Václav Horák (AliaWeb)
Akcie v ČR  |  18.10.2002 14:45:03

KCP- know how - kurzotvorné informace emitentů


TISKOVÁ ZPRÁVA Datum: 16. října 2002

Komise upozorňuje emitenty na správné nakládání s kurzotvornými informacemi

Komise pro cenné papíry (Komise) upozorňuje v souvislosti s dnešním uzavřeným setkáním, pořádaným společností UNIPETROL s vybranými analytiky, všechny emitenty registrovaných cenných papírů na správné nakládání s informacemi, které mohou ovlivnit kurzy cenných papírů. Selektivní sdělování kurzotvorných informací je jedním z nejnebezpečnějších jednání, která mohou ohrozit průhlednost kapitálového trhu. Rovný přístup k takovýmto informacím má zabránit využití tzv. inside informací ve prospěch osob, které je mají k dispozici dříve než všichni ostatní.

Dnes přibližně ve 12 hodin Komise získala informaci o tom, že společnost UNIPETROL plánuje na 14. hodinu uzavřené setkání s vybranými analytiky. Podle programu, který měla Komise k dispozici, měly být předmětem setkání rovněž témata, o kterých společnost dosud podrobně veřejně neinformovala, přičemž tyto informace by mohly mít kurzotvorný charakter. Jednalo se zejména o očekávané výsledky hospodaření společnosti.

Komise proto bezprostředně poté upozornila společnost UNIPETROL, že sdělením cenově citlivých informací pouze vybranému okruhu osob by mohla porušit povinnost neprodleně uveřejňovat veškeré informace způsobilé ovlivnit kurzy cenných papírů. Na setkání s analytiky Komise taktéž vyslala své zástupce, aby monitorovali jeho průběh. Představitelé společnosti UNIPETROL se do oficiálního ukončení setkání omezili pouze na sdělení skutečností, které již byly dříve uveřejněny. Pokud by tomu tak nebylo, existovaly by závažné důvody pro posouzení, zda není třeba v důsledku nerovnoměrné informovanosti kapitálového trhu pozastavit obchodování s akciemi společnosti UNIPETROL. Komise bude v nejbližších dnech monitoringu obchodování s akciemi společnosti UNIPETROL věnovat zvýšenou pozornost.

Sdělování informací, které mohou mít kurzotvorný charakter, pouze vybranému okruhu osob je nutno hodnotit jako nezákonné. Takovéto jednání může ohrozit průhlednost kapitálového trhu. Komise vypracovala podrobný manuál, který se zabývá správným nakládáním s kurzotvornými informacemi a který počátkem října tohoto roku rozeslala všem emitentům registrovaných cenných papírů. Materiál Komise uveřejnila i na svých webových stránkách www.sec.cz - ostatní informace/další dokumenty.

 

Radka Procházková

tisková mluvčí


Ceny ojetých vozů v ČR - zářijový UPDATE !

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688