Lukáš Baloga (ProfitLevel)
Okénko investora  |  07.05.2020 17:05:22

Letecký průmysl: příležitost nebo risk?

Nikoho nepřekvapuje, že se letecký průmysl stal obětí virové krize COVID-19. USA utrpěly koronakrizí vůbec nejvíce na světě, neboť tam virus dorazil hned ze dvou zdrojů: z Číny a západní Evropy. Trans pacifický obchod začal slábnout, když se zprávy o viru v Číně zhoršovaly.

Následně se v březnu akcie amerických leteckých společností výrazně propadly, protože počet případů ve Spojených státech explodoval, a cestovní omezení v Evropě se přenesly i na Spojené Státy. Objem letadel a cestujících klesl meziročně o více než 90 % ve srovnání a více než 3 000 letadel zůstalo uzemněných, což představuje asi polovinu aktivní flotily. Kvůli těmto likvidačním omezením musela americká vláda zachránit letecké společnosti v polovině dubna podporou ve výši 25 miliard dolarů.

Warren Buffett také leteckému průmyslu nepomohl, když se během výročního setkání akcionářů Berkshire Hathaway v sobotu vyjádřil, že se zbavil všech svých podílů v leteckém sektoru a vykreslil ponurý obraz průmyslu, který byl vážně poškozen pandemií COVID-19. "Podnikání leteckých společností se zásadním způsobem změnilo," vysvětlil a poznamenal, že to nebylo vinou výkonných ředitelů společností.

Akce čtyř největších leteckých společností jsou v hlubokém minusu: Delta, vůbec největší firma podle tržní kapitalizace, se meziročně propadla o 59 %, United Airlines o téměř 70 %, Southwest o 46 % a American Airlines o 63 %.

V průběhu prvního čtvrtletí 2020 se společnost Delta spolehla na své silné stránky (nízké zadlužení a relativně vysokého Cashflow oproti konkurentům v průmyslu) rychle a rozhodně reagovala. Chtěla tak nejen omezit finanční škody, které jí způsobila současná krize, ale také posílit svou pozici v průmyslu na začátku fáze obnovy. Nyní, když všechny čtyři velké americké letecké společnosti ukázaly hospodaření za první čtvrtletí a zveřejnili plány na oživení hospodářství, je plán obnovy Delty je daleko před konkurenty.

Navzdory zřetelné segmentaci trhu trh nedokázal důsledně rozlišovat ziskovost mezi různými byznys výsledky leteckých přepravců. Zčásti možná proto, že dopravci bez rozdílu využívali všechny možné obchodní modely, aby dosáhli co nejvyšší zisk. Delta, dědičný globální dopravce a Southwest, největší nízkonákladový dopravce v zemi, byly nejziskovějšími leteckými společnostmi a zaujaly první dvě příčky tržního podílu v leteckém průmyslu. Akcie leteckých společností se však v krátkodobém horizontu často pohybují ve stejném směru a na velmi podobných procentech.

Co se stane, když tato krize skončí? Vše závisí na tom, kolik leteckých společností přežije. V nabídce může být méně letů, ceny se mohou vyšplhat nahoru. Dnes jsou cestující stále příliš nervózní na to, aby masově létali a letecké společnosti jsou rady, když jim umožní utratit nahromaděné vzdušné míle na naplnění letadel. Možný je i opačný scénář – dojde k nárůstu létání a cestující se vrátí k nízkonákladovým leteckým společnostem, jejichž strategie zůstane nezměněna (nižší marži kompenzuje počet přepravených pasažérů).

Budoucnost společností je nejasná, avšak otevírání ekonomik a negativní zprávy podpořené Buffettem se staly příležitostí pro aerolinky i investory. Nejen pro velké letecké společnosti mají šanci urvat si podíl na trhu. Zároveň investoři by mohli vsadit na hluboké podhodnocení těchto společností a pokud přežijí, patřičně z toho vytěžit. Jedinou jistotou, jak se ukázalo již v minulosti, je to, že na konci dne z dnešní mizérie vytěží velké společnosti. A to i tím, že ty malé "pohltí" nebo jejich nechají zkrachovat, aby získali na trhu větší prostor.

Lukáš Baloga

Finančním trhem se začal aktivně zabývat už na vysoké škole. Při studiu na Ekonomické univerzitě v Bratislavě pracoval více než rok na pozici junior analytik a následně na pozici člena investičního výboru. Aktivní sledování finančních trhů aplikuje na investování do různých finančních nástrojů. Na finančních trzích se věnuje zejména makroekonomickému dění a jeho aplikování na trhy.




Profit Level

ProfitLevel poskytuje klientům komplexní investiční služby po celém světě. Prostřednictvím profesionální platformy mají možnost obchodovat Forex, komodity, akcie a indexy. Nejčastěji využívají obchodování CFD kontraktů, které téměř dokonale kopírují cenu podkladového aktiva. Jednoduché a zároveň propracované rozhraní je vhodné pro každého, od začínajících obchodníků, až po ty pokročilé.

Více na https://profitlevel.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688