olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  05.05.2020 00:00:00

Desítky milionů na rekonstrukci škol v Olomouci, raritou bude i třída na střeše

Desítky milionů na rekonstrukci škol v Olomouci, raritou bude i třída na střeše

5. května 2020 (út)

Nové moderní učebny s chytrým vybavením, výtahy, tělocvičnu, dílny, cvičnou školní kuchyň, ale třeba i třídu na střeše, taková vylepšení dostanou další tři školy v Olomouci. V květnu se rozbíhá první a vůbec největší z letošních investic, rekonstrukce Základní školy Dvorského na Svatém Kopečku. Postupně se přidají budovy škol ve Slavoníně a ZŠ Holečkova.

„Záleží nám na prostředí, kde děti vyrůstají a nemůžeme si dovolit investice do škol zanedbávat. Pracujeme zároveň na dlouhodobém investičním plánu města, který definuje další potřeby. Celkově se blížíme k částce 350 milionů korun, které bychom měli do škol v budoucnu investovat,“ uvedl při návštěvě ZŠ Dvorského primátor Mirek Žbánek.

Investice za 25 milionů korun promění základní školu na Svatém Kopečku zásadním způsobem. Stavební úpravy, které budou trvat 11 měsíců, zcela změní stávající dispozice budovy. Ve škole vznikne úplně nová tělocvična, výtah, čtyři odborné učebny a zázemí pro učitele. „Vyklízíme a připravujeme,“ potvrzuje ředitel Základní školy Dvorského Jan Kolísko. „Těšíme se na nové učebny fyziky a chemie, počítačovou třídu, cvičnou školní kuchyňku i učebnu dílen. Nová tělocvična bude skutečně prostorná, jednou tak velká než ta stávající, a procházet bude dvěma podlažími,“ popisuje budoucí prostory školy ředitel Kolísko.

Součástí stavby je i nutná úprava střechy, na které vznikne olomoucká školní rarita, venkovní učebna na střešní terase. „Budova školy musí projít celkovou rekonstrukcí včetně dožitých stropních konstrukcí. Díky tomu vznikne unikát v rámci našich městských škol, což je venkovní učebna na střeše, kde bude instalován i astronomický dalekohled,“ prozradil investiční náměstek primátora Martin Major.

„Jde o jednu ze tří letošních strategických investic v oblasti školství. Jsem rád, že se přípravu podařilo dotáhnout do konce. Kromě prostředků na stavební práce směřují další tři miliony korun na vybavení tříd nábytkem, učebními pomůckami i počítačovým vybavením,“ vypočítal náměstek primátora pro školství Karel Konečný.

Nového moderního prostoru si budou moci zanedlouho užívat také žáci i učitelé v základní škole ve Slavoníně. I tam se v průběhu července rozběhnou stavební práce na přístavbě školy za zhruba 17 milionů korun. Do vybavení učeben město investuje dalších více než 2,5 milionu korun. „Máme málo prostoru, proto na změny čekáme a jsme rádi, že se letos uskuteční. U nás vzniknou dvě odborné učebny, budeme mít rozšířený prostor šaten, bezbariérový vstup, výtah a novou servrovnu,“ těší se ředitelka školy Eva Kaněčková.

S financováním náročných investic ve školách pomohou městu i tentokrát evropské dotace. „Na ZŠ Dvorského nám byla schválena dotace z IROP prostřednictvím ITI Olomoucké aglomerace částka ve výši 7,5 milionu na stavební úpravy učeben. Na přístavbu dvou učeben ve Slavoníně jsme ze stejného programu získali 12,7 milionu korun,“ objasnil náměstek pro dotace Matouš Pelikán.

V letošním roce se už městu podařilo dokončit rekonstrukci jídelny v ZŠ Svatoplukova za 7 milionů korun. O lepší školy i vybavení učeben se město postaralo také loni. Moderní odborné učebny, cvičné kuchyňky, dílny a třídy vybavené IT technologiemi vznikly v ZŠ Gorkého v Pavlovičkách, ZŠ Heyrovského a v ZŠ Náves Svobody v Holici. Všechny investice byly zaměřené na podporu polytechnického vzdělávání.

Fotografie:

| Poslední úprava: 5. května 2020 (út)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688