Lukáš Kovanda, Ph.D. (CZECH FUND)
Akcie ve světě  |  11.05.2020 13:47:05

Křetínský a Tkáč skupují významný podíl v US obchodních domech Macy´s


Čeští miliardáři Daniel Křetínský a Patrik Tkáč skupují akcie obchodních domů Macy's, jež se letos propadly o 70 procent. Jejich investiční společnost Vesa už je čtvrtým největším akcionářem, s pětiprocentním podílem. Miliardáři podle agentury Bloomberg povedou konstruktivní jednání o budoucnosti ikonických obchodních domů.

Společnost Macy’s, v níž oba miliardáři získávají podíl odpovídající při současné tržní kapitalizaci a kursu koruny k dolaru 2,1 miliardy korun, provozuje zhruba 870 obchodů a obchodních domů v USA. V portfoliu společnosti je i druhdy největší obchodní dům světa, který byl pod stejnojmenným názvem otevřen v roce 1924 na Manahttanu a patří k význačným pamětihodnostem New Yorku. Největším obchodním domem světa byl až do roku 2009.

Akcie společnosti Macy’s ještě loni v červenci stály vice než 23 dolarů, nyní je jejich cena ani ne čtvrtinová, když činí 5,4 dolaru. Je tak zhruba třetinová oproti situaci před úderem koronaviru. Čeští miliardáři budou zřejmě z pozice významného menšinového akcionáře vyvíjet tlak na zeštíhléní a celkové ozdravení společnosti, aby svoji investice zhodnotili ještě o to výrazněji. Budou také zřejmě usilovat o to převzetí části obchodů z portfolia spolčenosti Macy’s a vybudování výdejních míst pro e-shopy.

 

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Národní ekonomická rada vlády (NERV)

Hlavní ekonom

CZECH FUND

Cílem fondu CZECH REAL ESTATE INVESTMENT FUND je přinášet pravidelné výnosy pocházející z nájmů a kontinuálního zvyšování hodnoty podílů v nemovitostních společnostech a nemovitostech. Fond investuje do nemovitostních společností a/nebo nemovitostí v České republice s trvale udržitelným ekonomickým rozvojovým potenciálem, jako jsou např. administrativní budovy, nákupní centra, obchodní domy, hotely a logistické areály. Fond má sídlo v Lichtenštejnsku, je pod dohledem lichtenštejnského regulátora FMA (Finanzmarktaufsicht). Rozhodnutím České národní banky byl fond uznán jako srovnatelný se speciálním fondem nemovitostí podle českého práva. Nabízení investic do fondu v České republice je tak pod dohledem České národní banky a podléhá českým předpisům.

Více informaci na : https://czech-fund.cz/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec