mpo.cz (MPO)
Dotace  |  07.05.2020 00:00:00

Stát chce přispět podnikatelům na nájemné

Publikováno:
6.5.2020
Autor:

Podnikatelům, na které dopadla pandemie koronaviru a přijatá nařízení, by stát za období od 1. dubna do 30. června 2020 mohl uhradit polovinu nájemného za provozovny. A to v případě, že pronajímatel sleví nájemci z nájmu 30 %. Záměr dotačního programu COVID - Nájemné z dílny Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) v pondělí schválila vláda.


„Aktuální záměr počítá s tím, že participovat bude 50 procent stát, 30 procent pronajímatel a 20 procent nájemce. Vše bude samozřejmě dobrovolné. Pokud pronajímatel nepřistoupí na tuto variantu, tak stát částkou nepřispěje,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Jinými slovy, stát je připraven přispět 50 procenty na nájemné za druhé čtvrtletí za předpokladu, že pronajímatel sleví 30 procent.“ Podmínkou bude předložení dodatku ke smlouvě o pronájmu u nebytového prostoru.

„Chtěli bychom, aby to byl program na tři měsíce, s platností od 1. dubna do 30. června. A i když prodejny otevřou na konci května, měly by mít možnost o podporu žádat. A to nejen proto, aby se podpora dobře počítala a její administrace a vyplácení bylo co nejrychlejší, ale především proto, že prodejny, které jsou otevřeny v prvních fázích rychleji než jiné i následně po otevření trpí nedostatkem poptávky ze strany zákazníků.,“ dodává náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro řízení sekce hospodářské politiky a podnikání Silvana Jirotková.

Předpokládá se, že se o podporu přihlásí 150 až 200 tisíc podnikatelů, pro které má stát připraveny čtyři miliardy korun. Podpora v programu COVID - Nájemné by se s ohledem na pravidla Evropské komise měla poskytovat maximálně do výše 20 milionů na jednoho nájemce. Provozovny muselo 12. března kvůlikoronaviru zavřít až 200 tisíc podnikatelů. Ze dne na den tak přišli o příjmy, ale náklady na zaměstnance a nájmy museli platit dál.

„Jsme rádi, že vláda pochopila, že firmám se zavřenými provozovnami musí pomoci i s náklady na nájemné. Zatím jde jen o záměr. Konkrétní podobu pomoci bude vláda schvalovat příští pondělí. Doufáme, že se vláda bude držet slibu, že stát uhradí polovinu nájemného za 2. čtvrtletí. Chceme, aby žádost o dotaci byla co nejjednodušší a aby firmy peníze měly na účtech do konce června,“ říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj.

Doplňuje ho člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR Petr Jonák: „Požadujeme, aby se dotace vztahovala i na ty podnikatele, kteří se snažili i přes uzavřenou provozovnu dál fungovat. Například restaurace, které měly otevřené výdejní okénko, nebo obchody, které zboží doručovaly přes zásilkovou službu.“

Konkrétní pravidla dotačního programu a výši podpory projedná vláda.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688