Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  06.05.2020 10:42:51

ČEZ loni odvedl státu za vydobyté nerosty meziročně o téměř 20 % méně

Skupina ČEZ je mj. vlastníkem primárně na těžbu uhlí zaměřených Severočeských dolů. Dále má také na Berounsku majoritní 51 % podíl v Lomech Mořina, ve kterých se těží vápenec. Doplnit lze, že zbylý podíl v této firmě vlastní společnost Českomoravský cement, potažmo tedy nadnárodní skupina HeidelbergCement.

Dle aktuálně zveřejněných údajů si stát za rok 2019 přišel od Severočeských dolů celkově na 725,5 mil. korun. Meziročně tedy o více než 96 mil. korun méně. Největší položkou byla platba ve výši zhruba 333 mil. korun za vydobyté nerosty, tedy hnědého uhlí, která směřovala státnímu Českému báňskému úřadu. O rok dříve nicméně Severočeské doly v tomto ohledu zaplatily dokonce téměř 415 mil. korun.

Rozšiřování těžebního prostoru Severočeských dolů znamenalo také další odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu, což firmu loni přišlo na necelých 52 mil. korun. Kromě například ještě zhruba 10 mil. korun za úhradu z dobývacího prostoru, druhou nejpodstatnější položku přes 322 mil. korun tvořila daň z příjmů právnické osoby.

Podíváme-li se na zmiňované Lomy Mořina, tato firma odvedla v porovnání podstatně nižší částky. V souhrnu 16,5 mil. korun, když do této částky je i zahnut podíl na zisku Lomů Mořina (5,3 mil. korun). Jinak opět hlavní část ve výši 5,8 mil. korun tvořily úhrady za vydobyté nerosty, tedy vápence.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Zdroj: Lomy Mořina)

Výše zmiňované dvě společnosti skupiny ČEZ loni státu v souhrnu, tedy včetně i zmiňované daně z příjmu, odvedly 742 mil. korun oproti 840 mil. korun o rok dříve.

Stotřicetitunový náklad míří do Temelína

Ke skupině ČEZ možno ještě zmínit probíhající největší transport pro domácí jaderné elektrárny za posledních 20 let. Z Bratislavy v pondělí o půlnoci vyrazil speciální celkově 54 metrů dlouhý kamion, který pro nejadernou část elektrárny převáží první separátor. Do Temelína by měl náklad dorazit v sobotu 9. května. Následně dojde na „reparát“, resp. stejný transport ještě proběhne od 12. do 18. května.

Nákladní souprava disponuje  tahači o výkonu 750 koní na obou koncích.  Vlastní souprava má osmnáct náprav, na každé osm kol v řadě vedle sebe. Hydraulický systém umožňuje nezávislé natočení každého kola a naklopení ložné plochy na jednu nebo druhou stranu. Transport předcházela řada povolení, při cestě dokonce bude jeden most díky nosnosti podepřen ocelovou konstrukcí.


























Zdroj: ČEZ

Výkon Temelína vzroste

Nové separátory (přihřívače) mají napomoci zvýšit o další jednotky MW výkon jaderné elektrárny. Letos k výměně dojde na 2. bloku, při plánované 2 měsíční odstávce plánované od 12. června. První blok Temelína se pak modernizace separátoru dočká v příštím roce.

Doplnit lze, že výrobcem separátoru je německá společnost Balcke-Dürr. Dlouhý je 32,8 metru, vysoký 4,4 metry a jako komplet váží 195,6 tun. Do Bratislavy se dostal lodí po Dunaji. Uvnitř každého ze dvou separátorů je 1 512 teplosměnných trubiček o objemu 13,5 m3. Objem vlastního separátoru je 232,4 m3. Jeho úkolem je zlepšit parametry páry, která proudí na nízkotlaké díly turbíny. Konkrétně páru zbavuje vlhkosti a přihřívá ji.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688