Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  06.05.2020 08:04:27

Další masakr na americkém trhu práce (Ranní zpráva z finančního trhu)

Dnešek přinese další várku dat zasažených koronavirem. V USA to bude trh práce, kde počet volných pracovních míst propadne o více než dvacet milionů. Pád čeká i německé tovární objednávky. Finální PMI ze služeb v eurozóně už jen potvrdí to, co víme, že sektor služeb byl zasažen tvrdě. Pokles čeká i domácí maloobchodní tržby.

Tržby českým maloobchodníkům ořezal koronavirus

Ve Spojených státech dnes bude zveřejněn ADP report, který mapuje počet nově vytvořených pracovních míst mimo zemědělský sektor. Těch pravděpodobně v dubnu naopak 21 milionů zaniklo. Míra nezaměstnanosti, která bude zveřejněna v pátek, se tak zřejmě ocitne v dvouciferných číslech (náš odhad 14,4 %).  

V eurozóně budou zveřejněny finální indikátory PMI z oblasti služeb. Ty budou nejspíš revidovány mírně směrem dolů z již už i tak historicky nejnižších úrovní (11,6 bodu). Jedná se o čísla za duben, kdy byla situace nejhorší. Ve většině zemí eurozóny byla první květnový týden většina malých obchodů již otevřena. Důvěra by se tak měla postupně zlepšovat. Nicméně vzhledem k tomu, že bary a restaurace zůstávají stále zavřené, poroste optimismus spíše v oblasti průmyslu, zatímco ve službách bude oživení pomalejší. Ve Španělsku jsou bary a restaurace otevřeny ze zhruba 30 %, v Itálii by měly zahájit provoz na začátku června, ve Francii pak v červenci.

Německé tovární objednávky za březen čeká další propad. To nejhorší mají ale stále ještě před sebou. Přestože si průmyslový sektor vede lépe, než oblast služeb, březnová statistika zřejmě propadne z únorových -1,4 % na -6,2 %.

V Česku se dnes dozvíme, jak dopadly maloobchodní tržby za březen. Ty již už budou ovlivněny pandemií koronaviru, která měla za následek razantní změnu v chování spotřebitelů.  Na jedné straně docházelo k předzásobení v případě potravin a léků. Na druhou stranu lidé omezovali nákupy zbytných věcí. Maloobchodní tržby bez prodeje aut tak v meziročním vyjádření poklesly o 4,3 %. Registrace aut ukazují pokles o více než 30 %, což by celkové tržby mělo stáhnout do záporných 11,5 % y/y. Více jsme se předpovědím měsíčních indikátorů věnovali zde https://bit.ly/2zOuLDz.

Region v zeleném

Regionálním měnám se včera dařilo. Na trzích opět zavládl optimismus spojený s postupným uvolňováním koronavirových opatření. Největší zisky si připsal maďarský forint, který posílil o téměř 1 % na 350,1 HUF/EUR. Česká koruna vytěžila z úterního obchodování nejméně, když posílila o 0,2 % a posunula se na 27,01 CZK/EUR. Krátce se podívala i pod tuto hranici. Sílu udržet se zde však neměla. To je i v souladu s naším názorem, že naděje na výraznější posilování domácí měny jsou zatím předčasné. Nasvědčuje tomu i vývoj úrokového diferenciálu vůči eurozóně, který je nejnižší za několik posledních let. 

Německý ústavní soud včera rozhodl, že nákupy dluhopisů, které Evropská centrální banka provádí v rámci svého programu PSPP (program nákupu státních dluhopisů na sekundárních trzích) je v rozporu s německou ústavou. Německé Bundesbank tak soud nařídil, že musí nákupy dluhopisů do tří měsíců přerušit, pokud ECB neprokáže, že jsou oprávněné. Prověřen by měl být především princip proporcionality. Otázkou také je, kdo bude výsledek takového zkoumání hodnotit. Evropská komise se zatím vyjádřila ve smyslu, že právo EU a nejvyšší soud EU jsou právu německému nadřazeny. I tak ale rozhodnutí německého ústavního soudu vzbuzuje ve spojitosti s programem QE nejistotu a obavy. Euro na tyto zprávy reagovalo oslabením o zhruba 0,5 % na 1,085 USD/EUR.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

06.05. 12:05  Nehorázný postoj EK (Václav)
06.05. 09:56  Nehorázný postoj EK (Já)
06.05. 08:36  Nehorázný postoj EK (Ivo Vlach)


Přečtěte si také:

04.11.2022Další silná data z amerického trhu práce (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688