Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  06.05.2020 13:51:09

V centru Prahy v posledních 2 měsících prudce vzrostl počet bytů k pronájmu. Jejich cena i nadále klesá


Uvolňování pražských Airbnb bytů na klasický nájemní trh pod vlivem nouzového stavu pokračovalo i v dubnu. Jen v Praze 1 se během měsíce objevilo 950 nových inzerátů, tedy téměř čtyřnásobek oproti běžnému dlouhodobému průměru. Ceny pronájmu nejmenších bytů navíc klesly na 440 Kč/m2 a spadly tak na stejnou úroveň jako v ostatních městských částech metropole. Stejná situace panuje i v Brně. Nájemní trh v ostatních krajských i menších městech nouzovým stavem ovlivněn nebyl.

Praha 1 zaznamenala v uplynulém měsíci nárůst počtu nových inzerátů na 950, což je o 150 nabídek více než v březnu. “Dlouhodobý průměr se přitom v této lokalitě pohybuje kolem 270 inzerátů měsíčně. Pokračuje trend uvolňování Airbnb bytů v centru metropole na klasický nájemní trh, což způsobuje nouzový stav, který v Česku panuje,” vysvětluje datový analytik Bohuslav Koukal, který se ve společnosti Adastra věnuje predikci a analýze nájemního a realitního trhu.

Nájemní trh s byty v Praze 2 a 3 naopak dosáhl svého vrcholu už v březnu a v minulých týdnech začala nabídka nových bytů klesat. Ostatní části Prahy nezaznamenaly žádné statisticky významné změny.

V dubnu pokračoval také cenový propad nejmenších bytů v centru metropole. Ceny pronájmů se pohybovaly okolo 440 Kč/m2, tedy o 70 Kč/m2 níže než například před dvěma měsíci. “Cena za pronájem garsonky v centru tak klesla až ke 13 000 za měsíc, čímž došlo k cenovému srovnání s ostatními částmi města. Ceny pronájmů navíc lehce klesaly i v ostatních částech Prahy, šlo o pokles o 10 % oproti cenám ze začátku roku,” říká Bohuslav Koukal.



Nouzový stav se naopak jen velmi mírně podepsal na nájemním trhu krajských či menších měst. Výraznější dopad měl jen na Brno. “I zde ale vidíme nárůst počtu nových nabídek bytů v dubnu téměř o třetinu oproti březnovému stavu. Předpokládáme, že jde o podobnou situaci, jako je v Praze, tedy o uvolněné Airbnb byty nebo byty, které se předtím dlouhodobě pronajímaly zejména zahraničním studentům či pracovníkům,” komentuje situaci Ivo Mareček, ředitel marketingu Adastry. Reakce brněnského trhu má po tom pražském přibližně měsíční zpoždění, což způsobila celkově nižší cena nájmů, kterou majitelé v Brně za své nemovitosti inkasují.





Predikce dalšího vývoje nájemního trhu

Analytik Bohuslav Koukal očekává pokles i v dalších měsících, kdy se stále budou uvolňovat Airbnb byty jak k nájemnímu bydlení, tak i k prodejům. Kromě centra Prahy by však pokles dlouhodobých cen neměl přesáhnout 10 - 15 %. Snížení cen mohou ovlivnit i další faktory, jako je například růst nezaměstnanosti či počtu osob v exekuci a insolvenci. “Na vývoji ceny se samozřejmě podepíše politická situace. V případě dalších vstupů státu do právního vztahu mezi majiteli nemovitostí a nájemníky můžeme vidět drastičtější ochlazování cen, například kvůli zastropování nájemného. Při velkém tlaku na nižší nájmy může navíc část pronajímatelů nechat své byty raději prázdné nebo úplně vystoupit z nájemního trhu a nabídnout své nemovitosti k prodeji. Takový scénář by naopak vedl k úbytku nájemních bytů, a tím opět k potenciálnímu růstu cen nájmů,” dodává Bohuslav Koukal.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688