OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  01.07.2020 12:20:00

Pojišťovny ročně odhalí podvody za miliardu korun. Uchránit by mohly daleko více

Pojišťovny v České republice za posledních pět let odhalují každoročně pojistné podvody v hodnotě přes jednu miliardu korun, což představuje průměrně okolo 1 procenta z celkově vyplaceného pojistného plnění. Ovšem podle odborníků mohou pojistné podvody dosahovat až 10 procent z nahlášených škod.  Aby pojišťovny zachránily větší částku, měly by zkvalitnit procesy odhalování podvodů, zvýšit počet specialistů a nasadit sofistikovanější detekčními systémy na bázi real-time technologie s prvky umělé inteligence.

České pojišťovny šetřily v loňském roce 8 474 podezřelých pojistných událostí, při kterých zabránily podvodům v hodnotě 1,13 miliardy korun. O rok dříve odhalily podvody dokonce za 1,29 miliardy. Uchránily tak zhruba 1,3 procenta z peněz vyplacených za škody, které v roce 2018 přesáhly částku 93,2 miliard korun. Kvalifikované odhady přitom uvádějí, že až 10 procent ze všech nahlášených škod mohou být podvody, což by za rok 2018 představovalo více jak 9,2 miliardy korun, které mohly skončit v kapsách podvodníků.

Pojišťovny se snaží bránit a jejich procesy na řízení rizik a odhalování trestné činnosti se rok od roku zlepšují. Je to je zřejmé i z nárůstu prověřovaných podezřelých případů, které se od roku 2012 více jak ztrojnásobily. Aby pojišťovny dokázaly zabránit většině ztrát způsobených podvodníky, musely by dosáhnout ideálních podmínek, jako jsou například zdroje relevantních informací, více zkušených specialistů a likvidátorů, efektivnější procesy a především implementované sofistikované detekční systémy s prvky umělé inteligence, které vyhodnocují anomálie v chování klientů a různé vazby mezi nimi.

Bohužel ideální podmínky reálně zatím nikde nenastaly. Některé pojišťovny ještě používají zastaralé technologie, jiné je mají neefektivně nastavené a chybí jim kvalitní vstupní data. Přitom dobře fungující počítačový systém může snížit objem ztrát až o polovinu. „Pojišťovny, které k detekci a šetření pojistných podvodů využívají Fraud Management Systémy, dokáží zachytit podstatně větší množství podezřelých případů. Navíc odhalují potenciální nebezpečí již v počátku trestných činů, takže jim nevznikají náklady na jejich šetření a nápravu škod, které jsou zhruba třikrát vyšší než přímá ztráta způsobená podvodem,“ uvedl přínos moderních technologií Marek Žáček, Senior Fraud Analytik ze společnosti Analytics Data Factory, která pomáhá pojišťovnám a bankám v boji s kyberzločinem.

Moderní antifraudové programy s prvky umělé inteligence využívají strojové učení k analýzám vstupů z mnoha různých zdrojů. Dokáží online vyhodnocovat velká množství dat v jejich souvislostech, čímž dokáží odhalit podvodný záměr již při sjednání smlouvy, nebo při nahlášení pojistné události v době, kdy ze strany pojišťovny ještě nedošlo k vyplacení pojistného plnění, neboť následné vymáhání neoprávněného plnění je nákladné, a ne vždy úspěšné.

Výsledná data také ukazují na případné nedostatky pojistných produktů nebo chyby v procesech a v řízení vztahů se zákazníky. Mohou tak sloužit pro zlepšování produktů, pojistných podmínek nebo nastavení procesů od analýz vstupních rizik, přes obchodní síť až po likvidaci pojistných událostí.

Pojišťovny čeká nikdy nekončící boj, protože také podvodníci se zdokonalují a používají vyspělé počítačové programy pro změnu reality a dokonalé padělání dokumentace. „Ani sebelepší systém pojišťovny stoprocentně neochrání před aktivitami zločinců, kteří hledají stále nové způsoby, jak prolomit jejich ochranu. Ale každé další detekované procento podvodných škod by mohlo ušetřit téměř jednu miliardu korun, což je částka, pro kterou se do antifraudových systémů vyplatí investovat,“ uzavřel Marek Žáček.

Zdroj: Analytics Data Factory

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688