Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  11.05.2020 07:09:05

Česká národní banka ozřejmí důvody razantního snížení sazeb (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Po již oznámených měsíčních datech z tuzemské ekonomiky se v závěru tohoto týdne dočkáme odhadu reálného HDP za Q1 20. Obáváme se poměrně razantního mezičtvrtletního poklesu o 7,6 %. To jenom ospravedlní očekávání dalšího snížení korunových úrokových sazeb, a to navzdory námi přepokládanému pomalejšímu snižování inflace ve srovnání s tržním konsensem i předpokladem ČNB. Dnes může trhům dodat impuls virtuální setkání analytiků s představiteli ČNB. Hodně mohou napovědět i dnešní čtvrtletní data ze sektoru služeb. Pokud jde o světový ekonomický kalendář, i ten bude ve znamení publikování dat HDP za Q1 20. Hlavní pozornost bude směřovat na Německo a eurozónu. Z USA se v záběru týdne dočkáme statistik dubnových malo-obchodních tržeb a průmyslové výroby. Právě duben by měl být pro tamní ekonomiku tím nehorším.

Německá ekonomika klesá, česká ještě rychleji

Euro se vůči dolaru nachází v blízkosti hladiny 1,08 USD/EUR. Atakuje tedy nejslabší hodnoty od druhé poloviny března. Ekonomický kalendář naznačuje, že by euro mohlo v tomto týdnu hledat své dno. Německý HDP za Q1 20 by neměl zaznamenat tak dramatické propady, jako již publikované statistiky z Francie, Itálie či Španělska. HDP Německa poklesl během Q1 20 podle nás „pouze“ o 1,4 % q/q. První dva měsíce letošního roku totiž německá ekonomika pravděpodobně rostla. Následná opatření v boji s koronavirem byla prováděna spíše obezřetně. Spotřeba domácností se podle nás snížila o nepatrných 0,3 % q/q. Za poklesem ekonomiky jako celku bude stát zejména pokles investiční aktivity a zásoby. Z produkční strany je zřejmý propad průmyslové výroby, jak již víme z měsíčních dat. Ten ovlivní i výstup průmyslu za celou eurozónu, kde čekáme razantní snížení o 9,0 % m/m; trh je ale ještě pesimističtější (-12,0 % m/m). Nebude jistě překvapením, že výsledek HDP eurozóny za Q1 20 bude nejhorší v historii, když čekáme pokles o -3,8 % q/q. Během tohoto týdne bychom se měli dočkat detailů ohledně Rozvojového fondu (Recovery Fund), který chystá Evropská komise. Americké statistiky průmyslové výroby i maloobchodních tržeb za duben potvrdí, že právě tento měsíc by měl být tím nejhorším v současném cyklu.

České měně nebude ekonomický kalendář příliš nakloněn ani tento týden. V závěru minulého týdne ji svým rozhodnutím razantně snížit úrokové sazby ovlivnila ČNB a ta bude hrát hlavní roli i na počátku tohoto týdne. Dnes dopoledne se totiž vedení ČNB setká formou videokonference s ekonomickými analytiky. Představena bude prezentace, podle které se bankovní rada minulý týden rozhodovala. Očekáváme kromě již publikovaného hlavního scénáře prognózy také zveřejnění alternativního pesimistického scénáře. Zveřejnění zápisu z jednání minulého týdne i publikace kompletní Zprávy o inflaci se dočkáme v pátek. Inflace na horizontu měnové politiky bude výrazně níže, podle nás pod dvouprocentním cílem. Za samotný duben se ale naopak ještě obáváme meziměsíčního vzestupu spotřebitelských cen, a to o 0,1 % m/m. I když vidíme dramatický propad cen pohonných hmot, oproti tržnímu konsensu (-0,2 % m/m) vnímáme rizika na straně vyšších cen potravin, oslabení koruny i zpožděný dopad zvýšených spotřebních daní. Jako celek česká ekonomika za Q1 20 podle nás oproti Q4 19 dramaticky klesla o 7,6 %, meziročně spadla o 6,2 % (jak moc jsou naše očekávání oprávněná, naznačí dnešní statistiky ze sektoru služeb za Q1 20). Naše odhady patří k nejpesimističtějším na trhu. Paralýza české ekonomiky postihla téměř celý sektor služeb a maloobchodu, k preventivnímu přerušení výroby však přistoupili také automobiloví producenti. Podobněji data zveřejňovaná v tomto týdnu diskutujeme zde https://bit.ly/2zOuLDz.

Razantnější snížení sazeb ČNB srazilo korunu

Společné evropské měně minulý týden příliš nevyšel. Euro proti dolaru ztrácelo prakticky po celý týden. Teprve v pátek se trend zastavil; aktivita byla ale ovlivněna faktem, že v drtivé většině evropských zemí byl svátek. Euru na dvoutýdenní minimum pod hladinu 1,08 USD/EUR dopomohla nepříznivá data, která byla v průběhu minulého týden zveřejňována, hlavně z Německa. Průmyslové objednávky, samotná průmyslová výroba i exporty zaostaly za již tak pesimistickými očekáváními a odhalily, jak moc vládní opatření na pomoc v boji s koronavirem na německou ekonomiku doléhají. To samé ale platí i pro americkou ekonomiku, zejména při pohledu na trh práce. Míra nezaměstnanosti vystřelila během dubna na 14,7 %, když ještě před měsícem byla „pouze“ 4,4 %. Během samotného dubna zaniklo v největší světové ekonomice 20,5 mil pracovních míst. Meziměsíční nárůst výdělků o 4,7 % pak indikuje, že se propouštělo především u nízkopříjmových zaměstnání, typicky v pohostinství a dalších službách. Nutno ale podotknout, že pro trh nakonec znamenala dataamerického trhu práce pozitivní překvapení.

Globálně oslabující euro a na trzích patrná zvýšená averze k riziku se v minulém týdnu negativně podepsaly i na výkonnosti středoevropských měn včetně české koruny. Na jeho počátku sice ještě tuzemská měna posilovala a atakovala hladinu 27,0 CZK/EUR, ve druhé polovině týdne ale oslabila k hladině 27,30 CZK/EUR, kterou koruna testovala i v samotném závěru týdne. Devizové obchodníky příliš nepotěšila zveřejněná data a agresivnější v uvolnění měnové politiky byla i centrální banka.

Zveřejněná data z tuzemské reálné ekonomiky za březen příliš nenadchla. Vládáními opatřeními značně ochromená ekonomika se podepsala na poklesu tržebmaloobchodě. Ten byl paralyzován od poloviny měsíce nucenou uzavírkou nejenom obchodních center. Dramaticky spadly prodeje v motoristickém segmentu (-31,7 % y/y WDA), ve zbytku maloobchodu o 9,3 %. Podobněji jsme situaci v maloobchodě sledovali zde https://bit.ly/2WprUZm. Meziroční propad průmyslové výroby sice s výsledkem -10,8 % skončil lépe, než s čím počítal tržní konsensus, nic to ale nemění na faktu, že se jedná o nejhorší výsledek od roku 2009. Dvouciferný propad v meziměsíčním srovnání zaznamenaly vývozy (-12,1 % m/m), pokles dovozů byl mírnější (-8,6 % m/m). Celková aktivní bilance zahraničního obchodu se tak v březnu smrskla na 3,1 mld. CZK. Podrobnější komentář k březnovým datům z reálné ekonomiky naleznete zde https://bit.ly/2YIT14n.

Čtvrteční odpolední zveřejnění výsledku jednání bankovní rady ČNB dalo výprodeji na koruně další impuls a poslalo kurz ke 27,30 CZK/EUR. Centrální bankéři totiž překvapili razantnějším uvolněním měnové politiky, když rozhodli snížit svou klíčovou úrokovou sazbu o 75 bb na pouhých 0,25 %. My jsme v souladu s tržním očekáváním předpokládali pokles sazeb na 0,50 %. Bankovní rada se navíc zdá odhodlaná sazby srazit až na nulu, jak ukazujeme v podrobnějším komentáři k jednání centrálních bankéřů zde https://bit.ly/2SRieGe.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688