Inzerce (Inzerce)
Prezentace  |  07.05.2020 09:40:04REKLAMA

Češi, koronavirus a finance: Šetříme, odkládáme splátky, sázíme a bojíme se zdražování

Pandemie nového typu koronaviru děsí svět. Vzhledem k nezbytným opatřením, která mají zabránit nekontrolovatelnému šíření nemoci covid-19, se život v Česku prakticky zastavil. O práci ze dne na den přišly statisíce živnostníků i zaměstnanců. Zavřely se restaurace, kosmetické salóny i obchody. A Češi nyní více než kdy dřív litují, že si lépe nespořili. Na druhou stranu nás krize naučila šetřit. Finanční gramotnost je podle České bankovní asociace (dále jen ČBA) nejlepší v historii!

Získali jsme 61 bodů ze 100

Index finanční gramotnosti, který od roku 2016 každoročně zveřejňuje ČBA, se v předchozím roce pohyboval na 57 %. Ačkoli to byl zatím nejlepší výsledek, který ČBA zveřejnila, stále to nebylo číslo, na které bychom mohli být nějak zvláště hrdí. To březnový výsledek je přece jen o něco lepší. Ze sta bodů jsme poprvé v historii získali 61! Z výzkumu ČBA tak vyplývá, že oproti loňskému roku vzrostl Index finanční gramotnosti o celé čtyři body, a dosáhl tak nejvyšší hodnoty za posledních několik let.

Finance ovládají lépe starší a vzdělanější

Míra úspěšnosti a s ní související finanční gramotnosti stále závisí zejména na vzdělání respondentů. I zde tak platí, že čím je vyšší úroveň vzdělání, tím větší povědomí o finančních záležitostech Češi mají. 84 % respondentů odpovídalo, že jim nedělá problém zorientovat se v otázkách hospodaření a rozpočtu, problém jim nedělá ani oblast spoření či půjček. Celých 12 % dotázaných pak zmiňuje, že jsou jejich znalosti dostačující a vystačí si sami bez jakékoli pomoci. Ostatní hledají pomoc u své banky, bankovního poradce i na internetu (třeba na portálu coolpujcky.cz, kde najdete spoustu praktických informací ze světa půjček a úvěrů).

Měsíčně si odkládáme asi 2 500 Kč

Podle údajů ČBA měla pro nepředvídatelné případy vytvořenou tříměsíční finanční rezervu minimálně třetina Čechů. Bohužel zhruba pětina si spoří málo a její finanční polštář zvládne pokrýt pouhý jeden měsíc. Z výzkumu dále vyplynulo, že naprostá většina obyvatel České republiky si tvoří rezervy „na horší časy“. V závěsu je spoření na důchod, cestování, vlastní bydlení a u mladších ročníků také vzdělání. Zcela bez rezerv jsou zhruba čtyři procenta dotázaných. Nejčastěji si odkládáme částku mezi 1 000 a 2 500 Kč. I tady samozřejmě záleží na vzdělání a věku dotázaných. Obecně více si spoří starší a vzdělanější jedinci. 

Nepřesné počty se nám můžou pekelně vymstít

Výše zmíněná částka ale nemusí být podle odborníků dostatečná. Bokem bychom totiž měli mít úspory, které vydrží minimálně šest měsíců. O situaci, do které se může každý z nás nezávisle na vlastním přičinění dostat, hovoří vedoucí projektů finančního vzdělávání ČBA Helena Brychová: „Ze statistik víme, že při výpadku příjmů nejčastěji vyžijeme tři měsíce. Lidé si ale často nespočítají zcela přesně, co všechno ztráta příjmu přináší. Navíc, pokud v domácnosti žijí dva partneři, tak často spoléhají a počítají s tím, že o příjem by přišel jen jeden z nich.

Řada Čechů lituje, že si nespořili víc

Z výše uvedeného vyplývá, že jsme, co se týče financí, uvědomělejší. Na druhou stranu si stále nespoříme dostatek, což vyplývá z dalších průzkumů realizovaných mezi českými obyvateli. Necelá polovina respondentů, kteří odpovídali v březnovém průzkumu přední výzkumné a technologické agentury, pro známou stavební společnost uvedla, že lituje, že v současné době nemá dostatečně naspořeno. Nepříjemnou situaci způsobenou celosvětovou pandemií tak řeší půjčkami od rodiny nebo bankovních a nebankovních společností. 

Každý šestý Čech s příjmem nevyjde

Podle dalšího výzkumu, realizovaného známým internetovým portálem s nabídkami práce, s příjmem nevyjde zhruba každý šestý Čech, což je alarmující a neveselé zjištění. Jak tito lid situaci řeší? Nejčastěji kontokorentem nebo opět krátkodobými půjčkami (jejich praktické srovnání najdete třeba na portálu pujckyhned.cz). Dva z pěti oslovených respondentů také uvedli, že žijí jen od výplaty k výplatě a jen každý sedmý má k dispozici rezervu ve výši doporučované odborníky.

Bojíme se zdražování a využíváme odkladů splátek 

Co z provedených výzkumů realizovaných v prvních měsících roku 2020 dále vyplývá? Třeba i to, že Češi mají odůvodněné obavy ze zdražování. Proto se snaží šetřit a výdaje, které nejsou nezbytné, odkládat na příznivější dobu. Ti, kteří splácí půjčky nebo hypotéky a byli novým typem koronaviru přímo zasaženi, mohou využít odkladu splátek o tři nebo šest měsíců. Na odklad ale není automatický nárok. Klient o něj musí požádat banku nebo úvěrovou společnost. Je ale potřeba vědět, že úvěr se dál úročí a úroky, které naskakují během odkladu, bude třeba uhradit na konci splátkového období. 

Touha po první výhře v loterii neutichá

Na závěr připojíme i jednu „perličku“. I přes nepříznivou situaci, zavřené provozovny a obří problém na trhu práce, který se může týkat zhruba 400 000 Čechů, nepolevila touha vyhrát bezpracně „velké prachy“. Terminály loterijních her zažily nápor zejména v polovině dubna, kdy médii proletěla zpráva o tom, že ve známé loterijní hře padla výhra přes 192 milionů korun, která je pátou nejvyšší v historii. Jak na to zareagovali Češi? Tím, že během nadcházejících čtyř slosování prosázeli zhruba 172 milionů korun. Sázková mánie je důkazem toho, že jsou věci, kterých se lidé neradi vzdávají. A to i během koronavirové pandemie.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688