Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  14.05.2020 06:04:24

Škrtání dividend je nový normál. Velcí platiči se ale drží

Dividendy aktuálně už nejsou posvátné, většina největších plátců dividend ale pořád drží prsty na spoušti. Z 20 největších plátců v Evropě, Africe a na Blízkém východě jich 17 nechalo dividendy beze změn. Pro srovnání, z indexu Stoxx Europe 600 od začátku šíření covidové nákazy skoro třetina jeho členů dividendu pozastavila, nebo rovnou zrušila.

Bloomberg v této souvislosti hovoří o trendu, ve kterém dividendoví obří ochraňují svoje odměny akcionářům. Potvrzuje ho prý nejnovější rozhodnutí saúdské ropné společnosti Saudi Aramco rozdělit mezi akcionáře zhruba 75 miliard dolarů – navzdory tomu, že jí koronavirová pandemie vydrancovala kvartální zisky.

Z dvacítky největších plátců dividend v regionu EMEA návrh dividend stáhl jediný – největší evropská banka podle objemu aktiv HSBC Holdings. Royal Dutch Shell a AB InBev se rozhodly pro redukci plánovaných výplat, aby chránily svoji hotovost.

“Očekáváme, že evropské dividendy budou z našich světových regionů patřit k těm nejvíce zasaženým, i když podtrhujeme možnost, že některé pozastavené dividendy mohou být ještě vyplaceny později v tomto roce, pokud krize opadne, spíše než aby je celkově škrtly,” uvedla investiční poradkyně Jane Shoemakeová z Janus Henderson. Podle ní budou letos výplaty v regionu o třetinu až polovinu nižší než v roce 2019. To je horší číslo než globální průměr, jinak ale odpovídá Británii, citoval ji také Bloomberg.

Data z derivátové trhu ale ukazují, že investoři započítávají do cen mnohem větší dividendové škrty, než o kterých se zatím informovalo. Dividendové futures na Euro Stoxx 50 stáhly od svého sestupu na dno z 2. dubna skoro polovinu ztrát. Od začátku roku jsou ale pořád o 33 % níže. Kontakty na rok 2022 se obchodují na podobné úrovni, ale kontrakty na rok 2021 naznačují, že nejhorší dopad na dividendy přijde asi až příští rok. Tyto kontrakty se obchodují zhruba 9 % pod těmi letošními.



Reliabilita evropských dividend se liší v závislosti na zemi, obecně ale zůstaly dividendovým přístavem firmy spravované rodinami. Rozdíly jsou i napříč sektory. Banky, automobilový sektor a akcie z cestovního ruchu vykazují více než 40% propady, u chemiček, pojišťoven, utilit a retailu se počítá s poklesem o méně než 5 %.

Z německých členů indexu Euro Stoxx 600 jich v otázce dividend nějak jednalo méně než 41 %, držely se také švýcarské firmy, jak ukazuje graf níže. U britských a švédských firem to byla zhruba polovina.

Celkové škrty v dividendách se vyšplhaly zatím úhrnem na 130 miliard EUR, což je 35% pokles proti minulému roku, říkají analytici Bloombergu. Z toho banky mohou za skoro polovinu této částky. Bezpečné nejsou ani dividendy na příští rok. Deutsche Lufthansa je první firmou, která oznámila zrušení výplaty dividendy.

Pro některé investory může být cestou volba jednotlivých akciových titulů. Société Générale skenovala kvalitní výnosové akcie prostřednictvím Mertonova modelu. V Evropě dobře skórovaly GlaxoSmithKline Plc, British American Tobacco Plc, BHP Group Plc, Polymetal International Plc, Yara International ASA a Tate & Lyle Plc. Naopak Cineworld Group Plc, Airtel Africa Plc, Petrofac Ltd, Micro Focus International Plc, Aker BP ASA a Evraz Plc ze screeningu vypadly jako vysoce dividendové rizikové společnosti.

Dividendový náraz by ale i tak mohl být jednorázovou záležitostí, domnívá se analytik Barclays Emmanuel Cau, za předpokladu, že koronavirové odstávky nepoškodí ekonomiku dlouhodobé. Náhlé zastavení aktivity přinutilo firmy schraňovat hotovost a dát přednost společenské odpovědnosti před odměňováním akcionářů, silný dividendový zásek by ale mohla být jednorázovou věcí, napsal v květnovém komentáři.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688