plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  11.05.2020 00:00:00

Plzeň sanuje první ztráty kvůli pandemii, podpoří sport, kulturu i další

Plzeň sanuje první ztráty kvůli pandemii, podpoří sport, kulturu i další

Ilustrační foto

Plzeň uvolní první peníze na mírnění negativních vlivů koronavirové krize. V rámci rozpočtového opatření, které schválili 11. května 2020 zastupitelé, podpoří město částkou 7,5 milionu korun sportovní mládež plzeňských hokejistů, fotbalistů, házenkářů a také pomůže sanovat ztrátu HC Plzeň 1929. Dále také uvolní 14,5 milionu korun pro podporu kulturních a sportovních aktérů. Podpora je součástí takzvané Plzeňské protikoronavirové dvanáctky, tedy souboru dvanácti opatření, jimiž se snaží město pomoci občanům, podnikatelům, sportovním, kulturním a dalším subjektům, jež se dostávají do problémů v souvislosti s koronavirovou krizí.

„Mým hlavním mottem je: zachovat život v Plzni. Proto považuji za nutné mimořádně podpořit kulturní, sociální a sportovní scénu. Právě i k tomuto jsme se zavázali v naší Plzeňské protikoronavirové dvanáctce. Konkrétně v tomto případě se jedná o naplnění opatření číslo 11, tedy o finanční pomoc pro existenčně ohrožené sportovní kluby a kulturní organizace nezřizované městem,“ vysvětlil radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem David Šlouf, který má celý systém na starost. Ten odhaduje, že město kvůli pandemii přijde o zhruba 550 milionů korun na daních, odhadem dalších 250 milionů korun dá na mírnění jejích dopadů.

Peníze na nyní rozdělovanou podporu město získalo z několika zdrojů, například šest milionů korun uspořilo kvůli tomu, že se nekonaly plánované Slavnosti svobody 2020 v původně připraveném rozsahu, část peněz také využila z přebytku hospodaření města za rok 2019, který činí zhruba 300 milionů korun. Prvních zhruba 70 milionů korun rozdělili zastupitelé na konci dubna, když z této částky uvolnili v souvislosti s pandemií koronaviru deset milionů korun na nákup osobních ochranných prostředků pro Magistrát města Plzně, městské příspěvkové organizace i pro zařízení pečující o seniory. O rozdělení největší části přebytku, tedy zhruba 230 milionů korun, budou zastupitelé rozhodovat v červnu.

Až do 29. května 2020 bude Plzeň přijímat žádosti o individuální dotace v rámci nového speciálního programu 4P na pomoc kulturním a sportovním aktérům a subjektům s projekty v oblasti cestovního ruchu a prezentace města. Celkem na ně Plzeň uvolnila v rozpočtu 14,5 milionu korun, maximální předpokládaná výše podpory bude 250 tisíc korun. „Cílem je pomoci překonat krizové období způsobené pandemií koronaviru mnoha subjektům. Ty se podílejí na realizaci kulturních, sportovních a dalších akcí v Plzni, mnoho z nich přišlo po vyhlášení zákazu hromadných akcí o veškeré příjmy nebo o jejich velkou část,“ vysvětlil primátor Martin Baxa, jehož kancelář bude mít příjem žádostí na starost.

Podle prvního náměstka primátora Romana Zarzyckého dá nyní město k mírnění dopadů koronavirové krize čtyři a půl milionu korun do mládežnického sportu. „Po dvou milionech korun dostanou mladí hokejisté a fotbalisté z klubů Hockey Club Plzeň 1929 a Viktoria Plzeň. Půl milionu korun je určeno pro mladé házenkáře z klubu Talent Plzeň při Bolevecké základní škole. Dále uvolníme tři miliony korun pro extraligový hokejový klub HC Škoda Plzeň, který utrpěl finanční ztráty z důvodu předčasného ukončení nejvyšší soutěže,“ doplnil Roman Zarzycký.

Text: Eva Barborková


Zveřejněno: 11. 5. 2020, Martin Pecuch

Sdílet
Vytisknout
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688