Renata Wright (Kurzy.cz)
Dávky a příspěvky  |  13.05.2020 09:30:26

Od 11. května lze žádat o 500 Kč ošetřovného OSVČ za duben. I pokud jste žádali za březen, musíte podat formulář za duben znovu. S rodičovskou stále není nárok.

Od 11. května 2020 od 11 hodin je v rámci 2. výzvy Ministerstva  průmyslu a obchodu možné žádat o „ošetřovné“ OSVČ za duben 2020.

Podmínky ani postup žádosti se zásadně nemění. Co se ale mění, je výše denní dotace dubnové výzvy. Na rozdíl od první, březnové, kdy měly OSVČ splňující podmínky na ošetřovné nárok na 424 za každý kaledářní den, ošetřovné za dubnové dny se zvyšuje na 500 .
I ty OSVČ, které již podávaly žádost o ošetřovné za březen v 1. výzvě ministerstva, musí znovu mezi 11. květnem a 7. červnem 2020 zažádat o ošetřovné za duben. Formulář totiž obsahuje kalendářní dny daného měsíce a žadatel musí konkrétně zaškrtat, za které dny o ošetřovné žádá.

 

 

Žádost však není složitá. Formulář MPO je poměrně snadný a stručný. Žadatel vyplní své identifikační a kontaktní údaje, údaje o všech dětech či závislých osobách žijících ve společné domácnosti, zaškrtá kalendářní dny (tedy i víkendy), za které o ošetřovné žádá a vyplní číslo účtu, na který má být dotace vyplacena (jiný způsob výplaty dotace než na bankovní účet není možný). Podepsáním formuláře žadatel zároveň čestně prohlašuje, že splňuje všechny vypsané podmínky pro získání ošetřovného OSVČ.
Spolu s formulářem je nutné odeslat i potvrzení o uzavření školského či sociálního zařízení, které dítě či osoba navštěvovala – toto potvrzení nemá žádnou standardizovanou formu, ale musí obsahovat jméno a příjmení dítěte/osoby, údaj jakou školu/zařízení navštěvuje, a datum, od kdy je toto zařízení uzavřeno Pro potvrzení o uzavření školy lze použít také formulář Žádost o ošetřovné ČSSZ vyplněnou část A k zaměstnaneckému ošetřovnému.

Žádost, včetně přílohy, lze na Ministervo průmyslu a obchodu zaslat už jen dvěma způsoby (žádost nelze podat e-mailem s elektronickým podpisem).

  • POŠTOU – obálku označanou „fpdub“ obsahující podepsaný originál žádosti zaslat na adresu:
    Ministerstvo průmyslu a obchodu
    Na Františku 32
    110 15 Praha 1

Ošetřovné OSVČ je určeno osobám samostatně výdělečně činným na hlavní činnost, které na základě mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví proti šíření infekce COVID-19 nemohou vykonávat svoji podnikatelskou činnost z důvodu péče o dítě do 13 let nebo o osobu závislou na pomoci druhých, kteří nemohou navštěvovat uzavřenou školu nebo sociální zařízení a OSVČ o ně musí pečovat.

Na dotaci z dubnové výzvy mají nárok OSVČ, jejichž manžel či manželka nečerpají ošetřovné v klasickém zaměstnaneckém vztahu nebo nepobírají mateřskou či rodičovskou.









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688