Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  12.05.2020 08:28:52

Nižší ceny ropy zpomalují inflaci napříč ekonomikami (Ranní zpráva z finančního trhu)

Saudská Arábie dál snižuje svou produkci ropy na nejnižší objem za posledních osmnáct let ve snaze zvýšit ceny černého zlata na globálních trzích. Ty ale rostou jen velmi mírně. Naopak jejich nedávný pokles se už stihnul propsat do skokového zpomalení inflace napříč ekonomikami, které navíc podporuje zamrznutí poptávky z důvodu zavedených bezpečnostních opatření. Dubnový pokles cen ukážou dnes i čísla z USA. Tam by měla inflace zůstat pod cílem centrální banky i v nejbližších letech. Potřebu dalšího uvolňování měnových podmínek signalizovala i Česká národní banka. Na to včera reagovala koruna skokovým oslabením. Dnes by však měla část svých ztrát opět umazat.

Americká inflace v nejbližších letech zůstane pod cílem Fedu            

Hlavním faktorem poklesu spotřebitelské inflace v USA jsou v současnosti ceny energií. Ceny pohonných hmot spadly podle našich výpočtů o 20 % m/m. Jednociferný pokles očekáváme i v případě ostatních položek. Pokud jde o nejbližší výhled, v případě cen energii očekáváme rychlý návrat k jejich růstu. Ceny ropy na globálních trzích již z dubnových minim mírně vzrostly. Celková inflace však podle naší prognózy zůstane pod dvouprocentním cílem americké centrální banky ještě několik let.

Viceguvernér ČNB Marek Mora řekl ve svém komentáři k rozhodnutí německého ústavního soudu ohledně pravidel nákupů ECB, že se jedná o absolutní mezník v nezávislosti Bundesbanky. Podle něj by měnová politika měla být nezávislá. V této situace ale do toho vstupuje soud, který se tak stává měnovou autoritou, což podle něj nemá historický precedens. Ačkoli podobné kroky zvažuje i ČNB, domácí situaci nekomentoval.

Pesimistická ČNB poslala korunu ke slabším hodnotám

Včerejší obchodování na globálních trzích se neslo v klidnějším duchu ve srovnání s předchozím týdnem. Hlavní zprávou tak bylo další snižování produkce ropy ze strany Saudské Arábie. Ta by měla být nejnižší za posledních osmnáct let, a to nad rámec dřívějších dohod v rámci zemí OPEC. Jedná se tak o vrcholící snahu producentů ropy zvýšit její cenu na globálních trzích. Ta pod vlivem kolapsu poptávky spadla na rekordní minima. V reakci na včerejší zprávu barel ropy Brent podražil o čtyřicet centů, i tak ale zůstává pouze na hranici třiceti dolarů.

Euro si vůči dolaru během včerejška jen mírně pohoršilo o 0,14 % a dnes ráno otevírá na 1,080 USD/EUR. Jen mírné oslabení zaznamenaly i ostatní regionální měny. Samotná koruna však včera měla bouřlivý den díky rannímu setkání ČNB s analytiky, které ji poslalo po téměř dvaceti dnech opět na hranci 27,50 za euro. Během včerejší prezentace centrální banky byly představeny alternativní scénáře vývoje ekonomiky, které měla bankovní rada minulý týden k dispozici. Ty počítají s výrazně horším poklesem domácí ekonomiky a se zavedením nekonvenčních nástrojů měnové politiky. Následně i Tomáš Holub, přítomný člen bankovní rady, potvrdil, že centrální banka vyhodnocuje jednotlivé nekonvenční nástroje a zvažuje další postup v případě nulových úrokových sazeb. Mezi ně zařadil umělé oslabení koruny, kvantitativní uvolňování nebo záporné úrokové sazby. Podle našeho názoru se jeví jako nejpravděpodobnější nástroj umělé oslabení koruny, s kterým má ČNB historickou zkušenost. V našem základním scénáři předpokládáme další snížení úrokových sazeb na nulu. K nekonvenčním nástrojům by však bankovní rada přistoupila jen v případě výrazné druhé vlny pandemie a dalšího propadu ekonomiky. Více ke čtvrtečnímu zasedání ČNB na https://bit.ly/2SRieGe. 

Koruna reagovala skokovým oslabením až k úrovni 27,60 za euro a následně část svých ztrát korigovala. Skokově poklesly i tržní úrokové sazby, jejich propad ale nebyl tak výrazný jako v případě koruny. To by napovídalo, že by mohla během dneška část nových ztrát umazat.

Autor: František Táborský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt   8:45  Ranní okénko - Důvěra v tuzemskou ekonomiku na vzestupu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Čt   8:32  Americký růst i v 1. čtvrtletí (opět) velmi svižný ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:08  Americký HDP by eurodolar neměl rozhodit ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:00  Semotan (J&T Banka): Případné volební vítězství Trumpa nebude pro trhy tak... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688