mdcr.cz (MD ČR)
Přeprava  |  07.05.2020 17:46:58

Od pondělí bude povolena mezinárodní autobusová a železniční doprava

Vláda schválila obnovení mezinárodní dopravy, která byla zastavena od půlky března. Přes hranice tak od pondělí mohou opět jezdit vlaky a autobusy. Na hranicích s Rakouskem a Německem se otevírají další přechody. Pro osobní dopravu lze využívat i přechody, které byly určené pro pendlery, režim zde ale zůstává pořád stejný, přechody jsou otevřené od 5h do 23h. Nadále platí, že při návratu do České republiky je vyžadován negativní PCR test na koronavirus. Pokud člověk při kontrole na hranicích nepředloží potvrzení o absolvování testu s negativním výsledkem, musí nastoupit do karantény na 14 dní nebo se nechat otestovat do 72 hodin od překročení hranic. Další změny a základní shrnutí jednotlivých druhů dopravy přinášíme v tomto článku.
Železniční doprava
Mezinárodní železniční doprava bude postupně obnovována v souvislosti s rozvolňováním opatření v sousedních státech. O zavádění mezinárodních vlaků se jedná, podrobnosti budou včas zveřejněny. Pro vyhledání spojení doporučujeme využít aplikaci Můj vlak od Českých drah nebo různé vyhledávače spojení.

Vnitrostátní doprava postupně najíždí na obvyklý provoz. České dráhy reagují na poptávku krajů a navyšují rozsah dopravy. Od pondělí 11. května se tak například rozšíří doprava v Královéhradeckém kraji. K navýšení dopravy došlo již od 1. května v kraji Pardubickém a Olomouckém. Od 15. května 2020 dojde k plnému provozu rychlíků na tratích:
Autobusová doprava

Povolení mezinárodní dopravy se týká také autobusové dopravy. Dopravce Regiojet postupně začíná provozovat linky do zahraničí a prodávat jízdenky na letní sezónu. Doporučujeme sledovat internetové stránky jednotlivých dopravců, kteří do zahraničí jezdí. Ve vnitrostátní autobusové dopravě mohou lidé využívat čím dál více spojů. Například dopravce Arriva obnovil dálkové linky z Teplic do Prahy nebo ze Špindlerova Mlýna přes Vrchlabí a Jičín do Prahy. Opět doporučujeme sledovat weby jednotlivých dopravců nebo vyhledávače spojení.

Osobní silniční doprava

Cestování do zahraničí osobním autem záleží na míře opatření v sousedních zemích. Doporučujeme sledovat aktuální situaci, za které je cestování do sousedních zemí povoleno. Na hranici s Německem vláda určila nové tři přechody – všechny budou fungovat v době od 5h do 23h: Hraniční přechody, které primárně využívali pendleři, budou od 11. května zpřístupněné všem cestujícím. Po návratu ze zahraničí je vyžadován negativní test na koronavirus nebo karanténa (výjimky pořád platí pro řidiče mezinárodní nákladní dopravy, autobusů) – výjimky lze nalézt na webu Ministerstva Vnitra.

Letecká doprava

Jediným letištěm, kam mohou cestující osobního komerčního letu přistát, zůstává Letiště Václava Havla v Praze. Letecká doprava zůstává pořád v útlumu, ale i tento způsob přepravy cestujících se pomalu dává do pohybu. Z pražského letiště nově denně odlétá pravidelná linka Praha – Amsterdam společnosti KLM. V provozu zůstaly i dvě pravidelné linky, které pražské letiště odbavovalo i v době pandemie. Konkrétně se jedná o let společnosti Belavia do Minsku, který létá třikrát týdně a linku Praha-Sofie od Bulgaria Air, která odlétá z Letiště Václava Havla dvakrát do týdne. Od 21. května se do pravidelného provozu zařadí také let společnosti Eurowings z Prahy do Düsseldorfu. Nejprve bude létat do 1. června pouze dvakrát týdně (čtvrtek a neděle), od začátku června poté společnost počítá s pravidelnými denními odlety. Další informace k obnovení leteckých linek najdete na webu Letiště Václava Havla.

Vodní doprava

Vnitrozemská vodní doprava je bez omezení. Státní podniky povodí zajistily proplavování lodí na všech vodních cestách. V rámci vltavsko-labské vodní cesty lze proplouvat plavebními komorami, Státní plavební správa informuje na svém webu o provozní době na této vodní cestě. Stejně tak lze proplouvat komorami na Baťově kanále a řece Moravě v úseku Otrokovice-Rohatec. Informace o provozní době lze taktéž nalézt na webu Státní plavební správy.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688