OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  06.06.2020 15:53:21

Vypuknutí koronavirové infekce v Tyrolsku: Bude Rakousko lyžařům platit?

Některé instituce a úřady rakouské spolkové země Tyrolsko reagovaly na riziko nákazy koronavirem zjevně opožděně, čímž umožnily nebo přispěly k rozšíření viru do Evropy, popřípadě pandemii minimálně urychlily. Advokát vysvětluje následky, a co musí postižený učinit, aby se domohl náhrady škody. A tato Ischgl-Gate, jak je událost už označovaná, může přijít Rakousko hodně draho.

Nakažení lidé z nejrůznějších zemí jsou spojeni jedním faktorem, všichni podle advokáta Hannese Wiesfleckera trávili v okamžiku své infikace dovolenou v některém z tyrolských lyžařských středisek. Osoby nakažené koronavirem nemohou chodit do práce, přicházejí o peníze, musí hradit zdravotní péči a mohou za určitých okolností trpět dlouhodobými zdravotními problémy.

Některé tyrolské úřady jsou nyní terčem kritiky. Důvodem je fakt, že první případ nákazy koronavirem byl v Tyrolsku znám už koncem února. Bohužel však nebyl v rozporu s předpisy odpovědným úřadem nahlášen. Tím pádem nedošlo ani k včasným opatřením k zabránění epidemie. „Pokud to tak skutečně proběhlo, bylo mnoho škod zapříčiněno právě jednáním příslušného kompetentního úřadu. A v takovém případě lze aplikovat zákon o úřední odpovědnosti, který současně upravuje i nároky na náhradu škody způsobené nositeli úřadu při výkonu jejich činnosti, říká Hannes Wiesflecker. Žaloba míří v takovém případě nikoli vůči držiteli úřední moci jako osobě, nýbrž proti celé instituci, kterou reprezentovala, tedy proti celému Rakousku, spolkové zemi, obci atp.

Hoteliéři a lokální firmy musí jednat za sebe vždy tak, aby se vyhnuli jakémukoli ohrožení svých hostů, takže například nesmějí nechat dál pracovat nemocného pracovníka, musí dezinfikovat prostory, za určitých okolností dokonce uzavřít svůj provoz a úřadům poskytnout důležité informace. Hannes Wiesflecker napsal, že takové správné jednání mohly podniky v oblasti provést bez problémů. Tím pádem by úřady bývaly dostaly relevantní informace, pracovník s onemocněním by byl býval poslán domů a tak dále.

Lhůta pro vznesení žaloby o náhradu škody činí tři roky poté, kdy byla škoda a škůdce zjištěni. Nároky se promlčují po 30 letech. Rada Hannese Wiesfleckera tedy zní: „Zejména by měli nechat přezkoumat své nároky všichni ti poškození, kteří strávili v inkriminovanou dobu svou lyžařskou dovolenou ve střediscích Ischgl, Poznautal, St. Anton am Arlberg, Sölden, Zillertal, Mayerhofen, Gerlos, Zell am Ziller nebo Aschau-Kaltenbach. Škodou se může rozumět nejen bolestné na základě onemocnění nebo kvůli zmařené dovolené, jak už bylo uvedeno, ale také výpadky příjmu způsobené karanténou, a rovněž další výdaje spojené a vzniklé v souvislosti s onemocněním koronavirem.“

Zdroj: versicherungswirtschaft-heute.de

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688