Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.05.2020 09:28:55

Rozbřesk: Propadla česká ekonomika více než německá?

Nehledě na nejhorší výsledek americké nezaměstnanosti od velké hospodářské deprese - třicátých letech (dvacátého století) - se akciím a rizikovým aktivům daří velice dobře. V dubnu počet zaměstnaných Američanů poklesl o více než 20 milionů a nezaměstnanost vystřelila na 14,7¨%. Akciový index S&P 500 si i tak připsal v uplynulém týdnu přes 3,5 % (v pátek více než +1,5 %). Investoři se v tuto chvíli zjevně dívají za mizerná aktuální čísla a věří, že díky uvolňování karanténních opatření a masivní reakci centrálních bank budeme z nejhoršího venku. Nejhorší čísla nás ale z řady míst teprve čekají a pořád není vůbec jasné, zda rozvolňování opatření nebude jen “dočasnou úlevou”. I proto možná česká koruna a obecně devizové trhy reagují o něco opatrněji. Měnový pár se drží nad 27,00 EUR/CZK a do dalších zisků se mu příliš nechce.

V tomto týdnu bude ústřední událostí v Česku odhad HDP za první kvartál. Je jasné, že výrazné propady maloobchodu a průmyslu po startu karanténních opatření v březnu se odrazí i v propadu českého HDP. Je však otázkou, jak hluboký pokles to bude. Česko v prvním kvartále patřilo k méně zasaženým lokalitám, ale tvrdost a včasnost opatření pravděpodobně zanechala na české ekonomice větší stopy než na sousedním Německu (které také zveřejní odhad HDP v tomto týdnu). Zatímco pokles v Německu se pravděpodobně bude pohybovat mezi 2-3 % (mezikvartálně), v Česku to může být o 3-4 %.

Z pohledu trhů ale opět platí, že se bude jednat o “stará čísla”. Větší pozornost se nakonec bude v nejbližších týdnech věnovat úspěšnosti při uvolňování karanténních opatření a velikosti (a rychlosti) přímé státní pomoci podnikům a domácnostem. V té jsou Němci jednoznačně na čele evropského pelotonu.


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
Česká koruna se drží nad 27,00 EUR/CZK. Razantnější snížení domácích sazeb na ni mohlo zanechat mírné šrámy, devizové trhy ale obecně zůstávají zatím obezřetnější než trhy akciové. I pokud by měl na globálních trzích vydržet optimismus, bude pro korunu zatím asi těžké proplout pod 27,00 EUR/CZK (nehledě na očekávané negativní výsledky HDP).

Zahraniční forex
Páteční report z amerického trhu práce byl podle očekávání zlý, byť pro část trhu mohla být čísla ještě horší. Diskutabilní je zejména nárůst míry nezaměstnanosti jen na 14,7 %, který zpochybňují i vládní ekonomové. Je téměř jisté, že v květnovém reportu uvidíme číslo 20 % a vyšší. Ne náhodou se v Kongresu a Bílém domě diskutuje o dalším záchranném balíku.

Eurodolar na výše uvedené zprávy příliš nereaguje, stejně jako na výzvy prezidentky ECB Lagardeové, aby politici přišli s přiměřenou a symetrickou fiskální expanzí.

Ropa
Ropa Brent vstupuje do nového týdne v relativně dobré náladě a drží se těsně nad hranicí 30 dolarů za barel. Pozitivní sentiment posledních 14 dní pomáhá nadále udržet postupné rozvolňování karanténních opatření, jež dává naději na oživení skomírající ropné poptávky. Navíc, od prvního května platí rekordní produkční škrty aliance OPEC+ v rozsahu 9,7 mil. barelů denně, které sice nejsou schopny vykompenzovat bezprostřední výpadek poptávky v rozsahu 20-25 mil. barelů denně, nicméně i tak by měly plnit stabilizační funkci.

Tento týden bude pozornost trhu zaměřena na fundamentální data v čele se zásobami ve Spojených státech, které přijdou na řadu v úterý (API) a ve středu (EIA). V pátek pak přijde na řadu aktivita amerických těžařů, která v posledních týdnech doslova kolabuje v reakci na extra nízké ceny ropy.

Akcie
Z pohledu korporátních výsledků jsme mohli zaznamenat jak pozitivní, tak negativní zprávy. Vítězem v této oblasti se stala společnost Uber, která přidala 5,7 %. Naopak se nedařilo výrobci elektroniky Roku, který poklesl o 7,8 %. Po horších výsledcích se v pátek blýskl Walt Disney, který dnes otevře Disneyland v Šanghaji a již se mu podařilo vyprodat celou kapacitu. V pátek poskočil o 3,4 % vzhůru.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688