Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
06.05.2020 17:02:35

Splašené počasí: O víkendu 25 °C, v novém týdnu 10 °C

 

Ledoví muži přijdou víceméně přesně. Nejprve se prudce oteplí na letní teploty během víkendu. Pak ale rázná studená fronta srazí teplotu až o 15 °C! Víkendové jižní proudění se na frontě stočí na severní a bude to pořádná rána přes prsty. Nejtepleji bude v sobotu, nejchladněji v pondělí a úterý. Tři zmrzlí tak přijdou už na Svatavu, a pak udrží nízké teploty od úterý do čtvrtka. Odpolední teploty sice budou vysoko nad nulou, ty ranní ale nikoliv.

Předpověď počasí jako na houpačce

Aktuální chladno nejprve vystřídá pravé léto od pátku až do neděle. Právě v neděli dorazí studená fronta s bouřkami a přeháňkami. Sešup teplot bude pořádný. Na frontě se dostaví srážky, kromě nich je vláhy stále nedostatek. V uplynulých dnech sice opakovaně pršelo, srážkové úhrny ale nebyly velké a bylo hodně míst, kde nepršelo skoro vůbec.

Počasí 9.5.2020

Jak vznikli ledoví muži?

Jedná se o pranostiku, odborně spíš povětrnostní singularitu, tj. skoro pravidelně se opakující vypozorovaný jev u počasí, který se vymyká dané roční době. U ledových mužů se jedná o tradiční vpád studeného vzduchu od severu na začátku května. Dřív byl mnohem silnější, opravdu mrzlo, sněžilo a pomrzly plodiny.

Jak tedy bude den po dni?

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno. Na severu a severovýchodě zpočátku oblačno a ojediněle přeháňky. Teploty 15 až 19 °C, na severovýchodě 13 °C.

V pátek bude převážně polojasno. Teploty 19 až 23 °C, na severovýchodě 17 °C.

V sobotu bude převážně polojasno, na jihu až oblačno. Ojediněle přeháňky nebo bouřky. Teploty 22 až 26 °C.

V neděli bude polojasno až oblačno, postupně místy přeháňky a bouřky. Teploty 19 až 25 °C.

Od pondělí se prudce ochladí. Na obloze bude velká oblačnost, oblačno, zataženo, občas déšť. Teploty spadnou na 8 až 13 °C. Na jihovýchodě může být tepleji. Při trvalejších srážkách může být naopak jen 6 °C.

Počasí 11.5.2020


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty