Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  12.05.2020 11:38:18

ČEZ: Lepší výsledky, úprava celoroční projekce (Komentář k výsledkům hospodaření)

ČEZ dnes ráno reportoval výsledky za Q1 20, které jsou na všech úrovních lepší, než s čím počítal tržní konsensus. Pozitivně se na výsledcích promítla zejména vyšší cena elektřiny a lepší výsledek zaznamenala společnost také z obchodování s komoditami. Příznivý vliv měl také ziskněmeckých zajišťovacích kontraktů pro dodávky v ČR. Podle očekávání došlo k úpravě celoročních cílů o negativní vliv covid-19. Jako pozitivní vnímáme také to, že ČEZ zopakoval návrh dividendy ze zisku minulého roku (34 CZK, 7,1 % hrubý výnos).

Klíčové trendy v hlavních segmentech: (1) V segmentu Tradiční energetikavyrobil ČEZ 15,7 TWh, což mírně pod produkcí loňského roku (16,6 TWh). Na tom se podepsala delší odstávka jaderné elektrárny Dukovany. Jaderné elektrárny vyrobily o 5 % y/y  méně elektřiny. Produkce uhelných elektráren klesla o 7 % y/y. To do jisté míry kompenzoval nárůst produkce v paroplynové elektrárně a přečerpávajících elektrárnách (+11 % y/y). Vzhledem k důvodům uvedeným výše snížil ČEZ cíl pro celoroční produkci v tradiční energetice na 61,8 TWh z 63,0. (2) V segmentu Nová energetikaby za celý rok měl ČEZ vyrobit 2,3 TWh, to je mírně vyšší než předchozí odhad 2,2 TWh. (3) EBITDA dosáhla za první letošní čtvrtletí 25,9 mld. CZK (+215 % y/y). Konsensus trhu byl nastaven na 22,2 mld. CZK. Na tento zisk měly pozitivní vliv vyšší realizované ceny elektřiny, větší zisk z obchodování s komoditami a mimořádná položka 1,4 mld. CZK, která odráží zajišťovací obchody (německých a českých cen elektřiny).  V zisku EBITDA rostly téměř všechny segmenty včetně distribuce(+8,2 %) a prodeje(+163 % y/y), ve kterých by se měl v dalším období projevit dopad covid-19. (4) Čistý zisk dosáhl 14,2 mld. CZK (+42,7 % y/y). Upravený čistý zisk, který slouží jako základna pro výpočet dividendy, pak činil 13,9 mld. CZK (+33,4 % y/y).

Zadlužení: Čistý dluh dosáhl 167,9 mld. CZK. To představuje nárůst z 143,9 mld. CZK, který měl ČEZ na konci roku 2019. Nicméně vzhledem k nárůstu EBITDA a hotovosti zadlužení kleslo na 2,59x (čistý dluh / EBITDA). Na konci roku přitom bylo 2,68x.

Výhled managementu: ČEZ upravil, respektive snížil své celoroční cíle. EBITDA by měla být 61-64 mld. CZK (původně 63-65 mld. CZK). A čistý zisk management vidí mezi  19 a 22 mld. CZK (původně 21-23 mld. CZK). Důvodem pro úpravu výhledu je očekávaný dopad covid-19 na spotřebu, odsun akvizic a nižší tržby u ESCO. Čistý zisk bude sloužit jako základna pro výpočet dividendy. To naznačuje, že dividenda ze zisku tohoto roku bude minimálně stejná, jako je navrženo z loňského zisku (18,9 mld. CZK).

Potenciální dopad na naše odhady a naše doporučení: Bez položky, která zobrazuje rozdíl mezi německou a českou cenou elektřiny, by byla EBITDA mírně vyšší než naše odhady. Rizika související s dostavbou jaderné elektrárny jsou z našeho pohledu minimální. Vláda by měla v Bruselu prodiskutovat smlouvy, které v případě realizace projektu dávají ČEZu možnost put opce a navíc zaručují výkupní ceny elektřiny vyrobené v nové jednotce. Investice spojené s výstavbou nového jaderného zdroje budou v příštích 10 letech zanedbatelné, a to v celkové částce 2,5 až 4,0 mld. CZK. Naší cílovou cenu a doporučení necháváme nyní beze změn (na úrovni 717 CZK s nákupním doporučením).

Hlavní rizika: Neplánované odstávky konvenčních elektráren a pokles ceny elektřiny.

Očekávané události: Odpoledne se bude konat konferenční hovor k reportovaným výsledkům. Výsledky za druhý kvartál a polovinu roku by měly být oznámeny 11. srpna 2020.
Autor: Bohumil Trampota

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688