Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  13.05.2020 08:04:56

Evropská průmyslová produkce výrazně propadla (Ranní zpráva z finančního trhu)

Ve Spojených státech dnes budou zveřejněny ceny průmyslových výrobců. Vzhledem k vývoji na světových komoditních trzích je zřejmě čeká další propad. Toho nebude ušetřena ani evropská průmyslová produkce za březen. Česká inflace v dubnu naopak mírně zrychlila.

České spotřebitelské ceny v dubnu mírně vzrostly

Průmyslová produkce v eurozóně podle našeho odhadu v březnu meziměsíčně propadla o 8,9 %. Naznačují to již zveřejněné výsledky za Německo (-11,2 % m/m), Francii (-16,2 % m/m) a Španělsko (-11,9 % m/m). Další ještě výraznější propad lze očekávat v dubnu. Pandemie koronaviru má však již svůj vrchol za sebou a sektor průmyslu by měl být tím, který se ke svému normálu bude vracet jako jeden z prvních. Otázkou ale je, zda se zotaví i poptávka.

Na domácí půdě zveřejněna spotřebitelská inflace za duben. Na tu působila řada protichůdných faktorů. Na jednu stranu propad cen pohonných hmot, na stranu druhou vyšší ceny potravin, slabší koruna, která prodražuje dovážené zboží, či nárůst spotřební daně. Celkově tak očekáváme růst spotřebitelských cen o 0,1 % meziměsíčně a 3,5 % meziročně. V následujících měsících bude inflace rychle klesat. Na konci letošního roku se bude podle naší prognózy nacházet už pod 2% cílem ČNB. Více jsme se měsíčním odhadům věnovali zde: https://bit.ly/2zOuLDz.

Koruna se vzpamatovává z ČNB

Ve Spojených státech byla včera zveřejněna dubnová inflace. Ta se v meziměsíčním srovnání propadla o 0,8 %, tedy nejvíce od roku 2008. V meziročním srovnání pak zpomalila na 0,3 %, což je nejnižší úroveň od roku 2015. Za tímto vývojem stály především ceny pohonných hmot, které byly meziměsíčně o 20,6 % nižší. Ceny energií se sice v následujících měsících zřejmě vrátí k růstu, 2% inflační cíl však zůstane v nedohlednu. Inflaci bude tlačit směrem dolů snaha prodejců nalákat zákazníky zpět do obchodů, a to i za cenu snižování cen. K 2% inflačnímu cíli se tak inflace podle našeho odhadu vrátí nejdříve v letech 2022-2023. Úrokové sazby si tedy na stávající nulové úrovni pobydou ještě dlouho.

Z úterního klání vyšla jako vítězná společná evropská měna. Posílila o 0,6 % a posunula se na úroveň 1,087 USD/EUR.

Kurz koruny se včera vzpamatovával z pondělní prezentace ČNB pro analytiky. Ta na něm představila své alternativní scénáře vývoje ekonomiky, které počítají se zavedením nekonvenčních nástrojů měnové politiky. Koruna ale tyto informace zřejmě již vstřebala a během úterního obchodování o 0,2 % posílila, a to na úroveň 27,45 CZK/EUR. Celkově bylo obchodování včera poklidné. Polský zlotý zůstal ve srovnání s předchozím dnem beze změny na 4,557 PLN/EUR. Maďarský forint naopak 0,2 % ztratil a pousnul se na 350,7 HUF/EUR. Maďarská centrální banka zveřejnila, že během prvního týdne programu QE nakoupila dluhopisy v hodnotě 79 mld. HUF. Celkově by týdenní nákupy podle jejich slov mohly dosahovat až 100 mld. HUF. Nákupy dluhopisů se snaží stlačit dlouhý konec výnosové křivky směrem dolů. V této snaze bude pokračovat i nadále. Program by měl být revidován, až objemy nákupů dosáhnou 1 bilionu HUF.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688