Cez.cz (ČEZ)
Akcie v ČR  |  09.05.2020 09:19:00

Temelín má za sebou největší transport za posledních dvacet let. Přepravované zařízení má pomoci zvýšit výkon

9. 5. 2020

Temelín má za sebou největší transport za posledních dvacet let. Přepravované zařízení má pomoci zvýšit výkon

Modernizovat zařízení a přitom o jednotky MWe zvýšit výkon druhého bloku elektrárny Temelín má v plánu společnost ČEZ. Pomoci by měly tzv. separátory vlhkosti v nejaderné části elektrárny. První z nich dnes energetici do Temelína přivezli z Bratislavy. Přeprava více než stotřicetitunového nákladu trvala pět dní. Druhý separátor má do Temelína dorazit v pondělí 18. května. Důležitá výměna proběhne během odstávky, která na druhém bloku začne 12. června.

Je dlouhý lehce přes třicet metrů, na výšku má 4,4 metry a kompletně váží 195,6 tun. Takové jsou parametry jednoho ze dvou separátorů. Úkolem zařízení v nejaderné části elektrárny je zlepšit parametry páry na vstupu do nízkotlakých dílů turbíny. Konkrétně páru přihřívá a zbavuje vlhkosti. Vedení společnosti ČEZ si od jeho použití slibuje zvýšení výkonu.

„Řádově půjde o jednotky MWe. Je to další z příkladů modernizace a zlepšení účinnosti v nejaderné části elektrárny, navíc s přínosem pro životní prostředí. Použití nových separátorů bude znamenat roční úsporu jednotek tisíc tun CO2,“

uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Vlastní výměna dvou velkých stříbrných válců začne během odstávky 12. června. Půjde o technicky náročnou akci. Na začátku budou muset energetici vyndat stávající separátory.

„Bude to logisticky velmi náročné. Půjde o velmi těžké a rozměrné části, proto velmi pečlivě připravujeme nejen vlastní transport nového zařízení na strojovnu, ale i vyjmutí a odvoz původních separátorů. Vše přitom provedeme ve standardní délce odstávky,“

uvedl Jan Kruml, ředitel temelínské elektrárny.

Doprava z Bratislavy trvala pět dní

Doprava prvního ze dvou separátorů proběhla podle plánu bez větších komplikací. Dopravce zařízení na elektrárnu přivezl v sobotu ráno. Podle energetiků šlo o největší přepravu společnosti ČEZ na jaderné elektrárny od spuštění Temelína.

„Přeprava trvala pět dní. K přepravě jsme použili dva tahače o výkonu 750 koní, které jsme umístili na oba konce více než třicetimetrové nákladní soupravy. Jezdili jsme jen v noci a podle úřady i policií dopředu odsouhlasené trasy a harmonogramu,“

uvedl Jiří Dědič, vedoucí projektu ze společnosti Rádl, která transport zajišťuje.

V sobotu v 2:30 hodin ráno přijel separátor na Temelín. Separátor teď bude umístěn v areálu elektrárny a připraven pro instalaci během letní odstávky druhého bloku. Přepravu druhého separátoru plánují energetici od 12. do 18. května.

Separátor – přihřívač – zařízení v nejaderné časti elektrárny. Výrobcem je německá společnost Balcke-Dürr, GmbH. Výrobní závod opustil separátor 23. března a převážně po Dunaji byl 14. dubna dopraven do přístavu v Bratislavě. Separátor je dlouhý 32,8 metru, vysoký 4,4 metry, kompletně váží 195,6 tun. Uvnitř každého ze dvou separátorů je 1 512 teplosměnných trubiček o objemu 13,5 m3. Objem vlastního separátoru je 232,4 m3. Jeho úkolem je zlepšit parametry páry, která proudí na nízkotlaké díly turbíny. Konkrétně páru zbavuje vlhkosti a přihřívá ji.

Marek Sviták , mluvčí ČEZ, Jaderná elektrárna Temelín

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688