezování letů z/do Moskvy z důvodů nepříznivého vývoje epidemiologické situace v hlavním městě.

Repatriace (momentální požadavky CZ občanů na repatriaci)

V rámci konzulárního okruhu GK Jekatěrinburg k dnešnímu dni neregistruje žádné zájemce o urgentní repatriaci. Všem občanům byla z důvodu zajištění jejich operativní informovanosti, doporučena registrace v systému DROZD.

Opatření a omezení přijatá k zamezení šíření nákazy v Rusku

Prezident RF podepsal zákon převádějící kompetence k vyhlášení stavu zvýšené bdělosti nebo stavu nouze pro ruské regiony z Ministerstva pro civilní obranu, mimořádné situace a likvidaci následků živelných pohrom RF (MČS) na vládu RF. Vláda moci regulovat obchod s životně důležitými léky, získá možnost odebírat od jediného dodavatele a upravovat podmínky smluv.

Státní duma schválila a prezident RF 1.4. podepsal zákon, kterým bude trestáno: a) porušení režimu samoizolace a hromadné rozšíření nákazy (pokuta od 500 tisíc do 1 mil. rub. nebo odnětí svobody až do 3 let); b) přenos nákazy a zapříčiněné úmrtí v důsledku porušení samoizolace (pokuta od 1 do 2 mil. rub. nebo odnětí svobody do 5 let nebo zákaz činnosti na 5 let nebo 5 let nucených prací); c) způsobení úmrtí dvou a více lidí v důsledku porušení samoizolace (odnětí svobody do 7 let nebo 7 let nucených prací). Šíření fake news ohledně koronaviru může být trestáno pokutou od 300 tisíc do 700 tisíc rub. (nebo ve výši platu za dobu 12 až 18 měsíců) nebo odnětím svobody do 3 let.

Vlády oblastí v Uralském, Sibiřském a Dálněvýchodním federálních okruzích aplikují v podstatě stejná doporučení a příkazy, které přicházejí z centra, včetně posledního režimu autoizolace, která je v regionu vcelku dodržována. Policie aktivně vyhledává cestovatele, kteří se vrátili ze zahraničí a nedodržují povinnou 14. denní karanténu.

Zákonodárné shromáždění Sverdlovské oblasti schválilo 9.4. zákon o možnosti uložit pokutu za porušení karanténních opatření ve výši 3-5 tisíc rublů fyzickým osobám, živnostníkům 50-100 tisíc, a právnickým osobám od půl miliónu do 1 mil. rublů. Podpisem gubernátora a oficiální publikací zákon vstoupil 10. dubna v platnost.

Od 1. května do 11. května je nařízeno povinné nošení roušek ve veřejných prostranstvích (zejména uzavřených jako obchody) a ve veřejné dopravě. Gubernátor již ohlásil prodloužení platnosti opatření do 18. května a upozornil, že patrně dojde ke zpřísnění karanténních nařízení. Nejspíše půjde o plně rouškový režim, který již zavedla většina okolních oblastí.

Gubernátor Sverdlovské oblasti prodloužil výnos ze 3.4. o tzv. stavu zvýšené připravenosti, původně vyhlášený do 20.4. na neurčitou dobu. Stručné shrnutí opatření je následující: Pokračuje režim samoizolace – obyvatelé se mají zdržovat doma, výjimkou je pouze cesta do zaměstnání (ve stanovených výjimkách), nákup v nejbližších potravinách či lékárně, vynášení odpadků a venčení domácích mazlíčků v okruhu do 100 metrů od bydliště. Prodejny zůstávají uzavřeny s výjimkou potravin a lékáren, elektroniky, prodejen zařízení na vytápění, autoservisů či prodejen autodílů a očních optik. S prodloužením opatření byl 20. dubna nově omezen prodej alkoholu na dobu 10-19 hodin. Uzavřeny zůstávají obchodní domy včetně a zábavní center, biografů, klubů, dětských heren atp., s výjimkou prodejen potravin. Zakázány jsou masové akce, uzavřena divadla či koncertní sály. Stravovací zařízení prodávají pouze přes ulici nebo na objednávku s dovážkou, výjimkou jsou stravovací zařízení (jídelny) v organizacích a podnicích. Zakázány jsou sportovní a kosmetické služby (lázně, solária, fitness, masáže, kosmetika, nehtová studia aj.), s výjimkou kadeřnictví, poskytujících pouze službu stříhání vlasů. Stomatologické zákroky jsou omezeny pouze na urgentní případy. Vyučování, včetně vzdělávacích a sportovních kurzů, je možné pouze v distančním režimu, všechny typy škol zůstávají uzavřeny s výjimkou dětských školek, kde se připouští dětské skupiny dle zájmu/potřeb rodičů, standardní provoz v nich nebyl obnoven. V oblasti byla zrušena řada příměstských vlaků. Úřady využívají k příjmu a podání občanů komunikační služby (videokonference), odloženy byly všechny volební akty, včetně referenda o změnách ústavy. Místa služeb veřejné správy MFC (multifunkcionálnější obdoba Czechpointu) fungují v omezeném režimu na základě předchozí registrace a pouze pro nejdůležitější případy. Nemocnice neposkytují klinickou lékařskou péči (na základě objednávek), nezbytná péče je poskytována výjezdem do domácností. Soudy omezily objem projednávané agendy, zasedání se konají cestou videokonferencí, včetně soudních jednání s vazebně stíhaných či vězňů, avšak bez omezení činnosti advokátů. Umožněna je činnost cleaningových služeb, prádelen a čistíren oděvů, autoservisů, instalatérů a elektroservisů, dále pohřebních služeb, veterinářů, notářů, práce ve stavebnictví, internetových obchodů a dodávkových služeb. Zakázány jsou všechny druhy lovu/rybolovu.

Gubernátor Sverdlovské oblasti vydal 21.4. výnos, podle kterého mohou lékaři rozhodnout o 14. denní povinné domácí karanténě pro všechny cestující z Moskvy, Moskevské oblasti, Sankt Peterburgu a Leningradské oblasti.

V ulicích v Jekatěrinburgu se ve velkém množství objevily hlídky policie, které zatím pouze prověřují doklady u kolemjdoucích. Od 10.4. má místní policie právo pokutovat obyvatele města za nedodržení režimu samoizolace.

Gubernátor Sverdlovské oblasti uvedl na dotazy novinářů na prodloužení na neurčito tzv. stavu zvýšené připravenosti, že dosud podle lékařů nedošlo ke kulminaci epidemie, proto zatím nelze odhadnout, jak dlouho budou opatření trvat.

Kvůli pandemii ztratí Sverdlovská oblast 1/3 svého rozpočtu, upozornil na to 1. nám gubernátora oblasti A. Orlov. Odmítl spekulace o tom, že Jekatěrinburg se vzdá pořádání Univerziády v roce 2022.

Lékaři v oblasti středního Uralu přistoupí v nejbližší době k léčení nemocných COVID-19 pomocí aplikace krevní plazmy těch, kteří nemoc prodělali a mají proti ní protilátky.

V Jekatěrinburgu začali instalovat termokamery pro kontrolu cestujících na hlavním autobusovém a vlakovém nádraží a stanicích metra.

Na středním Urale začali organizovat repatriační lety pro pracovní migranty ze zemí Střední Asie. První let z Jekatěrinburgu do Taškentu byl vypraven 15.4. Mnoho gastarbeitrů ze Střední Asie se nyní ocitlo v Rusku bez práce a bez možnosti vycestovat poté, kdy Rusko uzavřelo hranice s vnějším světem.

Výstavní centrum Jekatěrinburg-Expo, kde každodročně probíhá INNOPROM, vyčlenil prostory pro nouzové léčení. Může tam být instalováno až 3 tis. lůžek. Je připraveno 50 izolovaných kójí vybavených kyslíkovými přístroji. Výhodou výstaviště je, že se nachází daleko od centra města, je k němu ale dobré dopravní spojení a jednotlivé haly mají samostatnou klimatizaci, což zabraňuje sdílení vzduchu v celém výstavním prostoru.

Zvažovaná opatření na stabilizaci ruské ekonomiky

Rusko vyčlenilo téměř 1 400 mld. rub. (1,2 % HDP) na boj s koronavirem. Více než 64 podniků z uralského regionu se dostalo do seznamu životně důležitých organizací, kterým může být poskytnuta státní podpora. Jde o všechny velké těžební, metalurgické a strojírenské podniky v regionu, patří tam např. i Uralské aerolinie, které do poloviny března provozovaly několik pravidelných linek do Prahy z velkých ruských měst. Celkem je v seznamu 646 podniků. Podobný seznam se použil během světové ekonomické krize 2008/2009.

Centrální banka RF poskytne bezúročné úvěry pro ty společnosti, kterým nebudou stačit finanční prostředky na výplaty zaměstnancům ani po využití všech ekonomických opatření navrhovanými prezidentem. Ruští ekonomové odhadují, že Rusko čekají minimálně dva roky recese.

Kromě podpory y federální úrovně vláda Sverdlovské oblasti připravuje svůj balíček podpůrných opatření, zahrnující daňové prázdniny, snížení odvodů na sociální a zdravotní pojištění, regulaci poplatků za municipální služby a prodloužení doby vyplácení různých sociálních dávek.

Na Urale, stejně jako v některých jiných oblastech Ruska, začaly některé firmy převádět zaměstnance na čtyřdenní pracovní týden. Chtějí tak předejít propouštění. Podle některých právních autorit pro tuto formu kurzarbeitu ale ještě nejsou zcela vytvořeny všechny nezbytné legislativní podmínky. Ministerstvo práce Sverdlovské oblasti uvedlo, že za poslední tři týdny se desetkrát zvýšil počet osob pracujících jen na částečný úvazek. Celkově se jedná o 26 tis. osob.

Letecká společnost Ural Airlines byla zařazena do seznamu tzv. firem nezbytných pro chod státu. Pomáhá s transportem ruských občanů, kteří kvůli koronavirové epidemii uvízli v zahraničí, zpět domů.

V Novouralsku začal pracovat nový závod na výrobu ochranných roušek. Veškerá technologie závodu byla dovezená z Číny. Závod bude po plném náběhu výroby na začátku května produkovat 5 mil. masek měsíčně. Vybavení závodu zakoupily společně firmy Sima-Lend a Ruskaja mědnaja kompanija.

Hlavní dodavatel titanových slitin pro hlavní světové výrobce letadel, uralská firma VSMPO-AVISMA (společný podnik s americkým Boeingem) přechází na 4-denní pracovní týden a snižuje výrobu o 32% do konce roku 2018 v souvislosti s krizí ve světovém leteckém průmyslu.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688